Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Pokaż załącznik 83741

Aleście się rozpisały że ho ho ,dziewczynki nowe torciki fajowe .Ja dzisiaj produkowałam dla mojego ojczulka na imieniny ,miał być cały w masie cukrowej ale nie chciałam przechodzić tego samego co w poprzednim torcie więc trochę ułatwiłam sobie i boki zrobiłam z kremu .Pozdrawiam wszystkich
wink.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
[quote name='JAM' date='26 Jun 2013, 19:41 ' post='1446895']
Kiniaaa o toto o tym to o tym pisałam

JAM jak to to a nie to tamto to już wszystko jasne:p
rofl.gif

Torciki wszystkie piękne!

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
marioletta @ 26 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1446933rozmawiałam kiedys z babką z sanepidu, wcześniej była cukiernikiem i zmieniła zawód .... i jak samlonella jest w jaju a nie na skorupce to ubijanie nad para nic nie daje, za niska temperatura, a jak doprowadzi się jajo to takiej temp w której ginie salmonella to białko się ścina i jest to mała różnica temp bo białko chyba 65 a salmonella 70 ..
Coś już czytałam o tym czy w środku jajek też jest salmonella i nie jest to potwierdzone (,że tak napisze) naukowo, to bakteria która musi mieć tlen do życia
CYTATrosną na pożywkach w warunkach tlenowych
. Co do temperatury też zdania są podzielone, w większości podają że 60st by zabić pałeczki... http://www.psse.bielsko.pl/a-salmonella.html
CYTATkochani, parzenie jajek niszczy tylko i wyłącznie salmonellą zewnątrz skorupek. A wewnątrz to co? Poza tym, nie dramatyzujmy. Przecież salmonella nie występuje na surowych jajkach, tylko na jajkach skażonych. Akurat jajka z - nomen omen - chowu przemysłowego są bezpieczne pod tym kątem. Bo, raz że stada są pod nadzorem weterynaryjnym, a dwa - takie jajka są dezynfekowane przed pakowaniem.
Pamiętajcie, że salmonellą jest się znacznie łatwiej zarazić np. przez krojenie kurczaka. Bo umówmy się, kto z was myje nóż, deskę czy stół we wrzątku?

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/spolecznosc/foru...6#ixzz2XLovsk1n
tyle z netu . Znam osoby które zaraziły się z mleka "łaciate" bo bakteria była na partii opakowań i rękach magazyniera.

Oj Kiniaaa, Kiniaaa
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
figielek.gif
hahaha chodziło o to samo
zahnlos.gif
ps, Kiniaa nie kasuj ostatniego [ /quote] sie uda cytat
icon_wink.gif

Marta12 jest śliczny
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Sylkag66 piękna produkcja ,każdy torcik taki estetyczny,dopieszczony super.

A teraz c.d mojej sprawy. Wyobraźcie sobie że klientka przepraszała jak mogła,że dopiero po moim telefonie umówiła się na spotkanie ze mną.Tłumaczeń nie było końca.
Delikatnie podpytałam jak tam kelnerki ,czy nie zapomniały o torebce którą miały położyć.Usłyszałam cytuję "nie zapomniały,wszystko super,zdjęciom nie było końca.Nawet niektórzy nie kazali kroić tylko patrzeć...bo szkoda.Smakował obłędnie pysznie"....itd itp....aż mi głupio już pisać.Zapłaciła i to z dodatkiem za zwłokę.
Reasumując moje drogie: dzięki,że namówiłyście mnie na telefon do klientki,macie rację trzeba walczyć o swoje i swoje dobre imię.Poza tym to chyba tylko my jesteśmy tak wyczulone na punkcie estetyki i perfekcji wykończenia w naszych tortach.Laik nawet nie zauważa pewnych rzeczy ...tutaj dwie dziury z rurkami i mazie kremu na tym wszystkim
dump.gif
....no chyba że oślepiło ich światło fontanny tortowej i jeszcze świeczki z 18 które sobie powtykali.Może to mnie uratowało
banana.gif

Dzięki kochane za wsparcie.Wszystkim buziaki

aneta1111 pytałaś o cętki...są malowane pędzelkiem,dłużej to trwało niż cała reszta.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Znam sposób zacytowany przez subtelną. Czasami robię tynk, kiedy chcę nadać nieregularny kształt albo wyprofilować większą figurkę. Zgapiłam to z forum kucharka.ru. Jeżeli potrzebuję lekką ale dużą figurkę to sklejam ryż rozpuszczoną czekoladą z odrobiną masła. Myszka na torcie informatyka, którą tutaj pokazałam, była z ryżu ale żeby była gładka a nie chropowata to pod masę cukrową dałam tynk. Było dość ciepło i sama masa maślana szybko miękła.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Jeszcze tylko jedno dziewczyny i już nie marudzę więcej,ale muszę to napisać.
Akurat teraz naszło mnie i tak sobie myślę,że przecież nie znamy się osobiście,nie wiemy nawet dokładnie gdzie mieszkamy,bo i po co.A potrafimy się dogadać i wesprzeć jak najlepsze przyjaciółki.Super ,że to co robimy tak pozytywnie nas łączy.Potrafimy się dzielić swoim doświadczeniem bez cienia zazdrości.Super sprawa.
Ufff....no to już skończyłam być sentymentalna i lecę biszkopt robić na sobotnie wyrko rocznicowe .
wink.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Super bumelko że się wyjasniło. Tort piękny! A może oni te ślady barnika wzięli za cętki! Masz rację, że mywidzimy nasze torty jakimiś innymi oczyma!!! Laik jak nie wie jaki był zamysł w naszej głowie to w życiu sie nie dopatrzy! I o to chodzi!!!! u mnie też w lodówie tort czeka na dekorację. Jakieś wizje mi krążą po głowiie . Zobaczymy co z tego wyjdzie!!! Dziewczyny. Torty dodane ostatnio CUDNE!!!!!

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
marioletta! Dziewczyny już tu kiedyś o tym rozprawiały w temacie o torcie cytrusowo-miodowym. Coprawda mowa o curdzie, ale to w końcu też jaja na parze. Ja też się boję i kiedyś mierzyłam, było ponad 70 C
icon_wink.gif
Nie namawiam, ale zachęcam. Tort (offtopic) jak najbardziej polecam, bo jest PYSZNY!! Chyba ten tygrys z linku subtelnej podobnie wykonany..
Nadia @ 30 Apr 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=283454
Zwłaszcza, że sprawdziłam i wiem, że jajka ubijane na parze osiągają ponad 70 C - taka mi wystarczy, mogę curd robić
icon_smile.gif
Elka @ 30 Apr 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=283459Nadia
Acha, zapalka
icon_smile.gif
zwykla
icon_smile.gif
a tam wyzej moje paluchy, tylko ze zwiekszone <!--emoid:shock:--><!--endemo--> Jak widzisz, ciasto latwo daje sie podniesc. Nawet rozwalkowane w taki sposob
icon_smile.gif
Wiec nawet go nie skladam, a tak zgarniam recami i na papier przenosze. Na papierze rownuje i do piekarnika
icon_smile.gif
. Zwykle mam dwa papiery - jeden na blaszce, drugi na zwyklej desce do krojenia. W piekarniku piecze sie ciasto, ja w tym czasie walkuje nastepny placek i skladam na papierze na desce. Z blaszki zsuwam goracy placek wraz z papierem na kratki, a na blaszke naciagam papier z niepieczonym plackiem. Ten ostatni wedruje do piekarnika, a z upieczonego zdejmuje papier i na deske. I tak od poczatku
icon_smile.gif

I ja sprawdzilam jaja do kurdu - u mnie osiagnely 81,2 C, wiecej nie meczylam
icon_smile.gif
)))) Mialam to wpisac... ale widocznie skleroza <!--emoid:rofl:--><!--endemo-->
sylkag - piękne torciki, i sowę z Niezełgo Ciacha widzę!

Marta12, na złe torcikowi nie wyszło, żeś go oszprycowała - super
icon_smile.gif

bumelka! Widzisz, jak się wszystko pozytywnie potoczyło! Bardzo się cieszę
banana.gif

A z kim mamy się dzielić doświadczeniem, jak nie ze sobą?? Schować się do schowka pod schodami i &quot;zginę, ale nie dam!&quot;? Z tym wsparciem to też super sprawa, bo kto Cię zrozumie, jeśli nie inne tortomaniaczki?

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Bumelko! Super że sprawa się wyjaśniła, ja jestem zwolenniczką rozmowy, bo oczyszcza atmosferę i często usuwa nasze niepotrzebne wyobrażenia i zmartwienia pozdrawiam
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy