Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cinko ile czasu wczesniej mozna przygotowac ozdoby ?

Stefanko, mama bedzie zachwycona !
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Stefanko - aż wiosną zapachniało
daumen.gif
freu.gif
wyszedł piękny tort!

JotHa - 2-3 dni wcześniej spokojnie, można też jeszcze wcześniej, ale wtedy im dłużej to trwa tym bardziej powierzchnia ozdób przysycha i kolor płowieje, robi się pastelowy... jest jednak też jeden plus dłuższego przechowywania - ozdoby sztywnieją i są bardzo trwałe - nie odkształcą się już.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Cinka @ 28 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653718JotHa - 2-3 dni wcześniej spokojnie, można też jeszcze wcześniej, ale wtedy im dłużej to trwa tym bardziej powierzchnia ozdób przysycha i kolor płowieje, robi się pastelowy... jest jednak też jeden plus dłuższego przechowywania - ozdoby sztywnieją i są bardzo trwałe - nie odkształcą się już.
O ! Jak dobrze !
 

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Dziękuję dziewczyny za pozytywy dla mojego tortu....
to tylko dzięki Wam i tej stronce -tj. masie i dobrym radom udało mi się go zrobić!!
Dzięki!!!!
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Bardzo fajna jest ta masa
daumen.gif
Super plastyczna, nie miałam z nią żadnych problemów.

Na pewno będę ją powtarzać
icon_biggrin.gif


Pokryłam nią cały tort. W poniedziałek będę wiedzieć jak się kroiło, to dam znać. Dziękuję za przepis
cvety.gif

2007_02_02_019.jpg
 

Załączniki

  • 2007_02_02_019.jpg
    2007_02_02_019.jpg
    852.3 KB · Wyświetleń: 0

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
A mnie się zrobiło dziwnie, bo mniej więcej po dodaniu 2/3 cukru masa była super plastyczna, a potem zaczęła się babrać i kleić niestety. A tak się obiecująco zapowiadała.
Ozdób nie dałam rady zrobić, ale z trudem, bo z trudem, ulepiłam z niej przynajmniej literki i tort wyglądał tak:
 

Załączniki

  • IMG_1235.JPG
    IMG_1235.JPG
    3.2 MB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hmmm naprawdę trudno mi powiedzieć co mogło pójść nie tak kiedy ta masa nie wychodzi... stawiałam wcześniej na różną chłonność mąki - ale przy dodawaniu cukru już nic nie powinno się nie udać
dontknow.gif
uprażona masa jest gęsta, dodaje się suchy cukier więc nie mam pojęcia jak masa może stać się kleista... nigdy nie miałam z nią problemów.
Przykro że nie wszystkim wychodzi, no ale nic nie poradzę.

A torcik mimo wszystko wyszedł uroczy
icon_smile.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Eee, Cinko, nie przejmuj się - ja się do końca nie poddałam, z tym, że następna okazja do produkcji kolorowych ozdób na tort dopiero w lipcu. No, wcześniej mam jeszcze komunię córki, ale tam raczej biały torcik będzie, więc nie przetestuję
icon_smile.gif


A torcik był pyszny, niezależnie od ubóstwa zdobniczego
icon_smile.gif
 

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Gratulacje LeNinko!! Tort wyszedł Ci przepięknie!!
wink.gif
pozdrawiam wszystkie miłośniczki "cinkowej" masy i samą twórczynię również!!!!!!!!

A to mój "stary" torcik, jak dzieciaki miały piąte urodzinki:
 

Załączniki

  • PICT5784.jpg...jpg
    PICT5784.jpg...jpg
    56.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
I mam jeszcze jeden- i tu chciałabym powiedzieć, że ktoś tu kiedyś wspomniał, że kakao nie nadaje się na sypanie na krem do dekoracji bo się rozpływa- niestety to prawda
icon_rolleyes.gif
ale ja tego wtedy nie wiedziałam....no i się rozpłynęło jakieś 2 godzinki po zrobieniu ale na szczęście tort stał już na stole...
icon_wink.gif

No i oczywiście był sprzed ery " masy Cinkowej"...i ozdoby to krem- hmmmm.....też się rozpływały....
A wyglądał tak:
 

Załączniki

  • IMG_1088.JPG
    IMG_1088.JPG
    468.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Cinka @ 2 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=656145Super wyszło - piękny torcik - brawo!
freu.gif
Hej skanna! Mnie się wydaje, że każdy tort jest super
daumen.gif
bo jest niepowtarzalny...i Twój również...pewnie był bardzo smaczny
lecker.gif
, pozdrawiam!
a takie kolorowe torty "kisielowe" lubią moje bliźniaki:
ten po lewej to morelowo- czekoladowy dla syna a po prawej wiśniowo-śmietankowy dla córki
 

Załączniki

  • IMG_0142.jpg___.jpg
    IMG_0142.jpg___.jpg
    502.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
katarzyna1983 @ 4 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=656641hmm takie apetyczne te torciska....
a czy mozna prosic o przepis na kisielowe :D
gruebel_2.gif

bo nie znalazlam na stronkach
icon_sad.gif

pozdrawiam
Już podaję!
To przepis mojej mamy- zawsze robiła sama torty i były bajecznie kolorowe i pachnące.
To taki smak i zapach z dzieciństwa, który zapamiętam do końca życia.
Teraz ja je robię moim dzieciom i one też je uwielbiają.

A robi się go tak: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23575
Pozdrawiam!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Masa to zawsze jest bita śmietana i w zależności od potrzeby jaki ma być smak dodaję masło utarte albo z czekoladą rozpuszczoną , albo z budyniem albo z kawą rozpuszczalną jeśli ma być kawowy, lub orzechy włoskie przemielone. Generalnie zależnie od potrzeb i upodobań.
icon_wink.gif
 

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
ja jestem poczatkujaca wiec łopatologicznie poprosze:
anbetung.gif

1. jak z czekoladą?
2. jak z budyniem?
mhh a cytrynowa pasuje? czy by bylo za kwasne? A jak robisz mase cytrynowa? pozdrawwiam goraco
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy