Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No i teraz mam prośbe, za tydzień mój ukochany mąż ma 33 urodziny i zażyczył sobie torta czekoladowo wiśniowego, którego nigdy nie robiłam, przejżałam juz forum i znalazłam mnóstwo przepisów ale nadal mam problem bo po wypróbowaniu najpopularniejszego kremu ( czyli smietana, gorzka czekolada i ubijane to ze smietana w proszku) mój kochany stwierdził ze dobry ale to jeszcze nie to, gdyby ktoś był tak dobry i p[odał mi linka na coś sprawdzonego i naprawde dobrego byłabym wdzięczna
icon_smile.gif
wiecie jak to jest powie że dla inny6ch robie piękne torty a dla niego nie
icon_sad.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Devillwoman ja pokyłam te torciki masą cukrową i ozdoby też z masy, miał być wcześniej marcepan ale mi nie wyszedł
icon_sad.gif
a masa mi wyszła super i nawet nie miałam problemów z bucikiem. Devill tak bucik robiłam sama:) A co do masy to nie masz czego się bać ja za pierwszym razem też wyklinałam:) Poprostu musisz dojść do wprawy, im więcej zrobisz mas tym lepiej będą ci wychodzić
icon_smile.gif
pozdrawiam

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Miałam problem z kolorem skóry i nic nie wymyśliłam. Są jakieś barwniki w kolorze cielistym czy to trzeba jakieś ze sobą zmieszać żeby uzyskać ładny kolor skóry. Wiecie może dziewczyny coś na ten temat?
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
olo2009, ja robiłam niedawno taki torcik i pokryłam go gotowym kremem (Delecty zdaje się) o smaku ajerkoniaku, reszta oczywiście z masy Cinki
icon_smile.gif

Załączniki

• piersi.jpg
    piersi.jpg
    490.7 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
a i jeszcze jedno ja po nałożeniu kremy wygładzam "ciepłym nożem" (najlepiej tasak, jak najszerszy) mocze go w gorącej wodzie szybko wycieram zeby nie kapał i wygładzam "bruzdy" na kremie. POZDRAWIAM
wink.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Niestety nigdy nie robiłam masy migdałowej
icon_sad.gif
ale jeśli chodzi o barwniki to ja zawsze kupuje przez internet. Najlepsze moim zdaniem są w żelu, płynne bardzo rozrzedzają np. masę do zdobienia, a w proszku niestety szybko się zuzywają. Żel ma świetną konsystencje, jest najbardziej wydajny i gama kolorów jest chyba największa. Mieszkam w UK więc kupuje w tutejszych sklepach ale myslę że na TORTOWNIA.pl dostaniesz wszystko co Cię interesuje.Pozdrawiam

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
Barwniki kupuję zawsze w proszku na allegro, można znaleźć po 4zł 8g. Zawsze taki proszek rozrabiam w kilku ml wody i tak mieszam z lukrem plastycznym. wtedy barwnik starcza na długo. Do ciała użyłam lukru w kolorze jasnego brązu, można samemu zrobić dodając odrobinę brązowego barwnika z nutką czeronego/różu. Lukier i akcesoria kupuję na wspomnianej już tortowni...

Załączniki

• IMG_5614.JPG
    IMG_5614.JPG
    207 KB · Wyświetleń: 0

marsova

Member
Sty 13, 2011
1
0
0
Hej jestem tu nowa. Dzisiaj dorwałam gdzieś właśnie ten przepis na mase cukrową z pierwszej strony. Mam zamiar zrobić ją jutro, ale zaczęłam czytać i okazało się, że nie wszystkim ona wyszła. Trochę się boje ;)) . Mam zamiar również zabarwić ją galaretkami w proszku. Może mi ktoś odpowiedzieć jak to zrobić?
gruebel_2.gif

A tak a'propos to zastanawiam się nad wyborem technikum cukierniczego. To dobry pomysł? Bardzo lubię piec, dekorować i dużo osób mi mówi że jestem w tym dobra.
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
E tam. Metr pięćdziesiąt w kapeluszu gdzie mnie do wielkości
icon_lol.gif

Ja tylko zamieściłam przepis, cudotwórczyniami jesteście wy dziewczyny!
anbetung.gif
Wspaniałe torty, gratulacje!
icon_smile.gif

Marsova, ta masa nie ma w składzie żelatyny więc zabarwianie jej galaretkami może nie wyjść, nie polecam. Jesli nie masz barwników spozywczych możesz zrobić masę na ozdoby z użyciem galaretek - jest taki przepis na tym forum.

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16044

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
A macie moze dziewczyny jakieś stronki gdzie dowiem się coś na temat lokomotywy Tomek z tej bajki Tomek i Przyjaciele??? Bo coś marnie mi idzie szukanie:(

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy