Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
le tam kupic. nie ma takiej satysfakcji
icon_mrgreen.gif
wole krzywe ale swoje
icon_wink.gif

biale zrobie z masy z marshmallows i tak mialam zamiar obie wyprobowac.

byleco

Member
Sty 20, 2008
6
0
0
Przepis na mase do robienia ozdób jest super, doslownie przed chwila zrobilam mase i wyprobowalam juz lepienie rozyczek. Co prawda nie mam jeszcze barwników ale to juz nie problem, najwazniejsze ze jest z czego lepic!
icon_smile.gif
Dzis sroda a na sobote bede piekla tort dla kolezanki na slub i balam sie ze nie zrobie fajnych ozdob bo dotychczas zadna masa mi nie wychodzila. Zazwyczaj dekoruje poprostu kremem ale chcialam zrobic cos extra i bede mogla!
icon_smile.gif
))) Ciesze sie bardzo. Pozdrawiam i dziekuje za przepis!!!
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Cieszę się że się udała
icon_biggrin.gif
Jeśli możesz zrób zdjęcie swojego dzieła i pochwal się nam!
Trzymam kciuki by wyszło przepięknie
daumen.gif

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
JotHa @ 30 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=612391I robilas ? I jak ?
jotha przepraszam, dopiero dzisiaj tu wrocilam. nie robilam z tej masy z marshmallow. zrobilam inny tort w koncu, bo dostalam wisienki w zalewie...

za to chcialam napisac, ze moje ciasto na rozyczki bylo w lodowce dokladnie 1,5 miesiaca, dobrze zawiniete w folie przezroczysta, i do konca bylo miekkie i gotowe do formowania. polecam jednak robis swieze roze nie wiecej niz tydzien przed bo pozniej traca kolor, tzn. ladne sa ale takie pudrowe a nie soczyste kolory.

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Witajcie! Ja tu po raz pierwszy jestem, ale czuję że często tu będę wpadać.
Cieszę się że jest taka stronka bo muszę upiec suuuper tort dla mojej bratowej - dziś w nocy urodziła córeczkę!!!!!
Mam kilka dni na dojście do wprawy z tymi różami... , ale muszę się postarać, narazie jest krzywo-hmmm, bardzo krzywo ale masa jest ok,choć jeszcze bez koloru bo nie mam barwników...Ale już zamówiłam na allegro i tu podaję link

http://www.allegro.pl/item301808177_barwni..._cena_hit_.html

Nie wiem czy są dobre te barwniki bo cena śmiesznie niska w porównaniu ze specjalistycznymi sklepami cukierniczymi których linki tu znalazłam.Przetestuję je jak przyjdą i dam znać.Pozdrawiam Was serdecznie!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

byleco

Member
Sty 20, 2008
6
0
0
Oto moje dzielo, ktore wyczarowalam z tej masy
icon_smile.gif
Pozdrawiam
IMG_6262.jpg
IMG_6264.jpg
IMG_6267.jpg

Załączniki

• IMG_6262.jpg
    IMG_6262.jpg
    878.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6264.jpg
    IMG_6264.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6267.jpg
    IMG_6267.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 0

Ignis1

Member
Lis 1, 2007
64
0
0
byleco tort super Ci wyszedł .Proszę Cię podaj mi ten przepis do robienie tej masy i jak dokładnie robiłaś.Ja próbowałam ,ale mi nie wychodziło. Co dałaś do ciemnej masy-kakao?

byleco

Member
Sty 20, 2008
6
0
0
Ignis1 @ 25 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=652619byleco tort super Ci wyszedł .Proszę Cię podaj mi ten przepis do robienie tej masy i jak dokładnie robiłaś.Ja próbowałam ,ale mi nie wychodziło. Co dałaś do ciemnej masy-kakao?
Przepis na mase jest dokladnie ten sam, ktory podala Cinka, ja zrobilam tylko z polowy porcji (i tak wychodzi duzo). Robilam dokladnie tak jak jest w przepisie nic nie zmienialam. Zagotowalam margaryne z woda dodalam maki i zamieszalam mikserem zawsze to bezpieczniej i nie zrobia sie grudki. Generalnie nie czekalam zeby wystyglo tylko dodalam odrazu cukier puder i zagniotlam. Dziewczyny naprawde nie wiem dlaczego, niektorym nie wyszlo, byc moze dawalyscie nie takie proporcje przez przypadek? Ta ciemna masa to poprostu dodane kakao
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Byleco - gratuluję!!! Tort wyszedł pierwsza klasa - te kremowe i czekoladowe róże ślicznie ze sobą współgrają na beżowym tle - jak dla mnie - BOMBA!!!
daumen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Joanno - różyczki robi się bardzo łatwo - naprawdę.
Można masę rozwałkować, wyciąć np kieliszkiem kółeczka, ugładzić w palcach brzegi żeby były ładne i po zwinięciu pierwszego w rulonik doklejać kolejne płatki odchylając nieco brzegi na zewnątrz.
Można też urywać małe kuleczki i z nich w palcach robić placuszki - a dalej tak samo... poćwiczyć można na plastelinie lub modelinie bo ta masa zachowuje się bardzo podobnie - spróbuj koniecznie - sama będziesz zaskoczona jak łatwo się je robi
icon_biggrin.gif

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
[quote name='Cinka' date='25 Jan 2008, 22:29 ' post='652706']
Joanno - różyczki robi się bardzo łatwo - naprawdę.

Witajcie! Różyczki robi się łatwo, ale w moim przypadku wymagało to treningu-
hmmm, efekt wciąż jeszcze jest mało zadawalający w porównaniu z Waszymi...
Ale się nie poddaję- przepis na różyczkową masę jest świetny a reszta przyjdzie z czasem!
Ale mam pytanko:
jak zrobię dekorację dzień wcześniej to czy mam ją zawinąć w folię czy nie i czy dać do lodówki?
I czy gotowy tort z dekoracją mam też przykryć pokrywą ? czy dać do lodówki bez przykrycia?
Mam z tymkłopot bo ostatnio na ściankach pokrywy zrobiła się woda i dekoracja mi się rozpłynęła. Poradźcie,proszę.
To moja pierwsza różyczka

IMG_5282.JPG

Załączniki

• IMG_5282.JPG
    IMG_5282.JPG
    21.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5275.JPG
    IMG_5275.JPG
    53.5 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Piękna różyczka!
icon_biggrin.gif

Stefanko - ciasta wstawiane do lodówki zawsze warto przykrywać choćby ze względu na przenikanie zapachów lodówkowych do ciasta... jeśli dekoracja jaką planujesz ozdabiać tort może się rozpłynąć to polecam dekorować w dniu podawania - ale jeśli chodzi o ozdoby konkretnie z tej masy - to nie ma obawy, wilgoć im nie szkodzi - to raczej przechowywanie ich poza lodówką i odkrytych może spowodować że z czasem (po kilku dniach) stracą połysk, kolor nieco wyblaknie a powierzchnia ozdób wyschnie w coś w rodzaju skorupki jak na owocowych groszkach.
Dużo też zależy od podłoża na którym kładziesz ozdoby - czyli od rodzaju kremu. Ilość wytworzonej wilgoci zależy od wilgotności ciasta - jakby wytworzyło się jej jakoś strasznie dużo tak że na powierzchni stanęłaby rosa - to w miejscach styku ozdób z masą barwnik może nieco puścić... najbezpieczniej byłoby ozdabiać w dniu podawania, lub wcześniej i gotowy tort trzymać w chłodnym pomieszczeniu bez szczelnego przykrycia.

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
icon_razz.gif
Dzięki za szybką odpowiedź!
W takim razie tylko sobię przygotuję dekoracje w kawałkach a na tort położę i posklejam w dniu podania.
Lecę dalej trenować klejenie różnych ozdób- ta masa to naprawdę suuupeeer rzecz!
Pozdrawiam!!

Marlena

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Uffff, trochę to trwało ale zrobiłam!!
Wczoraj jeszcze pracowałam nad listeczkami- zadzwoniłam po posiłki i moja koleżanka ,
która z masy solnej potrafi dokładnie wszystko ulepić- nauczyła mnie robić ładne listki.
Oto tort jaki zrobiłam dosłownie przed chwilką:

Załączniki

• IMG_5290.JPG
    IMG_5290.JPG
    633.3 KB · Wyświetleń: 0

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Ten tort jest dla mojej mamy, a nad tortem dla btarowej i jej nowo narodzonej córeczki wciąż pracuję.
IMG_5300.JPG
IMG_5302.JPG
IMG_5303.JPG

Załączniki

• IMG_5300.JPG
    IMG_5300.JPG
    519.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5302.JPG
    IMG_5302.JPG
    551.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_5303.JPG
    IMG_5303.JPG
    594.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy