skanna
Well-known member
- Mar 21, 2006
- 5,012
- 343
- 83
Izolda @ 24 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1619111Ech, a ja w tym roku się nie wyrobiłam, nie ma nic słodkiego. Przyszłam za to popatrzeć na Wasze makowce.
Zamrożę Ci kawałek![]()
Izolda @ 24 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1619111Ech, a ja w tym roku się nie wyrobiłam, nie ma nic słodkiego. Przyszłam za to popatrzeć na Wasze makowce.
Zamrożę Ci kawałek![]()
Izolda @ 25 Dec 2016 napisał:index.php?act=findpost&pid=1619116O, to miło z Twojej strony. Ale składniki kupione mam, może się jeszcze dziś zmobilizuję
.
Jak się nie zmobilizujesz, to daj znać, zamrożę. Póki jest, bo wiesz, jak u mnie z ciastem.
aguś25 @ 5 Apr 2017 napisał:index.php?act=findpost&pid=1622881Makowiec na Wielkanoc gotowy . Będzie mrożony co by dotrwał . Smakuje fantastycznie . Robiłam go po raz trzeci i tym razem wyszedł najlepszy . Zaszalałam i sama przygotowałam masę makową - było warto . DziękujeWyglądają świetnie, dokładnie tak, jak lubię - mnóstwo maku i niewiele ciasta.![]()
Maria z Łeby @ 22 Dec 2017 napisał:index.php?act=findpost&pid=1629020Mnie będę piekła następnych, zresztą połowy juz nie ma, jestem w szoku, że można upiec ciasto bez jajek.ja od jakiegoś czasu tylko takie(bez jajek , masła , mleka itc, wegańskie) i są idealne i smakowo i wizualnie , nie pękają i takie inne![]()
Dobrych kilka lat wstecz postanowiłam upiec makowce idealne i zastosować wszystkie metody
-ciasto przed zwijaniem posmarować roztrzepanym białkiem
-do masy makowej dodać ociupinę rozczynu drożdżowego(masa miała rosnąc i nie odstawać od ciasta )
- ciasto zawinąć w nasmarowany masłem papier do pieczenia( to stosuje do dziś tyle ,ze nie smaruje masłem i zawijam dość ciasno i z 2 czy 3 warstwy, pod koniec pieczenia je przecinam i dopiekam )na rumiano )
- zrobić dziurki w papierze i cieście naturalnymi słomkami( po słomki zbożowe tata mi pojechał do znajomych)
Takiej porażki wizualnej to nie miałam nigdy , makowce rozerwały papier , rosły jak szalone , popękały ze wszystkich stron , a skórka odstawała tak jak nigdy dotąd i jak nigdy potem![]()
Teraz te roślinne są wizualnie i smakowo idealne , bez sztuczekBa mam zawsze zamówienie od wszystkożerców i z 2-3 makowce musze nadliczbowe piec , bo te moje lepsze niż nawet takie co piekła babcia (opinia znajomej) niz z najlepszej cukierni( opinia ciotki) niż teściowej mistrzyni makowca (opinia koleżanki )![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.