Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

molly_

Member
Sty 30, 2009
3
0
0
Witam
zainspirowana cudami, które tu pokazujecie, postanowiłam ozdobić tort na rocznicę ślubu moich rodziców masą marcepanową
icon_smile.gif

a że jestem totalny początkujący amator to wyszło jak wyszło, ale się nie zrażam, hehehehe
icon_mrgreen.gif

Mama relaksuje się robiąc na drutach, a tata lubi coca-coolę ;)
a tort był w kształcie łóżka
icon_smile.gif

Załączniki

• Obraz_020.jpg
    Obraz_020.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cukierniczka

Member
Lut 22, 2009
13
0
0
a Ja zrobilam prosciutki tort na 1wsze urodzinki pewnej dziewczynki i wyszedl tak, gora: butter cream, ozdoby masa marcepanowa , w srodku masa kawowo orzechowa , nasaczany alkoholem, esencja vanilii etc., , na dole imitujace trawe zabarwione wiorki kokosowe w roztworze barwnika zielonego, na zyczenie pewnej pani
icon_smile.gif
Maz mowi, ze lepiej wyglada na zywo niz na tej fotce i w sumie musze sie z Nim zgodzic
icon_smile.gif

Załączniki

• 111.jpg
    111.jpg
    228 KB · Wyświetleń: 0

Cukierniczka

Member
Lut 22, 2009
13
0
0
molly_ @ 23 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=827139Witam
zainspirowana cudami, które tu pokazujecie, postanowiłam ozdobić tort na rocznicę ślubu moich rodziców masą marcepanową
icon_smile.gif

a że jestem totalny początkujący amator to wyszło jak wyszło, ale się nie zrażam, hehehehe
icon_mrgreen.gif

Mama relaksuje się robiąc na drutach, a tata lubi coca-coolę ;)
a tort był w kształcie łóżka
icon_smile.gif
Hej molly_! Twoj torcik super i w dodatku z odrobina zarciku
icon_smile.gif
Bo sie usmialam widzac ze Twoj tata lezy pod krotsza kolderka- nie wiem czy to bylo zamierzone czy nie ale wyszlo super- szczegolnie wlasnie jesli to bylo zamierzone!
icon_smile.gif
i te stopy Yetii! genialna jestes!
icon_smile.gif
ja jeszcze sie nie biore za takie cuda, powolutku robie, cenie co w srodku a marcepan troszke slodki , az nadto no i nie nadaje sie do pokrywania ciast z wieloma warstwami szczegolnie miekkich mas... ja uzywalam masy maslanej i jak widac super wyszla, ale podziwiam Wasze weny w calkowitym pokrywaniu ciast takimi leionkami bo to pewnie ogrom roboty.
icon_smile.gif

molly_

Member
Sty 30, 2009
3
0
0
Cukierniczka @ 27 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828357Hej molly_! Twoj torcik super i w dodatku z odrobina zarciku
icon_smile.gif
Bo sie usmialam widzac ze Twoj tata lezy pod krotsza kolderka- nie wiem czy to bylo zamierzone czy nie ale wyszlo super- szczegolnie wlasnie jesli to bylo zamierzone!
icon_smile.gif
i te stopy Yetii! genialna jestes!
icon_smile.gif
ja jeszcze sie nie biore za takie cuda, powolutku robie, cenie co w srodku a marcepan troszke slodki , az nadto no i nie nadaje sie do pokrywania ciast z wieloma warstwami szczegolnie miekkich mas... ja uzywalam masy maslanej i jak widac super wyszla, ale podziwiam Wasze weny w calkowitym pokrywaniu ciast takimi leionkami bo to pewnie ogrom roboty.
icon_smile.gif
Było zamierzone, ojciec ma wielki brzuch, więc mu się kołderka na nim zatrzymuje, hehehehe
icon_mrgreen.gif

Do jedzenia faktycznie za słodkie, ale cała ozdoba została zdjęta przez mamę i zachowana, a uśmialiśmy się do łez - co było moim głównym zamiarem
icon_lol.gif

Twój torcik prześliczny!

DesertRose

Member
Mar 11, 2009
2
0
0
Witam
wink.gif

Super, że dzielicie się swoimi pomysłami. Ja właśnie czegoś takiego szukałam, bo niedługo mam ślub. Mój Tato piecze torty, ale chcałem coś innego, żeby gości zaskoczyć
icon_smile.gif

Tort chcę żeby był cały przykryty masą z dodatkami, dodatkowo będzei z bitej śmietany z dodatkami-jeszcze nie wiem jakimi.
Nie chcę się powtarzać ale mam kilka pytań do was:
1. jak bardzo może być nasączony
2. co to jest ta masa masłowa którą trzeba posmarować tort przed przykryciem
3. jeśli uważacie że bita śmietana jest zła to jakie najlepsze byłoby nadzienie
4. jak słodka jest masa, tzn czy lepiej zrobic lekko kwaskowy tort, żęby to jakoś współgrało, żeby nie wyszedł ulepek?

Dzięki wielkie za wszelkie wskazówki.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Witam na forum
icon_smile.gif

Spróbuję troszkę pomóc:

1. O nasączaniu poczytaj tu https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=830031
2. Masa maślana to np taka jak ta https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6316 ale ja robiąc tort pokrywany masą cukrową https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...post&p=5864 nie dawałam pod nią masy maślanej tylko taką samą jaką przekładany był tort czyli https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21080
3. Ja nie uważam że bita śmietana jest zła ale jeśli chcesz mieć większy wybór prześledź ten dział https://www.cincin.cc/index.php?act=SF&s=&f=34 znajdziesz tam naprawdę wiele mas zasługujących na uznanie.
4. Jeśli masa jaką zdecydujesz się użyć do przełożenia tortu jest wg ciebie zbyt słodka, wówczas żeby złagodzić słodki smak tortu możesz zrobić kwaskowy poncz do nasączenia tortu, lub do przełożenia tortu dodać kwaskową konfiturę czy owoce - kwestia upodobań.

DesertRose

Member
Mar 11, 2009
2
0
0
Dzięki za szybką odpowiedź
cvety.gif

Poczytam jak znajdę jutro chwilkę i w razie czego będę dalej męcyć pytaniami
icon_wink.gif

A co myślicie o pomyśle, żeby tort "zalać" polewą czekoladową a na to ozdoby z masy? Czy macie może przepis na polewę która ładnie, równo się rozlewa i zastyga "estetycznie"?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
DesertRose @ 11 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834004Poczytam jak znajdę jutro chwilkę i w razie czego będę dalej męcyć pytaniami
icon_wink.gif
Męcz do woli ale lepiej będzie jeśli pytania zadasz we własnym wątku w dziale "Niebo w gębie" albo dopiszesz je do wątku dyskusyjnego np tu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...mp;#entry830031 więcej osób tam zajrzy i coś podpowie.

DesertRose @ 11 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834004Czy macie może przepis na polewę która ładnie, równo się rozlewa i zastyga "estetycznie"?
Mamy
icon_smile.gif

Coprawda tortu akurat nią nie polewałam ale to że polewa rozlewa się równo i estetycznie oraz ładnie zastyga to fakt niezaprzeczalny
icon_smile.gif
polecam przed wykorzystaniem jej do tortu wykorzystać ją do polania choćby jakiegoś niedzielnego placka, zaobserwować czy spełnia oczekiwania smakowe, wizualne itp
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
A ja mam pytanie o butter cream. Nie działa moja wyszukiwarka i nie potrafię znaleźć przepisu na butter cream. Pomóżcie proszę, pomożecie - podpowiecie
icon_confused.gif

aga2130

Member
Mar 12, 2009
7
0
0
Witam. Jestem tu nowa. Podziwiam wasze dzieła i jestem pod wrażeniem. Szukam pomysłu na torcik dla męża wędkarza. Wiem że któraś dziewczyna miała taki torcik robić. Jeżeli by padł jakiś pomysł byłabym wdzięczna. Fajny też był tort w kształcie piersi, ale niewiem jak taki tort zrobić. Jakby można prosić instrukcję. Przepraszam za kłopot. Dziękuję i pozdrawiam.

aga2130

Member
Mar 12, 2009
7
0
0
Piękne. Klasa światowa. Jak zrobić takie cuda?
lecker.gif
icon_razz.gif
Szacuneczek. Szczególnie ten drugi jest świetny. Pozdrawiam. Napewno będę próbować coś takiego stworzyć. Ale ja niemam takiego talentu
icon_sad.gif
niestety. Zazdroszczę wam tych umiejętności. Pozdrawiam i ślicznie dziękuję.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
aga2130 @ 12 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=834346Piękne. Klasa światowa. Jak zrobić takie cuda?
lecker.gif
icon_razz.gif
Szacuneczek. Szczególnie ten drugi jest świetny. Pozdrawiam. Napewno będę próbować coś takiego stworzyć. Ale ja niemam takiego talentu
icon_sad.gif
niestety. Zazdroszczę wam tych umiejętności. Pozdrawiam i ślicznie dziękuję.
Aga 2130.Też mam męża wędkarza i dwa lata temu zrobiłam mu tort podobny do tortu z fotki 1.Jeśli nie masz wprawy zdecyduj się na tort z fotki 4. Na pewno sobie poradzisz.Skopiuj sobie zdjęcie albo i nie.Zależy od zdolności.Wyrysuj sobie szablon odpowiedniej wielkości a reszta to już prawie samo się zrobi.Dla żartu,kupiłabym małą lalkę ,zrobiłabym jej rybi ogon z masy ,którą podała cinka i niech się chłopak ucieszy ,że złowił piękną syrenkę.
icon_wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
A może poprosimy Cukierniczkę?...
Cukierniczko, Cukierniczko, podaj proszę przepis na butter cream... bardzo proszę....
herz.gif

Ponadto, słowa uznania za żółte esy floresy - niczym z kursu Wiltona... Gratulacje za całokształt.
Pozdrawiam

buli224

Member
Sie 28, 2008
35
0
0
Witam, na początku pozdrawiam Wszystkich. Niedługo chcę zrobić taki tort jak poniżej. Odnośnie tego mam pytanie: z czego jest zrobiona ta "woda"? Bo do tej pory nie mogę dojść do tego. Zdjęcia, dla przykładu, pobrałam z jakiejś strony, ale nie pamiętam z jakiej, za co bardzo przepraszam. Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi tego za złe.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy