Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Olcikstn odpowiedziałam już tu
icon_wink.gif
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=739259
Na tort nakładałam ją przy pomocy wałka jak piszesz ale jak masz do dyspozycji czyjeś pomocne ręce to można ją wziąć w 4 ręce i przenieść - ona jest bardzo trwała - tzn po rozwałkowaniu tworzy bardzo spójny płat i spokojnie można nią pokryć trocik, powygładzać, docisnąć boki itd - obcinając nadmiar masy zwróc uwagę tylko by nie obciąć jej zbyt wiele - tak z zapasem odcinaj bo ja za dużo odchlastałam i później nie mogłam jej ponaciągać i gdyby nie wstążka okalająca dół to byłoby kiepsko
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Przy wałkowaniu podsypywałam cukrem pudrem - ogólnie bardzo mało się ta masa kleiła więc po rozwałkowaniu nie było z nią żadnego problemu by przenieść na tort.
 

catparker

Active member
Cze 14, 2007
724
43
28
Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam masę do wykonywania ozdób. Po bardzo długiej weryfikacji, wybór padł na tą masę.
Właśnie skończyłam lepienie różyczek. Masa jest rewelacyjna, łatwa do wyrobienia, no i nie jest słodka.
A tu moje dzieło (jeszcze nie na torcie, bo ten będę robić jutro)
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • r__yczki.jpg
    r__yczki.jpg
    136.6 KB · Wyświetleń: 0
  • r__yczki2.jpg
    r__yczki2.jpg
    136.7 KB · Wyświetleń: 0

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
No to już wiem co zrobię siostrze na urodzinki!! sesessseee
fiesgrins.gif
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
pomalu szykuje sie do zrobienia tortu dla mojego Dwulatka i wyszukuje "materialy" na tort. Chce wykonac ozdoby z tej masy , ale zastanawiam sie czy rowniez moge rozwalkowac ja i pokryc rowniez wieksze czesci tortu ?
 

ankar

Member
Kwi 25, 2008
125
0
0
Robiłam dzisiaj tort na urodziny córci Marysieńki i pokryłam go całego tą masą.
Jest smaczna ale do obkładania całych tortów wolę masę cukrową, ta rwała się i pękała.
Obraz_108.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_108.jpg
    Obraz_108.jpg
    3 MB · Wyświetleń: 0

izabelagw

Member
Paź 2, 2008
14
0
0
witajcie
jako nowa osóbka na forum, szukałam pomysłu na tort, krem ozdoby i wykorzytsałam właśnie masę, wyszłą mi za pierwszym razem, niestety miałam to co w domu i zabarwiłam ją kakao, wieć wyszło jak wyszło... ale jak na pierwszy raz - pochwalę się zdjęciami, któe już zamieszczałam na wątku z masą do przekładania ciasta
lecker.gif


post na masę do przekłądania
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
ja znowu z pytankiem. Mase zrobilam , wyszla dosc miekka, ale zastanawiam sie jak teraz z niej lepic? Jezeli chodzi o platki rozyczek , czy mam ja jakos walkowac ( miedzy folia ) , czy jakos tak formowac w palcach ? Prosze o oswiecenie , bo ja poczatkujaca w tym , naczytalam sie to i owo i jedem misz -masz mam .
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A to już jak ci wygodniej - można wałkować i wycinać kieliszkiem np. (póżniej w palcach spłaszczyć brzegi żeby nie były takie toporne) a można też urywać z masy małe kuleczki i rozpłaszczać w palcach na placuszki - pierwszy placuszek zwijasz w rulonik i jest to środek róży, nastepne doklejasz dookoła ściskając później każdy płatek pod spodem żeby się skleiły - na końcu nadmiar masy od spodu odrywasz/ucinasz, rozchylasz ewentualnie płatki troszkę bardziej i gotowe
icon_smile.gif
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
anbetung.gif
za szybka odpowiedz.
Czeka mnie troche zabawy w lepienie. Tylko wyniku sie troche obawiam, pozyjemy zobaczymy.
 

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
taki wyszedl mi torcik dla mojego Synka

DSCF2537_1024x768.jpg

tak do koncy nie bylam pewna jak ma wygladac tort , mam nadzieje , ze nastepny raz bede miala bardziej sprecyzowana "wizje". Ale Synek rozpoznal w moim " dzielu" samochodziki i to najwazniejsze
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • DSCF2537_1024x768.jpg
    DSCF2537_1024x768.jpg
    122.8 KB · Wyświetleń: 0

Anastasia

Member
Cze 20, 2006
82
0
0
Ech, mnie masa wyszla klejaca.
Wyciagajac z garnka byla fajna ale czym wiecej cukru pudru dodawalam tym bardziej sie lepila do rak.
dontknow.gif


Jaka make uzywasz do tej masy ? Ja wzielam 405.

Tak tez sie zastanawiam czy tu maslo-margaryna nie jest powodem.
Ja zrobilam z margaryny, ale margaryna sama w sobie jest mieksza niz maslo.

Jak to bylo u Was ?

Pozdr.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy