Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
gosiakw @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401341dziękuję Roman
bussi.gif
jutro wypróbuję parę
Ale z tą parą to raczej ostrożnie, mnie kiedyś motylki odfrunęły tzn odpłynęły na parą w nicość
icon_mrgreen.gif
.
Być może po prostu za dużo od razu podsypało Ci się mąki, trzeba odrobinę dosłownie i daje się pędzelkiem omieść wówczas.

GosiamamaAntosia @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401368A Anetka dziękuję za podpowiedzi, dziś jak najęta czytam to forum strona po stronie i oglądam te wszystkie cudności
icon_smile.gif
Już przebuszowałam tez allegro i ebay przeglądam, mąż się nie ucieszy, że kolejną pasję odkryłam
icon_wink.gif
bo już chcę zamawiac, a u mnie na koncie pusto. Wieczorem z nim pogadam i popertraktuje
icon_wink.gif
Nooooo, to już po Tobie
rofl.gif
Witaj w klubie
wink.gif

Torcik super i misiaczkowa rodzinka ekstra
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
GosiamamaAntosia @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401310Hej dziewczyny. Jestem tu nowa, więc od razu krzyczcie jak piszę nie tam gdzie trzeba:) Mam na koncie jednego torta i stado muffinków z masą cukrową
icon_smile.gif

Chciałam zrobic coś fajnego dla synka i postanowilam spróbowac, tak mi się spodobało, że teraz myślę aby sobie kupic jakies przyrządy, bo pracowałam z długopisem, wykałaczką i starym drewnianym wałkiem do którego ciut mi się masa przyklejała
icon_smile.gif
Jest cos co poleciacie na zakupy na początek? Od czego zaczynac? Ja już wszystkich pytam kiedy kto ma urodziny ;), bo juz bym coś kleiła, a u mnie w rodzince w kwietniu pierwsze:) Mój tort i miski;) Mam nadzieję że dobrze dodałam.
WOW!!!!!!!!! Jak Ty takie cuda tworzysz na początku swojej drogi ;) To co się będzie działo dalej?
icon_mrgreen.gif

Piękny tort a cupcakes są przesłodkie! Musiałaś się z nimi napracować, ale efekt jest wspaniały
icon_smile.gif

Dziewczyny (i chłopaki ;) ) zrobiłam masę Vanilki, jest cudowna! Vanilko
cvety.gif

Wczoraj wieczorem zrobiłam jedną porcję, jak rano zobaczyłam jaka fajna to zaraz zrobiłam drugą ;) Jedna jest czerwona, faktycznie na początku były małe kropki, ale przy wyrabianiu znikały. Pogniotę ją jeszcze trochę i zobaczę czy jest jednolita ;)
A ile Wam wchodzi pudru na porcję? Bo mi przy pierwszej weszło ok 70dag a dzisiaj może z 50dag!! Aż sama była zdziwiona, ze tak mało. Masa jest super plastyczna, nie klei się (ale plantą smaruję blat i ręce przy każdym kontakcie ;) )

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
le_soleil @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401376:
Dziewczyny (i chłopaki ;) ) zrobiłam masę Vanilki, jest cudowna! Vanilko
cvety.gif
Oświećcie mnie, bo albo o czymś nie wiem albo nie nadążam
gruebel_2.gif

Dlaczego wszyscy piszą o masie Vanilki - nie żebym ujmowała jakiekolwiek Vanilkowe zasługi- ale masa jest z przepisu Dorotaxx. Pojawia się ona na różnych stronach z różnymi modyfikacjami i różnymi proporcjami ale pierwowzór jest Dorotaxx. Od czterech lat( ooo to juz będzie tyle) śledzę właśnie ten przepis ale to Dorotaxx podaje właśnie różne warianty tego przepisu.
A różnice wynikają przede wszystkim z różnej jakości produktów użytych. Na przykład w chwili obecnej do przepisu na 80dkg cukru pudru daję tylko 2 płaskie łyżeczki żelatyny ale nikomu tak małej ilości nie polecam gdyż kupiłam w hurtowni żelatynę- taki jakby koncentrat - i sprzedawca uprzedził, że powinnam stosować tylko połowę porcji. To samo dotyczy jakości cukru.
Możecie mnie teraz ukamienować ale jestem bardzo upierdliwa i lubię jasne sytuacje, może jest jeszcze coś o czym nie wiem
icon_mrgreen.gif

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Jo_anna1 @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401380Oświećcie mnie, bo albo o czymś nie wiem albo nie nadążam
gruebel_2.gif

Dlaczego wszyscy piszą o masie Vanilki - nie żebym ujmowała jakiekolwiek Vanilkowe zasługi- ale masa jest z przepisu Dorotaxx. Pojawia się ona na różnych stronach z różnymi modyfikacjami i różnymi proporcjami ale pierwowzór jest Dorotaxx. Od czterech lat( ooo to juz będzie tyle) śledzę właśnie ten przepis ale to Dorotaxx podaje właśnie różne warianty tego przepisu.
A różnice wynikają przede wszystkim z różnej jakości produktów użytych. Na przykład w chwili obecnej do przepisu na 80dkg cukru pudru daję tylko 2 płaskie łyżeczki żelatyny ale nikomu tak małej ilości nie polecam gdyż kupiłam w hurtowni żelatynę- taki jakby koncentrat - i sprzedawca uprzedził, że powinnam stosować tylko połowę porcji. To samo dotyczy jakości cukru.
Możecie mnie teraz ukamienować ale jestem bardzo upierdliwa i lubię jasne sytuacje, może jest jeszcze coś o czym nie wiem
icon_mrgreen.gif
Joanno, w sumie to ja już sama się gubię w tym która masa czyja ;) Bo w każdej są drobne różnice. A ostatnio była mowa o masie Vanilki (być może to skrót myślowy, chodziło pewnie o masę na której ona pracuje) więc tak też ją nazywam. Jakby nie było, masa jest super
icon_mrgreen.gif

Czyli to jest masa Dorotax, żebym tu nikomu nie ujmowała i wiedziała na przyszłość ;)

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
dziewczyny zrobiłam CYCKI.... huraaaaaa balam się ale wyszły
banana.gif
chyba z wrażenia się
ccgb.gif
jeszcze tylko biustonosz muszę zrobic ale to wieczorem jak dzieci pójda spać, bo jeszcze musze kucyki pony ulepić.

przy okazji zrobiłam tutka, jak ktoś będzie reflektowac to wstawię zdjęcia
icon_smile.gif
narazie nie zaśmiecam forum

No ja też miałam problem z kropkami ostatnio, i powiem wam dzisiaj zagniotłam mase po tygodniu myśląc że się rozpuści ale nadal były
icon_sad.gif

Z kolei barwiłam brązowym masę na te cycki barwnik rozpuścił sie od razu bez kropek hmmmmmm. może to wina barwników ( od innych sprzedawców mam różowy i brązowy) albo wina rozpuszczalnika. Brązowy rozpuszczałam w alkoholu i jakby to napisac rozcierałam silikonową łopatką, a różowy rozpuszczałam wodą i mieszałam nożem.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Co do kropek to nie wiem czemu czasami powstają. Jeżeli nie barwie masy na etapie podgrzewania to najczęściej robię w gotowej masie zagłębienie, wsypuję barwnik, daję kroplę lub dwie wody, delikatnie mieszam wykałaczką żeby woda połączyła się dobrze z barwnikiem i na chwile to zostawiam. Dopiero po chwili zagniatam.
Ja na dziś już skończyłam.....prawie.
icon_mrgreen.gif

IMG_0066.JPG IMG_0071.JPG

Załączniki

• IMG_0066.JPG
    IMG_0066.JPG
    144.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0071.JPG
    IMG_0071.JPG
    160.1 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i wymęczyłam
icon_mrgreen.gif
torcisko olbrzymie, waży ze 6 kg , cytrynowy:

tort_cytrynowy_014.jpg

Załączniki

• tort_cytrynowy_014.jpg
    tort_cytrynowy_014.jpg
    121 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
BeataSz ale fajny tort
anbetung.gif
Prawdziwa fachowa praca i napewno smaczny
mniam.gif
ojjj jak mi sie chce
torta!

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Jo_anna1 torty pierwsza klasa
anbetung.gif
Zwierzaczki cudne jak prawdziwe
wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziękuję
anbetung.gif

ola_wroclaw @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401452http://www.google.pl/images?hl=pl&q=mo...mp;ved=0CB0QsAQ

AAAAAAAAAA, jak mam zrobić motor KTM na płasko.
Wybierz, zdjęcie, na którym jest z boku, wydrukuj w potrzebnej wielkości. porozcinaj i z tego szablonu wycinaj poszczególne elementy. Wypukłe części wycinaj z grubiej rozwałkowanej masy. niektóre elementy w rękach możesz wyprofilować. Albo wydrukuj i z masy "układaj motor."
Ja tak bym kombinowała
icon_mrgreen.gif

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
Dawno mnie nie było, bo miałam przerwe w tortowaniu (brak zamówień
icon_sad.gif
)
mój przedwczorajszy tort Scooby Doo, niestety z kropkami

130220131036_zps51ea8c57.jpg

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ale kropki dodają mu uroku.
icon_wink.gif

Tak patrząc na niebieski pasek to na nim widać smugi, nie kropki, tak jakby dopiero barwnik się rozprowadzał i trzeba by było go jeszcze chwilę wyrabiać.
gruebel_2.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
a ja wroce jeszcze do serka mascarpone ze smietana. Czy robil ktos taka mase z czekolada mlecza ? Nie warzy sie ?Chcialam zrobic krem czekoladowy na mascarpone i smietance kremowce i przykryc masa cukrowa nie wiem czy to dobry pomysl. Podpowiedzcie, prosze.

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Elzunia @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401525a ja wroce jeszcze do serka mascarpone ze smietana. Czy robil ktos taka mase z czekolada mlecza ? Nie warzy sie ?Chcialam zrobic krem czekoladowy na mascarpone i smietance kremowce i przykryc masa cukrowa nie wiem czy to dobry pomysl. Podpowiedzcie, prosze.
Czekoladowej masy z mascarpone nie robiłam, ale z tego przepisu wychodzi pyszna: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9...t=0&start=0
Robiłam i z gorzką, i z mleczną, i mieszane i zawsze się udaje. Ale tak czy inaczej masy cukrowej na to bezpośrednio nie daję, smaruję cienko buttercream, tak, żeby śmietan nie miała styku z curkową.

A masę z mascarpone i śmietanki co najwyżej posypywałam wiórkami czekoladowymi.

Asiulla jak zwykle perfekcyjnie
icon_smile.gif
Zdradź gdzie kupujesz podkłady do tortów?

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Asiula, a Ty znowu kusisz fajnymi literkami...ile masz kompletów? Co torcik to inne literki
icon_smile.gif

Masz rację ,że stoisz na straży praw autorskich przepisów...ale ja też nazywam tą masę Vanilki...tak jak któraś powiedziała, dlatego, że ona na niej pracuje, A Vanilka po prostu nas edukuje i prowadzi krok po kroku
icon_smile.gif
i nawet mi się udało, masa jest super.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy