Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Bardzo się cieszę
icon_biggrin.gif

Mrożenia się nie bój - jedna z Cinek masę mroziła i napisała że po rozmrożeniu masa nie straciła swych właściwości.
Pwodzenia w tworzeniu wędkarskiego tortu!
icon_smile.gif

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Potwierdzam, że po rozmrożeniu masa nie traci właściwości. Ja właśnie wczoraj dokończyłam resztki masy, które zamroziłam ponad półtora miesiąca temu. Mrożenie nie wpływa w żaden sposób na konsystencję i smak masy nawet po długim czasie.

aniolek20k

Member
Lis 19, 2008
2
0
0
a co z kolorem czy niezmienia barwy nieblaknie poniewaz chcialabym sprobowac zrobic, i zamrozic bo po miesiacu nastepny tort sie szykuje i teraz zrobie wiecej ale chce wiedziec co sie dzieje z barwa

aniolek20k

Member
Lis 19, 2008
2
0
0
dzieki za odpowiedz teraz pieklam torta sobie na urodziny i robilam ozdoby z masy ale zaraz coreczka ma urodzinki i chce sprobowac czegos nowego a po miesiacu mezus w tak bede miala pole do popisu i kombinowania z tortami:)

goskam

Member
Lis 22, 2008
3
0
0
Witam!Zrobiłam dziś mój pierwszy tort przy użyciu masy marcepanowej.Wszystko super,ale trzeba chyba trochę wprawy nabrać.Miałam problem z nakryciem całej powierzczni...i to na zdjeciu widac
icon_neutral.gif

Moze następnym razem będzie lepiej
lecker.gif

Dodam, że to na zamówienie dla córki mojej koleżanki z pracy,która uwielbia króliczka.... krzyczała z zachwytu jak go zobaczyła,a to najlepsza dla mnie rekompensata za poświęcony czas.

Załączniki

• tort.jpg
    tort.jpg
    1.6 MB · Wyświetleń: 0

Jini

Member
Lis 8, 2005
88
0
0
wow! piekny tort!!
freu.gif

goskam

Member
Lis 22, 2008
3
0
0
Kolejny torcik.Masa przez tydzień leżała w lodówce,jej właściwości siś nieco zmieniły,jest jest jeszcze fajniejsz
lecker.gif

Załączniki

• tort1.jpg
    tort1.jpg
    737.3 KB · Wyświetleń: 0

niunia329

Member
Lis 6, 2008
1
0
0

Załączniki

• 3d85434d42d00f10m.jpg
    3d85434d42d00f10m.jpg
    4.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anna257

Member
Lut 20, 2009
1
0
0

Cukierniczka

Member
Lut 22, 2009
13
0
0
Cinka, mam pytanie: czy znasz przepis na podobna mase (latwa w zrobieniu) ale by efekt byl z polyskiem? jak dlugo zastyga taka masa? na ile dni przed musze zrobic ozdoby by polozyc potem na torcik?
icon_smile.gif
pozdrawiam cieplo.

Cukierniczka

Member
Lut 22, 2009
13
0
0
Mam jeszcze jedno pytanie, moze glupio zabrzmi ale: jaki ksztal wykrajacie w masie by zrobic jeden platek i potem z innymi polaczyc w cala roze? robicie to nozykiem czy lepicie platek w reku z malutkiej ilosci tej masy?? (przepraszam za tandetne pytanie, ale ejstem strasznie dociekliwa)
icon_smile.gif
i w ktorym momencie robienia masy najlepiej dodac barwnik??

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ta masa jest "z połyskiem" bo jest tłusta. Ozdoby wykonane z niej sa lekko błyszczące na świeżo, później w miarę wysychania matowieją. Innej błyszczącej masy nie znam.
Co do zastygania to nie wiem o co pytasz? Masa gotowa jest do modelowania ozdób bezpośrednio po przygotowaniu, plastyczna jest długo, a jeszcze dłużej jak ją zabezpieczysz przed wysychaniem.
Ozdoby można robić bezpośrednio przed podaniem, można też zrobić kilka dni wcześniej.
Na płatki robię w palcach małe placuszki z masy - zwijam je później w płatki i wklejam jeden na drugi. Nadmiar spod kwiatka odcinam/odrywam.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Cukierniczka @ 22 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=826376Mam jeszcze jedno pytanie, moze glupio zabrzmi ale: jaki ksztal wykrajacie w masie by zrobic jeden platek i potem z innymi polaczyc w cala roze? robicie to nozykiem czy lepicie platek w reku z malutkiej ilosci tej masy?? (przepraszam za tandetne pytanie, ale ejstem strasznie dociekliwa)
icon_smile.gif
i w ktorym momencie robienia masy najlepiej dodac barwnik??
Korzystam z masy bardzo podobnej w składzie do podanej przez cinkę i zawsze daję barwniki do małych porcji całkowicie ogólnie wyrobionej masy. Po ponownym wyrobieniu ,wykrawam okrągłe płatki i dzielę na pół i takimi półpłatkami oklejam ołówek.Jeśli chcesz aby płatki błyszczały, po rozwałkowaniu masy posmaruj ja olejem.Inny sposób to pomalowanie wykonanych różyczek jakimś błyszczącym (srebrnym lub innym) spożywczym barwnikiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy