Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ja robiłam masę czekoladową z mascarpone i wychodzi git.
Czekoladę rozpuść w śmietance i schłodź porządnie (dobę byłoby super). później ubij i dodaj pod koniec lekko roztrzepany serem i znów lekko ubić. Pycha. Trzeba uważać, żeby nie "przebić", bo ma jeszcze większe tendencje niż "czysta bitra śmietana"
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
A to mój najnowszy tort. Obkładałam masą podawaną przez Vanilkę robioną kilka godzin wcześniej. Była o wiele lepsza niż ta robiona kilka dni wcześniej, nie pamiętam jednak czy coś zmieniałam w proporcjach, dziś jedynie musiałam zostawić rozpuszczoną żelatynę i glukozę nad ciepłą wodą na ok 2godz (małe dziecko mam) i potem ją od nowa rozgrzewałam. Ciężko mam z wymyślaniem "projektu" tych tortów, ale ten mi się nawet podoba. Nie miałam pomysłu co zrobić na dole, jakoś mi kolorowa kokarda nie pasowała. No i chyba literki odrobinkę krzywo, co? (trudno było je dopasowywać, bo prawie się łamały - czy wy robicie literki wcześniej czy przy dekorowaniu tortu?)

tortdlaireny.jpg



A co do śmietany-czeko-mascarpone, to uważam, że bez serka jest wystaraczająco smaczne i sztywne, ja jak dodaję czeko to już bez serka, ale raz zrobiłam i było super w smaku i w ogóle.
 

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Joanis wrzucaj zdjęcie cycuszków
icon_mrgreen.gif
oczywiście tortowych
rofl.gif

I tutka też
icon_smile.gif


Ja mam tort poskładany, rano tynk, i po schłodzeniu obkładanie. Jakiś kiepski dzień dziś miałam, ciasto mi się źle upiekło, musiałam 3 razy piec!! Bo zakażdym razem krzywy garb przez środek
baa.gif


Asiula, elmagra - piękne torty! Muszę poćwiczyć róże, bo moje do tym Waszym do pięt nie dorastają
icon_frown.gif

A kitkę mam zamiar robić chrześnicy męża, ale nie wiem czy jeszcze nie zmienię wizji
icon_mrgreen.gif


Nie robiłam nigdy masy z czekoladą śmietaną i mascarpone. Ani tego kremu czekoladowo-śmietankowego, jakoś się boję, ze mi sie ta kremówka nie ubije
dump.gif
Ale spróbuje jutro, muszę "resztlki" potortowe zutylizować
banana.gif
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Le solei wrzuce tutka nie ma sprawy. Ja nie wiem kropki mi juz nawet po barwniku zelowym wylazily
icon_frown.gif
masakra. Nie chcialo sie wrobic.
Ja tez mialam jakis oporny dzien. Wszystko jak po grudzie. Dwa torty a dopiero teraz skonczylam i urobiona jestem jakbym z 5 zrobila. Chyba to farbowanie mnie tak dobilo

Przepraszam za brak pl liter ale pisze z komorki i sama juz nie kontaktuje

Ps. Elmagra co to za podkladka?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
ja też miałam dziś tragiczny dzień. Ogólnie mam jakiś chyba tortowy kryzys, więc odpuszczam sobie na minimum tydzień i nie tykam nic. Poza tym, chyba wrócę do kupnej masy, bo barwnienie zajmujme mi full czasu i ciągle wychodzą kropki (nie mam już pomysłu co to?).


a kryzys mam jakoś tak w ogóle, tortowo, pracowo i żywiowo. Ech :/
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
joanis @ 16 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401571Ps. Elmagra co to za podkladka?
Ja też się piszę na tutka cycuchów, choć nie wiem czy będę miała w niedługim czasie taki tort zrobić. ale ja niezmiennie lubię oglądać jak się robi torty.

A ta tajemnicza podkładka, to kółko wycięte z nieużywanej plastikowej (takiej giętkiej) podkładki na stół, co ją miałam w kuchni.
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Robiłam tort dla ciotki i szkoda mi było podkładu złotego, bo to tort za darmo (teściowa płaciła jedynie za składniki) a tych "tortowych" podkładów mam tylko kilka.
icon_smile.gif
No i tak przypadkowo, kolorystycznie się mi zgrało z tortem. hehe
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ola_wroclaw @ 16 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401572ja też miałam dziś tragiczny dzień. Ogólnie mam jakiś chyba tortowy kryzys, więc odpuszczam sobie na minimum tydzień i nie tykam nic. Poza tym, chyba wrócę do kupnej masy, bo barwnienie zajmujme mi full czasu i ciągle wychodzą kropki (nie mam już pomysłu co to?).


a kryzys mam jakoś tak w ogóle, tortowo, pracowo i żywiowo. Ech :/
Ola, nie przejmuj się, kryzysy mają to do siebie, że mijają.
icon_smile.gif


Na moim torcie (na różach) widać chyba te kropki. A co ciekawe, resztka tej czerwonej masy na drugi dzień była bardziej intensywna w kolorze, niż te zrobione już kwiaty. Mam jednak pytanie - czy przez dodanie barwnika masa może stać się bardziej krucha? Czy wtedy wystarczy ją podgrzać lub zagnieść z odrobiną planty? Kiedyś mi się tak zrobiło jak pofarbowałam dzień przed robieniem ozdób i musiałam się ratować nową masą.
icon_smile.gif
trochę szkoda kasy.
icon_smile.gif
Choć i tak nie jest źle cenowo, w porównaniu z kupną. Wczoraj mi wyszło 1072g a do obłożenia wyszło ok 350g. A masa była jak marzenie. Zostało mi sporo, ciekawa jestem jak mi się będzie pracowało z tymi "resztkami" za kilka dni, jak wymyślę co z nimi robić. Gdzie ją najlepiej przechować, tą resztkę? W szafce ciemnej? Lodówce?
 

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Oh to i ja sie dolaczam do kryzysowych tortujacych.
Jakas choroba mnie wziela od poniedzialku zaczynam nowa prace i nie wie m jak pogodze wszystko z tortowaniem.
Jezeli chodzi o mase to mysle zeby sprobowac ja zrobic bez kwasku. Bo do tej pory to jedyns zmienna a narobila najwiecej zmian . Tak jak pisalam kropki eychodza po zelowych i proszkowych barwnikach. Nawet po tygodniowym lezeniu.

Elmagra ja zawijam te resztki i wykorzystuje pozniej. Przechowuje w szczelnie zamknietym pojemniku w chlodnej szafce.

 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
joanis @ 16 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401579Oh to i ja sie dolaczam do kryzysowych tortujacych.
Jakas choroba mnie wziela od poniedzialku zaczynam nowa prace i nie wie m jak pogodze wszystko z tortowaniem.
Jezeli chodzi o mase to mysle zeby sprobowac ja zrobic bez kwasku. Bo do tej pory to jedyns zmienna a narobila najwiecej zmian . Tak jak pisalam kropki eychodza po zelowych i proszkowych barwnikach. Nawet po tygodniowym lezeniu.

Elmagra ja zawijam te resztki i wykorzystuje pozniej. Przechowuje w szczelnie zamknietym pojemniku w chlodnej szafce.
Myślę, że kwasek może być przyczyną powstawania kropek. Kwas cytrynowy wybarwia kolory więc tu może być przyczyna zarówno kropek jak i słabej intensywności kolorów. Spróbuj bez kwasku następnym razem.

Elmagro
Ja także resztki masy zawijam szczelnie w folę i super się przechowuje.
po dodaniu barwnika masa może stać się krucha, wówczas chwilkę podgrzewam w mikrofali i dodaję odrobinę planty
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
No to ja też spróbuje następnym razem bez tego kwasku, skoro on ma tylko walory smakowe, straszne mi wyszły tym razem kropki. A mam do was pytanie, jak uzyskujecie takie ciemne, intensywnie zielone liście? Z jakiego barwnika? Bo ja przyznam, że jeśli już to najciemniejsze mi wychodzą po mieszaniu granatowego i żółtego barwnika, nigdy po zielonym.
A masę zaraz schowam do puszki (owiniętą folią) i zostawię na zaś....
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Co do zieleni, ja mam proszkowy barwnik zielony, tez nigdy z lisci nie jestem zadowolona.

A to dzisiejszy, jeszcze "cieplutki":


IMG_0075.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0075.JPG
    IMG_0075.JPG
    167.5 KB · Wyświetleń: 0

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
Joasia jak zwykle mistrzostwo
icon_smile.gif


narazie mam zrobione masę z kwaskiem muszę ją wykorzystac jak bede miała biały tort ;)

jak mi sie wczoraj masa za bardzo kruszyła to dodałam planty i wymieszałam z dobra masą i odzyskała plastyczność
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
ale super. Widzę, że masz jakieś specjalne cuś do odbijania wzorków dziecięcych na wstążce. już na drugim torcie to zauważyłam. Fajne.


Dziewczyny, ja ponawiam pytanie zadane jakąś liczbę postów wcześniej - czy któraś ma zamiar robić zakupy na ebay? ja chętnie się dołączę "na sępa". pliss, plisss.
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
super te wykrawaczki patchworkowe,

u mnie tez się narazie nie zanosi na zwrot inwestycji więc musze sobie radzić z tym co mam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
kurcze, nie było mnie kilka dni a tu takie piękności powstały. Super torcicha . A to mój dzisiejszy dla moich rodziców na 40 Rocznice ślubu...
 

Załączniki

  • 100_9016.JPG
    100_9016.JPG
    408.5 KB · Wyświetleń: 0

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
oooooooo matko jeden dzień mnie nie było, a tu tyle do czytania i tyłe wspaniałych tortów postało
anbetung.gif


dziewczyny powiedzcie mi jak wam mniej więcej wagowo wychodzą torciki?
widziałam Beatasz napisała,że wyszedł jej 6 kg, a w jakim rozmaiarze miałaś blaszkę?
dump.gif


wiem,że w tortownicy 24 wychodzi tort ok 2 kg, bo taki robiłam,
a jak w innych?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif


asiulla najczęściej jakich rozm. podkładki używasz? megi chyba tu jakoś nie zagląda wy razem robicie torciki? a spytaj się jej gdzie kupuje może jest jakiś tani sklep internetowy?
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy