emilka41 @ 11 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1399891witajcie,mam zrobić tort bezowy taki z gotowych krążków w środku śmietana,czy dekoracja na górze z masy cukrowej mi się nie rozpuści?tzn.chciałam wyciąć z masy taki podkład i na tym figurki ustawić,ale pod tym podkładem będzie śmietana.całą tą dekoracje mam zamiar zrobić wcześniej aby dobrze stwardniała,ale czy nie rozpuści się na torcie?śmietana rozpuszcza dekoracje z masy cukrowej, ale jeżeli byś dekorowała przed samym podaniem to chyba nic by się nie stało![]()
BeataSz @ 11 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1399941ja też masę robiłam wg Vanilki i jestem zachwycona!!! zjadacze tortu zresztą też, bo dzięki kwaskowi nabrała smaku. Masa była ( i jest nadal) bardzo plastyczna, zrobiłam chyba ze trzy porcje, bo były dwa torty, a na sobotę robię kolejny, więc zużyję to co zostało. Masę robiłam 3 dni przed układaniem na tort i zagniatałam dość często, zwłaszcza te z barwnikami, więc kolory się dobrze wysyciły ( niektóre aż za bardzoi musiałam rozjaśniać
).![]()
Już zawsze będę robić tylko taką masę!BeataSz czy mozesz podac przepis na mase Vanilki bo nie moge znalesc.
Roman @ 11 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1399955Dziekuje juz znalazlam
mogę prosić o przepis na masę vanilki bo nie mogę znaleźć ...
Roman @ 11 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1400038Masa cukrowa Vanilki
Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy
Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.Dziękuję za szybką odpowiedź...![]()
emilka41 @ 11 Feb 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1399891witajcie,mam zrobić tort bezowy taki z gotowych krążków w środku śmietana,czy dekoracja na górze z masy cukrowej mi się nie rozpuści?tzn.chciałam wyciąć z masy taki podkład i na tym figurki ustawić,ale pod tym podkładem będzie śmietana.całą tą dekoracje mam zamiar zrobić wcześniej aby dobrze stwardniała,ale czy nie rozpuści się na torcie?Ja bym nie robiła tego spodku wcześniej żeby wysechł bo będzie trudno go kroić. rozwałkuj delikatnie grubiej mase cukrową i nic się nie stanie. tylko połóż to na ostatnią chwilę. już tak robiłam
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.