Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
dojdziesz do wprawy po mału nie martw się jak juz zrobiłaś pierwsze podejście zrobisz i drugie potem następne i nastepne.
icon_smile.gif

emilka41

Member
Kwi 8, 2011
63
0
0
witajcie,mam zrobić tort bezowy taki z gotowych krążków w środku śmietana,czy dekoracja na górze z masy cukrowej mi się nie rozpuści?tzn.chciałam wyciąć z masy taki podkład i na tym figurki ustawić,ale pod tym podkładem będzie śmietana.całą tą dekoracje mam zamiar zrobić wcześniej aby dobrze stwardniała,ale czy nie rozpuści się na torcie?

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Asiulka
mam do Ciebie pytanie nt. konta Pay Pal. Jest oczywiście umowa, jak zwykle kilkustronicowa. A mnie interesują tylko fakty
Doczytałam, że konto jest bezpłatne
Pobierane są prowizje od przeliczania walut, czy one są wysokie?
O czym jeszcze Asiu powinni wiedzieć polscy użytkownicy PAy Pala? Może jakieś podpowiedzi? Będę Ci wdzięczna i z góry dziękuję
icon_smile.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
emilka41 @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399891witajcie,mam zrobić tort bezowy taki z gotowych krążków w środku śmietana,czy dekoracja na górze z masy cukrowej mi się nie rozpuści?tzn.chciałam wyciąć z masy taki podkład i na tym figurki ustawić,ale pod tym podkładem będzie śmietana.całą tą dekoracje mam zamiar zrobić wcześniej aby dobrze stwardniała,ale czy nie rozpuści się na torcie?
śmietana rozpuszcza dekoracje z masy cukrowej, ale jeżeli byś dekorowała przed samym podaniem to chyba nic by się nie stało
gruebel_2.gif

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
cześc dziewczyny, matko 3 dni mnie nie było i tyle mam nadrabiania
oczywiście wszystkie torty cudne i przed wszystkimi chylę czoła

Ja robiłam ostatnio masę z przepisu Vanilki, dla mnie to spore wyzwanie bo zawsze robię ze świeżej masy, ale powiem jest super
icon_smile.gif
konsystencja jest rewelacyjna, musiałam lekko podgrzac w mikrofali bo ręcznie mi cięzko (bolące nadgarstki) ale rozwałkowała się bez trudu i naciągała się też bez trudu. Smak z kwaskiem też super. Miałam jeden problem tylko, może mi Vanilka podpowie. Strasznie trudno mi było rozpuścic barwnik, Myślałam że to może wina barwnika w proszku bo zostały takie maleńkie kropeczki nierozpuszczone, nawet odstawiłam ją na godzinę i potem ponownie podgrzałam i zagniotłam i nic to nie dało. Jednak z barwnikiem Wiltona z żelu też tak było
icon_sad.gif
Dodam że żelatyna była rozpuszczona i klarowna,
gruebel_2.gif

Vanilko tez Ci się tak dzieje, może więcej razy pogłam ją zagniatać? chciałabym zrobic biust na 40 stke brata i kiepsko gdyby był w piegi ;)

a to Peppa dla mojej Agatki (zapomniałam o wykończeniu na dole

rofl.gif
ale tak dobrze mi się przycięło że dopiero na zdjęciu widze że mogłam jednak to zrobić

Alipku czekam z niecierpliwościa na przesyłkę

Załączniki

• agatka_s_peppacake.jpg
    agatka_s_peppacake.jpg
    440.1 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja też masę robiłam wg Vanilki i jestem zachwycona!!! zjadacze tortu zresztą też, bo dzięki kwaskowi nabrała smaku. Masa była ( i jest nadal) bardzo plastyczna, zrobiłam chyba ze trzy porcje, bo były dwa torty, a na sobotę robię kolejny, więc zużyję to co zostało. Masę robiłam 3 dni przed układaniem na tort i zagniatałam dość często, zwłaszcza te z barwnikami, więc kolory się dobrze wysyciły ( niektóre aż za bardzo
icon_mrgreen.gif
i musiałam rozjaśniać
icon_wink.gif
).
Już zawsze będę robić tylko taką masę!

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
BeataSz @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399941ja też masę robiłam wg Vanilki i jestem zachwycona!!! zjadacze tortu zresztą też, bo dzięki kwaskowi nabrała smaku. Masa była ( i jest nadal) bardzo plastyczna, zrobiłam chyba ze trzy porcje, bo były dwa torty, a na sobotę robię kolejny, więc zużyję to co zostało. Masę robiłam 3 dni przed układaniem na tort i zagniatałam dość często, zwłaszcza te z barwnikami, więc kolory się dobrze wysyciły ( niektóre aż za bardzo
icon_mrgreen.gif
i musiałam rozjaśniać
icon_wink.gif
).
Już zawsze będę robić tylko taką masę!
BeataSz czy mozesz podac przepis na mase Vanilki bo nie moge znalesc.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Dziekuje juz znalazlam
wink.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Oooo ale trafiłam, mowa o mnie
icon_smile.gif

Jakże ja się bardzo cieszę, że masa Wam wychodzi
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Już się trochę zmartwiłam, bo nikt nic nie pisał,a tu proszę
icon_smile.gif

Joanis naprawdę nie wiem dlaczego zostają Ci kropki barwnika na masie, jeszcze po tych w proszku jestem w stanie zrozumieć ale po żelowych??? Na pewno częstsze zagniatanie masy pomoże i "wyciągnie" barwę. Mi tylko z czerwonego w proszku zostają niekiedy drobne kropki, ale mam taki z cukierni (po znajomości) i jest grubiej proszkowany, ale pomaga namoczenie go na 10 min w alkoholu.
Ja dochodzę do siebie po mega pracowitym tygodniu. A tu jego rezultaty:

P1120541.JPG

P1120552.JPG

P1120574.JPG

Tego zupełnie nie czułam, jakaś gra komputerowa "Metin":
P1120595.JPG

P1120617.JPG

P1120629.JPG

P1120651.JPG

P1120660.JPG

P1120670.JPG

P1120680.JPG

P1120694.JPG

Załączniki

• P1120541.JPG
    P1120541.JPG
    171.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120552.JPG
    P1120552.JPG
    173.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120574.JPG
    P1120574.JPG
    184.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120595.JPG
    P1120595.JPG
    158 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120617.JPG
    P1120617.JPG
    177.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120629.JPG
    P1120629.JPG
    158.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120651.JPG
    P1120651.JPG
    177.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120660.JPG
    P1120660.JPG
    163.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120670.JPG
    P1120670.JPG
    168.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120680.JPG
    P1120680.JPG
    159.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1120694.JPG
    P1120694.JPG
    170.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Witajcie dziewczyny!!
icon_smile.gif

Vanillka, Twoja perfekcja zapiera dech w piersiach! Kiedy ja (i czy w ogóle?) zrobię takie arcydzieło
cry_1.gif

Wszystkie torty piękne, nie sposób każdego skomentować! Gdyby tak od samego oglądania na człowieka talent spłynął hehe
fiesgrins.gif

Muszę się wybrać do chińczyka, u nas też jest taki wieeelki, nigdy nie rozglądałam się za tortowymi przydasiami ;) Jrśli będą, a w alipkowym zapasy się wyczerpią
rofl.gif
to też mogę wysłać
icon_razz.gif

Dziewczyny, mam prośbę. Na sobotę mam zrobić biuściasty tort, na ok 25-30 porcji. Poradźcie mi, jaką dużą bym musiała mieć blaszkę na tyle porcji? Stresa mam, bo to takie moje pierwsze poważniejsze "zamówienie", faktm faktem dla rodziny, ale i tak się przejmuję
Jak taki tort obkładacie? Tylko raz obkladałam kwadratowy i wyszło kiepsko
icon_sad.gif
a tu jeszcze te cycuszki
cry_1.gif

Kolejna kwestia to środek. Chciałam coś pod tort szwarcwaldzki. I teraz pytanie, czy wytrzyma pod mase cukrowa? Czym usztywnić śmietankę? A może dać do niej mascarpone?

Ja robiłam ostatnio masę wg przepisu Megi i niestety totalna klapa wyszła 2 porcje poszły do kosza
icon_sad.gif

Pozdrawiam Was serdecznie!
cvety.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Vanilka...jesteś magikiem
icon_smile.gif

Tyle piękności!! DOpracowane, wypieszczone!!!
Vanilko planuję zrobić piłkę synusiowi na urodziny i kiedyś któraś pisała, że te łatki nie schodzą się idealnie do końca. Jak Ty to robisz, że jest cudownie prościutko ?

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Masa cukrowa Vanilki

Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
Roman @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1400038Masa cukrowa Vanilki

Przepis na masę cukrową:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
Dziękuję za szybką odpowiedź...
icon_razz.gif

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
emilka41 @ 11 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1399891witajcie,mam zrobić tort bezowy taki z gotowych krążków w środku śmietana,czy dekoracja na górze z masy cukrowej mi się nie rozpuści?tzn.chciałam wyciąć z masy taki podkład i na tym figurki ustawić,ale pod tym podkładem będzie śmietana.całą tą dekoracje mam zamiar zrobić wcześniej aby dobrze stwardniała,ale czy nie rozpuści się na torcie?
Ja bym nie robiła tego spodku wcześniej żeby wysechł bo będzie trudno go kroić. rozwałkuj delikatnie grubiej mase cukrową i nic się nie stanie. tylko połóż to na ostatnią chwilę. już tak robiłam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy