Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
demonnik @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442118Powiedzcie mi prosze czym oprocz smietany mozna wypełnic tort tak by sie nie topił i nie był bardzo taki ciezki maslany...
Jeśli chodzi o rozpuszczanie masy przez bitą śmietanę - ja zawsze tort po przełożeniu staram się porządnie schłodzić i dopiero wtedy smarować kremem maślanym. Bo jak wnętrze jest zbyt miękkie, krem maślany lubi się ze śmietaną przemieszać i faktycznie masa może się pocić i rozpuszczać.
Pytasz o przepisy na przełożenie, spróbuj poszukać tu na forum (nie tylko w dziale kremów, ale też i ciast w spisie tortów), jakiś z jogurtem albo twarogiem (np. tort Elki - osobiście polecam).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Sierotka3m @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442316Aaa, dziękuję JAM, nie muszem już forum przekopywać, szybciutko znalazłam przepis
icon_smile.gif
Czy to możliwe, że ja nieświadomie sobie masę uplastyczniałam? Kiedyś zamiast olejku zapachowego dawałam sok z cytryny (zamiast części wody) i wtedy masa wydawała mi się lepsza w obróbce
gruebel_2.gif
Ja zawsze dodaje kwasek do masy. W masie najistotniejszy jest cukier puder, to jest podstawowy składnik i jeżeli nie jest naprawdę dobrym pudrem to z masą zawsze będą problemy. już kiedyś pisałam, że rewelacyjny jest cukier puder z glukozą z firmy Diamant, dostępny w hurtowniach cukierniczych w 10 kg opakowaniach. ostatnio zabrakło mi tego cukru i musiałam dokupić taki pak. po 400g to była porażka. nawet po przesianiu cukru masa nie była tak gładka jak tamta. Miała porowata strukturę i nie była tak sprężysta. Nigdy więcej takich doświadczeń, już zrobiłam sobie zapasy.
Istotny jest także czas "trzymania" masy w kapieli wodnej. ja zagotowuję wodę, wyłączam gaz i dopiero wstawiam do tej wody naczynie z żelatyną. Rozpuszczam dość długo żeby dobrze się to wszystko połączyło. Masę zawsze robię kilka godzin wcześniej i odkładam żeby składniki się "przegryzły" znacznie lepiej pracuje mi się na takiej masie. Lepiej mi się obkłada torty.
 

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Zgadzam się z Jo-anną że duże znaczenie jaka wyjdzie nam masa ma cukier puder.Po wybróbowaniu cukru z różnych firm stwierdziłam że najlepsza wychodzi mi masa z cukru pudru Kupiec bo jest on najbardziej miałki .Resztę też robię jak ona ,dekoracje również robię z tej masy , choć przymierzam się do doddania trochę tej z cmc jak pisały tu dziewczyny .
wink.gif

Witam wszystkie nowe dziewczyny ,które dołączyły do grona zwariowanych tortomaniaczek
icon_lol.gif
 

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Ja pierwszą masę zrobiłam z Diamontu w papierowej torbie.Porażka masa nawet strukturalnie była krystaliczna, mąż musiał jąrozwałkować bo mnie brakowało sił
baa.gif
nie mówiąc już ouklejeniu czegoś,róże wyszły toporne o grubych płatkach. Teraz robie z Cukru Polskiego i jest super.Masa jak plastelina,ale tak jak Jo_anna1 (i to właśniej dzięki Tobie Jo_anno) podgrzwam dłużej. Nawet nie przesiewam cukru,on jest bez dodatków i się zbryla,ale bardzo trudno się go przesiewa.Spróbowałam bez przesiewania i ja nie widzę różnicy,więc poco się przepracowywać
icon_mrgreen.gif
 

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Zapomniałam dodać Marta super bucik,przymierzam się do zrobienia,ale nie mam okazji narazie i nie wiem czy moje beztalencie wystarczy
gruebel_2.gif

Jo_asiu1 Twoje jak zawsze super,świetny z kotkami,a ta kołderka na łożu piękna taka romantyczna
icon_smile.gif
 

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Ja też dodaję kwasek do masy i to nawet sporo wg. mnie smak jest dużo lepszy.
mam zrobić teraz na zakończenie roku szkolnego kosze z kwiatami, dziewczyny jak polecacie odcisnąć wzór koszyka na masie czy zrobić normalnie wyciskając z rękawa krem hm.. no właśnie i jaki krem do tego byłby najlepszy bo taki zwykły maślany będzie mdły.
 

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Jo_anna1 piszesz że robisz masę kilka godzin wcześniej przed położeniem na tort, jak w takim razie ją przechowujesz że później jest tak plastyczna przypuszczam że w folii szczelnie zamknięta ale jak próbowałam i niestety mi twardnieje będę wdzięczna za radę
anbetung.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
jola33 @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442375Jo_anna1 piszesz że robisz masę kilka godzin wcześniej przed położeniem na tort, jak w takim razie ją przechowujesz że później jest tak plastyczna przypuszczam że w folii szczelnie zamknięta ale jak próbowałam i niestety mi twardnieje będę wdzięczna za radę
anbetung.gif
Szczelnie zawijam w woreczek foliowy, taki zwykły kanapkowy woreczek. Jeżeli ma poleżeć troszkę dłużej to zwijam w dwa woreczki i jest ok. Ważne żeby usunąć jak najwięcej powietrza z woreczka. Stwardnieje ale i na to jest sposób. Dzielę masę na kilka części i podgrzewam w mikrofali ale istotne są dwie rzeczy- nie podgrzewać zbyt długo , bo nie tylko popłynie ale także poparzy łapki i musi być przykryta żeby nie obsychała dodatkowo z wierzchu. Czasami jak chcę "reanimować" jakiś kawałek masy, która wydaję się obsuszona to delikatnie zwilżam wodą i wtedy do mikrofali. Kawałki masy kolorowej które wydają się podsuszone po wyjęciu z mikrofali mieszam ze soba i mam np. kamienie do jakiegoś tortu.
o.laz @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442384Jo_anno a kupiłaś ten cukier z glukozą gdzieś przez internet czy u siebie, stacjonarnie w hurtowni?
kupiłam tu http://www.pkt.pl/omega-ph-hurtownia-dodat...ki-r/85923/5-1/ wiem że swoje towary wystawiaja na Allegro
 

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
Witajcie Cinki -Tortinki
icon_smile.gif

Piękne torciki, słodkie i apetyczne
icon_smile.gif
Wszystkie uwagi bardzo cenne!!! Szczególnie dziękuję tym, które pomimo ciągłych "nawracających" jak bumerang pytań macie cierpliwość odpowiadać!!! Bardzo Wam dziękuję i pamiętajcie, że dobro powraca.!!!!
icon_smile.gif


Kochane, dziś oddaję tort basen...i już mam wszystko oprócz napisów. Facet kończy 55 lat, ma poczucie humoru jest lekarzem. To basen z babeczkami toples i chodzi mi po głowie:
"Jacku dołącz do nas"
"Jacku jesteś the best na dwie 5"
"Jacek...czekamy"
napis na basenie na około.???????
Mam 5 godzin!!!!!
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Sierotka3m @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442316Aaa, dziękuję JAM, nie muszem już forum przekopywać, szybciutko znalazłam przepis
icon_smile.gif
Czy to możliwe, że ja nieświadomie sobie masę uplastyczniałam? Kiedyś zamiast olejku zapachowego dawałam sok z cytryny (zamiast części wody) i wtedy masa wydawała mi się lepsza w obróbce
gruebel_2.gif
Jak dla mnie duże znaczenie miała żelatyna, bo cukier mam cały czas taki sam Diamant, glukoza z Wiltona, A z żelatyną jakieś problemy. A to sie nie rozpuściła do końca i było kropki widać. Innym razem instant (niby) dopiero na drugi dzień ścięła masę(mikrofala uratowała sprawę)
Co do cytryny to w sumie ja daje do obkładania tortu dla smaku. Do dekoracji już nie bo kolory są inne. A fiolet wiltona zupełnie nie wychodzi z kwaskiem cytrynowym
gruebel_2.gif

Tutaj najwyraźniej trzeba samemu dobrać składniki, by masa do ręki pasowała. Z tego co czytam każdy ma swoje sposoby i ulubione produkty.
Moją mase doprowadziłam do stanu zżutej gumy do żucia, jeszcze sie klei do rąk a już można formować podsypując mąką. Wtedy wydaje mi się najbardziej plastyczna. Cmc i białkami tylko do kwiatów. Do figurek pasuje mi z większą ilością żelatyny.... ostatnio mniej piekę a więcej się bawię masą
icon_razz.gif



Aneta napisz " No!! stary Ty to masz życie "
icon_razz.gif
hihihihi
 

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
aneta1111 @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442425Witajcie Cinki -Tortinki
icon_smile.gif

Piękne torciki, słodkie i apetyczne
icon_smile.gif
Wszystkie uwagi bardzo cenne!!! Szczególnie dziękuję tym, które pomimo ciągłych "nawracających" jak bumerang pytań macie cierpliwość odpowiadać!!! Bardzo Wam dziękuję i pamiętajcie, że dobro powraca.!!!!
icon_smile.gif


Kochane, dziś oddaję tort basen...i już mam wszystko oprócz napisów. Facet kończy 55 lat, ma poczucie humoru jest lekarzem. To basen z babeczkami toples i chodzi mi po głowie:
"Jacku dołącz do nas"
"Jacku jesteś the best na dwie 5"
"Jacek...czekamy"
napis na basenie na około.???????
Mam 5 godzin!!!!!
Jak dla mnie super "Jacku jesteś the best na dwie 5"
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Asiula !! mam pytanie
icon_razz.gif

Może Jo-anna1 ?
Jola33 ?

Pytanie
icon_mrgreen.gif
, chce zrobić "buffki" dookoła tortu naoglądałam się jak i co . Pytanie ... Czy nakładacie je od razu na tort czy czekacie aż wyschną?
Jak wyschną to całkiem czy mają lekko podeschnąć?
A pytam bo chce je zrobić wcześniej, niewiele będę miała czasu w przeddzień oddania tortu. I czy zrobione np. dzień wcześniej nie będą za suche(kruche)... ????
ccrs.gif
 

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Jam, coprawda pytanie nie do mnie,ale kiedyś robiłam te bufki i jak na tort okrągły to chyba raczej na świeżo trzeba kłaść chyba że będą się suszyć na krzywiźnie,mnie właśnie wyschły,dobrze że tylko pare, i nie mogłam na tort nałożyć bo wysłuszyłam na płasko
dump.gif
.To takie moje doświadczenia przemyślenia,ale czekaj na odpowiedzi dziewczyn może ja cos robiłam nie tak i się myle
gruebel_2.gif
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
olala @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442505Jam, coprawda pytanie nie do mnie,ale kiedyś robiłam te bufki i jak na tort okrągły to chyba raczej na świeżo trzeba kłaść chyba że będą się suszyć na krzywiźnie,mnie właśnie wyschły,dobrze że tylko pare, i nie mogłam na tort nałożyć bo wysłuszyłam na płasko
dump.gif
.To takie moje doświadczenia przemyślenia,ale czekaj na odpowiedzi dziewczyn może ja cos robiłam nie tak i się myle
gruebel_2.gif
Dziękuje bardzo
bussi.gif
czekam czekam moze jakis patent dziewczyny mają.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
olala @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442505Jam, coprawda pytanie nie do mnie,ale kiedyś robiłam te bufki i jak na tort okrągły to chyba raczej na świeżo trzeba kłaść chyba że będą się suszyć na krzywiźnie,mnie właśnie wyschły,dobrze że tylko pare, i nie mogłam na tort nałożyć bo wysłuszyłam na płasko
dump.gif
.To takie moje doświadczenia przemyślenia,ale czekaj na odpowiedzi dziewczyn może ja cos robiłam nie tak i się myle
gruebel_2.gif
Dokładnie, jeżeli wyschną to nie da się już ukształtować.
 

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
A to moje dzisiejsze cycki robione na biegu bo zamowione wczoraj PIC_0562.JPG PIC_0564.JPG
 

Załączniki

  • PIC_0562.JPG
    PIC_0562.JPG
    243.9 KB · Wyświetleń: 0
  • PIC_0564.JPG
    PIC_0564.JPG
    263.6 KB · Wyświetleń: 0

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
JAM @ 13 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442498Asiula !! mam pytanie
icon_razz.gif

Może Jo-anna1 ?
Jola33 ?

Pytanie
icon_mrgreen.gif
, chce zrobić "buffki" dookoła tortu naoglądałam się jak i co . Pytanie ... Czy nakładacie je od razu na tort czy czekacie aż wyschną?
Jak wyschną to całkiem czy mają lekko podeschnąć?
A pytam bo chce je zrobić wcześniej, niewiele będę miała czasu w przeddzień oddania tortu. I czy zrobione np. dzień wcześniej nie będą za suche(kruche)... ????
ccrs.gif
Ja robiłam na świeżo łatwiej można dopasować jedna do drugiej żeby nie było dużych dziur ale jeśli masz mało czasu w dniu oddania tortu to ja na pewno zrobiłabym wcześniej oczywiście ukształtuj ich od razu podczas robienia nie jest to jakiś duży problem możesz np. układać ich w kartonikach po jajkach.
 

goia87

Member
Paź 4, 2011
97
0
0
No wlasnie co do tego koloru nie bylam p[rzekonana musialam pomieszac barwniki bo akurat mam braki a tu tort na dzis no ale cieszcze sie ze sie podoba
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy