Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
kadarma @ 31 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477148Kajastama, mój lukier to pierwszy jaki znalazłam w necie: 70ml wody. 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag glukozy w proszku, 1/4 kostki planty, olejek cytrynowy i kwasek przy rozpuszczaniu do smaku. Reszta tak jak u dziewczyn na pierwszej stronie. Często robię z połowy porcji i na etapie rozpuszczania dodaję barwnik.
A to dzisiejszy. Miał być dla dzieci i dorosłych. Toteż góra- słoneczniki na mufinach, a kosz - kawowo rumowy obłożony masą cukrową (wystarczyło pół porcji).
Przepiękny:) Masz talent:) Kochana powiedz mi jeszcze jak sklejasz ozdoby na drugi dzień po wyschnięciu? Ja mam z tym problem, kwiatki nie chcą się do siebie kleić, robię to na wodę może powinnam inaczej? Chodzi mi o bukiety lub coś w tym stylu.

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Najpierw kleiłam na wodę zmieszaną ze sporą ilością cukru pudru, ale ozdóbki też trzymały się jak chciały. Kiedyś zapomniałam wylać takiego roztworu i po 2-3 dniach zrobił się wspaniały ciągnący, gęsty klej. Teraz, jeśli wiem kilka dni wcześniej, że coś będę kleic,robię wcześniej taki "kleik" i czekam. Wlewam ok 1-5 łyżek wody do kieliszka albo miarki na syropki, do tego ok. 1 łyzkę cukru podru (czasami na oko), mieszam i po dwóch dniach jest taki jak ten do kupienia na allegro czy w sklepach dla cukierników.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Kadarma dziękuję serdecznie za podpowiedź
icon_smile.gif
Idę robić klej:)

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Nie ma za co. Ja jestem "cienki Bolek", ale wiele dziewczyn na tym forum jak: Asiula, Vanilka, Bumelka, Judyta, Kasia, Joanna i wiele, wiele innych zawsze służą radą i pomocą, a podglądająch ich dzieła można się wiele nauczyć.

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
kadarma @ 2 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477562Nie ma za co. Ja jestem "cienki Bolek", ale wiele dziewczyn na tym forum jak: Asiula, Vanilka, Bumelka, Judyta, Kasia, Joanna i wiele, wiele innych zawsze służą radą i pomocą, a podglądająch ich dzieła można się wiele nauczyć.
Dziekuje i bardzo sie dziwie że zostałam wymieniona:) klej również zrobisz z CMC trzeba dodac wody i juz:)

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Dziękuję:) a jeszcze jedno pytanie - przekladam tort masa i zostawiam na noc namaczając wierz np: wodą z cytryną, na drugi dzien klade masę maslana i na to lukier, tylko że masa maslana za bardzo nie chce się rozsmarowac na namoczonym biszkopcie. Czy ja robię coś \źle? czy może mam za malo ubita mase maslana??

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
kadarma dziękuję za umieszczenie mnie w tak doborowym towarzystwie. Sama jeszcze muszę się wiele nauczyć.
Vanilko Twoja piwonia jest z wykrawaczki czy masz na nią jakiś inny sposób?

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
kajastama @ 3 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477606Dziękuję:) a jeszcze jedno pytanie - przekladam tort masa i zostawiam na noc namaczając wierz np: wodą z cytryną, na drugi dzien klade masę maslana i na to lukier, tylko że masa maslana za bardzo nie chce się rozsmarowac na namoczonym biszkopcie. Czy ja robię coś \źle? czy może mam za malo ubita mase maslana??
hmm ja na maczam i od razu smaruje masą budyniową lub maślaną ...moze masz zbyt gęstą masę? ja dodaje mleko żeby rozrzedzic
icon_smile.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Judyta050 @ 3 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477611hmm ja na maczam i od razu smaruje masą budyniową lub maślaną ...moze masz zbyt gęstą masę? ja dodaje mleko żeby rozrzedzic
icon_smile.gif
\

Tylko ja zwsze na wieczór przekładam tort a dopiero rano maślaną i lukier bo chcę żeby masa w środku torta dobrze się schłodzila. To może od razu nakładać maślaną i dopiero na drugi dzień lukier??

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Dziewczyny torciki wszystkie przepiękne
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

asiulla1984 jakich (kolorów) brązów użyłaś w tych ostatnich tortach chodzi mi głównie o ten płotek i grzywa lwa?

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
kobietki nowe torciki super !!asiula cudownie,wszystko równiitko i dporacowany każdy szczegół
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
.
Jeżeli mogę to napiszę jak ja zazwyczaj robię , dzień przed obkładaniem tortu przekładam blaty ciasta daję to w rant i żeby było równo na wierzch kładę paterę, do lodówki na 2-3 godz ,potem delikatnie wyjmuję z rantu i smaruje tnkiem tzn.masa maślaną daję na noc do lodówki .Rano dla pewności równam nożem maczanym w goracej wodzie żeby nie było nierówności i obkładam masą cukrową
icon_smile.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Marta12 @ 3 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477650kobietki nowe torciki super !!asiula cudownie,wszystko równiitko i dporacowany każdy szczegół
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
.
Jeżeli mogę to napiszę jak ja zazwyczaj robię , dzień przed obkładaniem tortu przekładam blaty ciasta daję to w rant i żeby było równo na wierzch kładę paterę, do lodówki na 2-3 godz ,potem delikatnie wyjmuję z rantu i smaruje tnkiem tzn.masa maślaną daję na noc do lodówki .Rano dla pewności równam nożem maczanym w goracej wodzie żeby nie było nierówności i obkładam masą cukrową
icon_smile.gif
Bardzo dziękuję, sprubuję następnym razem w ten sposób:)

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Przepraszam że Was tak męczę ale jeszcze mam pytanie dotyczące ozdób, literek itp: Chodzi mi o to że ja wałkuję lukier na mące ziemniaczanej, i później te ozdoby nie są takie czyste jak to robicie że wasze są takie lśniące i nie ma żadnych śladów po wykrawaczce??

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
kajastama @ 3 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1477688Przepraszam że Was tak męczę ale jeszcze mam pytanie dotyczące ozdób, literek itp: Chodzi mi o to że ja wałkuję lukier na mące ziemniaczanej, i później te ozdoby nie są takie czyste jak to robicie że wasze są takie lśniące i nie ma żadnych śladów po wykrawaczce??
Dobre efekty daje wykrawanie przez folię spożywczą.
Czasami omiatam miękkim pędzelkiem a czasami, żeby się błyszczało maluję wilgotnym pędzelkiem
icon_smile.gif

Rozwałkowaną masę zostawiam, żeby trochę podeschła.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy