Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Anastasia

Member
Cze 20, 2006
82
0
0
Mialam jeszcze wszystkie skladniki, wiec zagniotlam jeszcze raz mase (z polowy porcji) tym razem z maslem a nie z margaryna.
Jest dobra, nie klei sie do rak.
icon_biggrin.gif

Moge z niej ladnie modelowac, troche sie sypie (pomimo, ze nawet 250g cukru nie wgniotlam) ale przy modelowaniu dodaje troche wody a jak dodam barwnik to znowu wtedy trzeba troche cukru. Ale to juz nie problem, mozna z taka pracowac.
Tak wczesniejsza sie do niczego nie nadawala, tylko do kosza. ;)

Pozdr.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Naprawdę nie mam pojęcia czemu niektórym osobom ta masa nie wychodzi
dontknow.gif
mnie nie zawiodła ani razu.
Zawsze daję margarynę i mąkę wrocławską 500, nie klei się do rąk, nie kruszy...
Cieszę się że się nie poddałaś i przynajmniej drugie podejście jest udane
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Znaczy to tyle że masa bardzo gęstnieje i o gtowaniu później nie może być mowy - nie bulgocze a się praży własnie gęsta, przywierająca do dna, buchająca parą spod spodu masa
icon_biggrin.gif

Trzeba uważac żeby się nie przypaliła, ale prazyć odpowiednio długo by mąka nie została surowa.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
czesc dziewczyny,
ogladajac dzis cincina i wasze torty doszlam do wniosku, ze najwazniejsze w tych naszych wyczynach jest .... serce...to, ze chcemy sprawic komus bliskiemu przyjemnosc...
robiac przyjecia lub torty zawsze mialam problem z tym, ze chcialam byc perfekcjonistka i jesli jakas rozyczka czy napis nie wyszedl rowno, jesli danie nie bylo idealne bylam bardzo niezadowolona i tlumaczylam sie wszystkim...teraz rozczulily mnie te najprostsze torty, serduszka, kwiatki...bo w nich widac najbardziej milosc i potrzebe sprawienia przyjemnosci bliskim osobom....i nawet jesli bylyby odrobine krzywe, to przeciez w tym urok...nieprawdaz?

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
tym razem taki torcik , dla mojej Polowki

DSCF2601_1000x750.jpg

fajnie lepi sie z tej masy , nawet zastanawiam sie , zamiast plasteliny dzieciak moze sie nia bawic - bez wielkiej chemi to jest przeciez
icon_wink.gif

Załączniki

• DSCF2601_1000x750.jpg
    DSCF2601_1000x750.jpg
    141.5 KB · Wyświetleń: 0

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
mexikana @ 26 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=767794czesc dziewczyny,
ogladajac dzis cincina i wasze torty doszlam do wniosku, ze najwazniejsze w tych naszych wyczynach jest .... serce...to, ze chcemy sprawic komus bliskiemu przyjemnosc...
robiac przyjecia lub torty zawsze mialam problem z tym, ze chcialam byc perfekcjonistka i jesli jakas rozyczka czy napis nie wyszedl rowno, jesli danie nie bylo idealne bylam bardzo niezadowolona i tlumaczylam sie wszystkim...teraz rozczulily mnie te najprostsze torty, serduszka, kwiatki...bo w nich widac najbardziej milosc i potrzebe sprawienia przyjemnosci bliskim osobom....i nawet jesli bylyby odrobine krzywe, to przeciez w tym urok...nieprawdaz?
Pewnie, że najważniejsze są dobre chęci i pamięć. Obojętnie jak efekt wygląda. Miło jest popatrzeć jak ktos wymyślił coś wspaniałego i dał z siebie wszystko choćby tort w całości miał przetrwać tylko pół godziny (a potem hop do żołądka
lecker.gif
)

mexikana o które najprostsze torty Ci chodzi bo ja tu widzę same cuda....
icon_mrgreen.gif

meliphera

Member
Sie 4, 2008
16
0
0
Cześć dziewczyny!
Ja tym razem poszłam trochę na łatwiznę ale może komuś pomysł się spodoba. Zrobiłam masę z połowy składników, kolor fioletowy otrzymałam dodając sok z jagód. Pozdrawiam serdecznie...
Zdj_cia_0059.jpg

Załączniki

• Zdj_cia_0059.jpg
    Zdj_cia_0059.jpg
    137 KB · Wyświetleń: 0

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
no śliczne, śliczne !

ja mam pytanie odnośnie skręcania różyczek.
Preferujecie z oddzielnych płatków sklejać jedną różę czy zwijacie jeden pasek ? Mnie mama uczyła z jednego robić
icon_wink.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Poziomka @ 30 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=769273Pewnie, że najważniejsze są dobre chęci i pamięć. Obojętnie jak efekt wygląda. Miło jest popatrzeć jak ktos wymyślił coś wspaniałego i dał z siebie wszystko choćby tort w całości miał przetrwać tylko pół godziny (a potem hop do żołądka
lecker.gif
)

mexikana o które najprostsze torty Ci chodzi bo ja tu widzę same cuda....
icon_mrgreen.gif
...oczywiscie, ze na cincin-ie sa wylacznie dziela sztuki...zawsze jestem pelna podziwu
anbetung.gif
i staram sie nasladowac i uczyc, wiec moje najprostsze nie sa godne pokazania, ale tez ciesza
icon_mrgreen.gif

...wlasnie nadchodza urodziny mojego syna i mam ochote mu cos "wytortowac", juz mam treme...

askow

Member
Lis 2, 2008
2
0
0
cześć :)bardzo spodobałymi się wasze torty... sama chciałabym spróbować :)jednak obawiam się że może nie wyjść mi tak ładnie jak wam...
stąd pytanie, może troszkę banalne: jak na okrągły tort nałożyć tę masę żeby tak równiutko leżała (jak na waszych tortach) ?? proszę o podpowiedź
icon_smile.gif
i pozdrawiam :*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jeśli chcesz tą masą pokryć cały tort to nie polecam... bo (ja nie pokrywałam więc doświadczenia nie mam) niektórzy twierdzą że pęka i się kruszy przy wałkowaniu... innym zaś się udało więc - myślę że dużo zalezy tu od konsystencji masy jaka nam wyjdzie bo z tym różnie być może...
Na pokrycie tortu polecam masę cukrową - jest łatwa, świetnie się nadaje do pokrycia tortu, wałkuje się idealnie a i ozdoby da się z niej robić tyle że... jest strasznie słodka. Jeśli chcesz coś mniej słodkiego możesz próbować tę masę - ale za bezproblemowe pokrycie tortu nie odpowiadam
icon_wink.gif

Tu link do cukrowej masy https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414

A tu instrukcja jak połozyć masę na torcie http://atecousa.net/learn/satin-ice-tutori...-your-cake.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:

askow

Member
Lis 2, 2008
2
0
0
dziękuję Ci bardzo za podpowiedź
icon_smile.gif
Chyba jednak przekonałaś mnie do tej masy cukrowej ;) za tydzień mam zaręczyny... i muszę dobrze wypaść przed teściową :D więc mam nadzieje że wyjdzie
icon_razz.gif
hihih trzymaj kciuki
icon_smile.gif

meliphera

Member
Sie 4, 2008
16
0
0
Mnie udało się kilkakrotnie pokryć cały tort tą masą ale wymaga to ogromnej cierpliwości. Mój sposób jest taki, że rozwałkowuję masę na papierze pergaminowym, przykrywam tort a następnie moczę lekko papier wodą i delikatnie go zdejmuję. Ostrzegam, że masa może się rwać i rozciągać, dlatego polecam ten sposób tylko wytrwałym!

syska

Member
Lis 9, 2008
1
0
0
Czesc Cinka i reszta
icon_smile.gif

Przez przypadek znalazlam w sieci Twoj przepis na mase i dzis zrobilam "probe" z polowy proporcji, ktore podalas. Masa wyszla super!!! tylko troche za duzo dodalam barwnika(trzeba z tym uwazac ile sie dodaje...) wszystko jest ciemno granatowe, ale to nie szkodzi
icon_smile.gif
mozna nie tylko robic rozyczki, ale duzo roznych rzeczy
icon_smile.gif
ja w swojej probie ograniczylam sie do rozyczki, szczupaka i starego buta
icon_smile.gif

Za miesiac bede robic torta dla mojego chlopaka bedzie on w tematyce -wedkarstwo- To bedzie "moj pierwszy tort" w dodatku z ozdobami i mam nadzieje, ze mi wyjdzie naprawde dobry i ciekawy ;)

Zostala mi jeszcze spora ilosc masy, nie chcialam jej wyrzucac wiec schowalam do zamrazalnika, mam nadzieje, ze sie z nia nic nie stanie i ja jeszcze raz bede mogla wykorzystac...

Załączniki

• SNV33717.JPG
    SNV33717.JPG
    24.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy