Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Krystyna9 @ 12 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920345Buko, to zrób warstwowy i nic Ci nie odlezie
Ty masz głowę
anbetung.gif
Zapomniałam o nim, a przeciez robiłam już. No to problem załatwiony.
bussi.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,798
4,849
113
Dubel z tej radości.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam z masą Helio. Wyszły przepyszne, nie za słodkie - z lukrem będzie akurat.
Niestety za luźno zawinęłam w papier i podczas rośnięcia strucle dały radę się z papieru rozwinąć i podczas pieczenia pękły - jedna bardziej (już połowy nie ma) druga mniej i ta zostanie na święta. Miałam piec jeszcze raz ale nie dam rady chyba... a makowce u nas to tylko ja jadam no i czasami mąż.

Niemniej jednak napewno będą powtórki!
icon_biggrin.gif
 

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wczesniej robilam makowiec w ciescie piaskowo-cytrynowym a teraz zrobilam ten i musze powiedziec ze ten przepis na samo drozdzowe ciasto jest genialny
mimo ze ciasto niezbyt scisle walkuje sie swietnie
ogolnie cud, miod i orzeszki ale zdjecia brak
 

Igor:D

Member
Lut 27, 2008
8
0
0
Ja mam jutro dzień "makowy"
Trochę się boję, ponieważ masa makowa będzie fuzją masy z puszki i robionej domowym sposobem.... aż strach się bac.....
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Co roku miałam piękne strucle bez pęknięć,w tym roku coś mi nic nie wychodzi
baa.gif
dwie strucle pęknięte na całej długości,jedna cała się rozłazi.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ja swoje dwie strucle wlasnie wsadzilam do piekarnika.
Wszystko poszlo gladko za wyjatkiem masy makowej, ktora to kupilam gotowa, niestety. Strasznie plynna, nie wiem, czy tak ma byc czy nie, troszke ja odcedzilam, dodalam dwa zlotka utarte z cukrem, bialka, 2 lyzki maki, bakalie. Mam nadzieje, ze nie wyplynie.
zahnlos.gif
A masa makowa Bakalandu.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ja już wiem gdzie popełniłam błąd,miałam za mało papieru i zbyt luźno owinęłam,nie zrobiłam moich"cukierów",potem na 120 C miałam mieć uchylony piekarnik a ja go zamknęłam
dump.gif

efekt? jedna bardzo się rozlazła,tą ładniejszą dałam wnuczce na wyjazd.
Co się dało,zakamuflowałam lukrem,smak super.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hihihi już mi lżej
icon_lol.gif
że nie tylko mi strucle niewyględne wyszły ale przecież smak rekompensuje wygląd!

A samo ciasto tak mi się spodobało że dziś zrobiłam z nim "paszteciki" z kapustą i grzybami do barszczyku jak się komuś krokiet znudzi będzie jak znalazł! Ciasto długo utrzymuje świeżość. Acha - nie dodałam oczywiście aż tyle cukru co w przepisie - dałam 2 łyżeczki do drożdży, dosoliłam i tak na oko dosypałam mąki. Wyszły super
icon_smile.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Mnie też jeden wyszedł chapciowaty!!
Drugi całkiem całkiem chociaż na wierzchu ma to co powinno być na boku
rofl.gif

wkurzył mnie bo nie umiałam sobe poradzic z zawijaniem w papier, jakoś tak mi sie kleiło wszystko i go ciepnęłam do foremki.
Ale jak na drugi raz to chyba nieżle.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O! No właśnie
icon_biggrin.gif
Narawdę paszteciki wyszły rewelacyjne, a im dłużej leżą tym są lepsze bo coraz bardziej mięciutkie tak że niemal ropływają się w buzi - Pycha!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
I dodaje tu moje makowce (zwykle zapominam). Jak zawsze wyszly rewelacyjne!

 

Załączniki

  • Poppyseed_strucla_1_09.jpg
    Poppyseed_strucla_1_09.jpg
    65.3 KB · Wyświetleń: 1
  • poppyseed_strucla_closeup_0.jpg
    poppyseed_strucla_closeup_0.jpg
    73.2 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy