Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
O Jezusie, ale piekne i rowne! Mniam!
mniam.gif


 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
tatter - ale piękne....
Ja też mogę być zadowolona, bo pierwszy raz wyszły mi takie na jakich mi zależało. Ładnie upiekło się rolowane w środku maku ciasto, są równe i bardzo dobre.
Jeden zamroziłam więc zdjęcie wrzucę jak będzie konsumpcja. Dzieki za przepis, który już został zapisany na kolejne święta i nie tylko, bo ciasto jest bardzo dobre w smaku i do obróbki.
Pozdrowionka
icon_smile.gif

 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Owieczko, ale pieknych rogali narobilas. Pewnie sa pyszne, strasznie mnie kusisz...
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
zdjęcia trochę mało apetyczne bo przed zastygnięciem lukru i uwolnieniem roigalików z nadmiaru tegoż, ale ciasto jest niesamowicie łatwe w obróbce, świetnie wyrasta w piekarniku- ja robię trochę inaczej niż w przepisie bo wkładam blachy z ciastem najpierw do zimnego piekarnika i nastawiam temp. na 50C, i wtedy rogaliki zaczynają pięknie rosnąć, gdy uznam, ze wystarczająco to włączam już normalną temperaturę 180C.

Świetny przepis powiadam:)
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja potwierdzam - rewelacyjny! I jak najbardziej zasługuje na wszelkie wariacje na jego temat!

Owieczko świetny pomysł z rogalikami
daumen.gif
pysznie wyglądają!
icon_smile.gif
 

ewkaes

Member
Lut 24, 2010
2
0
0
Witam Wszystkich, jestem nowa. Ale szczęśliwa. 2 razy piekłam tę struclę(masa Bakalland podrasowana wg wskazówek szanownego grona). 2 razy sukces. A jestem gamoniem drożdżowo-struclowym, jakem starawa kobieta
cry_1.gif


DZIĘKI JOANNO, DZIĘKI WSZYSTKIM ZA WSKAZÓWKI. ZOSTANĘ TU NA DŁUŻEJ JEŚLI MOŻNA:)

P1070219.jpg
P1070211.jpg
 

Załączniki

  • P1070211.jpg
    P1070211.jpg
    202.3 KB · Wyświetleń: 2
  • P1070219.jpg
    P1070219.jpg
    242.2 KB · Wyświetleń: 2

ewkaes

Member
Lut 24, 2010
2
0
0
Dziękuję, porządne z Was ludziska.

przymierzam sie do strucli z masą twarogową.Boję się , twaróg jakiś straszący mnie:) jak go przygotować? jeśli o tym już było

to poszukam pokornie, pozdrawiam Ewka
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Mam zwykły piekarnik taki przenosny i nie wiem czy uchylanie w nim drzwiczek będzie dobrym pomysłem . Czy można upiecz w nim strucle bez uchylania drzwiczek jak jest w przepisie ?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Myślę, że powinnaś odstawić strucle na jakieś pół godziny do wyrośnięcia, a potem piec w temperaturze 175 - 180 stopni aż będą gotowe, rumiane i wypieczone. Nie zajmie to pewnie więcej jak 30 - 40 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JoEvi

Member
Mar 17, 2010
2
0
0
Nie eksperymentowałabym z folią aluminiową, ja pozostaję przy papierze do pieczenia
cvety.gif
Co do wyboru masy makowej, korzystam zwykle z masy makowej firmy helio i sprawdza się doskonale
anbetung.gif
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
A jak myślicie czy to ciasto nadaje się do placka w kształcie prostokąta.. 3 warstwy ciasta między masa makowa i serowa na to polewa?
gruebel_2.gif
czy byłoby to dobre jak myślicie?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy