Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

buli224

Member
Sie 28, 2008
35
0
0
I jeszcze jedno małe pytanko: kiedy wyciągacie upieczony biszkopt z piekarnika? Zaraz po upieczeniu? Czy pozostawiacie go w piekarniku, aż sam ostygnie? Pytanko wklejam tutaj, bo widzę, że najczęściej tu zaglądacie, a mi zależy na szybkiej odpowiedzi... Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie

aga2130

Member
Mar 12, 2009
7
0
0
Witam dziewczyny. Mam pytanie odnośnie tej masy do ozdób. Zrobiłam ją i jest ona bardzo krucha. Nic nieda się z niej ulepić. Czy da się ją jakość uratować? Dzięki i pozdrawiam.
wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
O jakie ozdoby ci chodzi? Pamiętam że Elka robiła ozdobne ażurki do dekoracji swoich tortów - rysowała je na papierze do pieczenia za pomocą szprycy i piekła uważając by się nie spaliły bo to to cieniutkie było. Jak znajdę jakiś link to wkleję.
Układając ażurki na torcie trzeba pamiętać że one mogą nasiąknąć i zmięknąć od kremu dlatego ozdoby umieszcza się na torcie bezpośrednio przed podaniem.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16910&hl=
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11627&hl=

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ainah

Member
Mar 14, 2009
13
0
0
Zrobiłam dziś tą masę - coś musiałam sknocić, bo pękała przy lepieniu, ale udało się coś ulepić;) To mój debiut tortowy:

torcik
tort2

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
A ja się zastanawiam, czy można by wykorzystać takie barwniki, jakie są sprzedawane do barwienia pisanek? Po rozrobieniu z wodą np?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No więc - niby są to te same barwniki spożywcze, numery E cośtam cośtam są te same ALE na niektórych barwnikach do jaj piszą by nie używać tych barwników do celów spożywczych - nie wiem, może zawierają coś jeszcze, choć w składzie o niczym innym nie mówią.
Zabarwić zawsze możesz - jeść dekoracji przecież nie musisz
icon_biggrin.gif

Ainah śliczny torcik wyszedł, ja tam nie widzę żadnych pęknięć
icon_biggrin.gif
jest perfekt!

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Witam!
wink.gif

A ja dzis po przegladaniu od kilku dni waszego watka kupilam glukoze i zrobilam na probe ciasto z przepisu na opakowaniu..
i kurczatko!!! masa jakas za miekka
icon_sad.gif

klei sie do wszystkiego a jak zaczelam lepic roze to sie do siebie malo co lepilo tylko bardziej rozstapialo
gruebel_2.gif

z kremu na patyku robie sliczne rozyczki ale chcialabym tez takie "stale robic" i nie poddam sie !!!!
baa.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Rusalka @ 18 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836468Witam!
wink.gif

A ja dzis po przegladaniu od kilku dni waszego watka kupilam glukoze i zrobilam na probe ciasto z przepisu na opakowaniu..
i kurczatko!!! masa jakas za miekka
icon_sad.gif

klei sie do wszystkiego a jak zaczelam lepic roze to sie do siebie malo co lepilo tylko bardziej rozstapialo
gruebel_2.gif

z kremu na patyku robie sliczne rozyczki ale chcialabym tez takie "stale robic" i nie poddam sie !!!!
baa.gif
Dognieć cukru. Akurat ilość cukru w tym przepisie jest zależna od jego indywidualnych parametrów. Niestety łatwo przedobrzyć i wyprodukować kamień. Kiedyś robiłam ozdoby z tego przepisu - dopóki masa była biała, było bardzo OK, kiedy postanowiłam dognieść odrobinę kakao dla koloru - zrobił się kamień
rofl.gif

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Marg..
Dogniotlam i tez sie lepic ne chce 1 do 2 a ciasto jakies kruche..
tylko moj niespelna 3 letni syn ma radoche bo podjada ta mase
icon_smile.gif
icon_smile.gif

To teraz czas na mase Cinki
icon_smile.gif

Dobrze ze przewidujaca jestem i proby wykonuje na 2 mies wczesniej.. bo chcialabym zrobic jakis fajny torcik synkowi wiec trzeba sie wziasc ostro do prob...

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
a i jedyne co moge powiedziec ze ta masa to raczej na pokrycie tortu albo do robienia figurek (byle nie mialy raczek nog i innych czesci ktore trzeba dolepic ;) )

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hmmm nigdy nie dodawałam do niej kakao, ale myślę że skoro tak się to zachowuje to może kakao należałoby rozpuścić najpierw w niewielkiej ilości wody i dodawać do masy w formie pasty a nie suche?

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Z tym kakaem, to niekoniecznie.
Może trzeba się wstrzymać z dodawaniem na maksa cukru, jeśli się chce dodać kakao.
Ja dodawałam w ostatni weekend do tej masy kakao gorzkie w proszku i wałkowało mi się rewelacyjnie. Moja masa była z lekka jeszcze klejąca, kiedy dodałam kakao. Ono ją zagęściło i wyszło super. Oto dowód:

43557711_d.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy