Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Rusałko a moze spróbuj z tego przepisu?
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny
Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.

Przepis pochodzi od Dorotyxx.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Madzia1975 @ 18 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836690Rusałko a moze spróbuj z tego przepisu?
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny
Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.

Przepis pochodzi od Dorotyxx.
icon_eek.gif

Jaki z niego marcepan?
icon_rolleyes.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj to jest tzw "marcepan", sztuczny marcepan - struktura masy i olejki zapachowe migdałowe się na tę nazwę składają
icon_wink.gif

Sam przepis niewiele się różni od tego który ja zamieściłam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Dziękuję
icon_smile.gif

Siostro- skrzynia ma 4 warstwy biszkopta i 3 warstwy kremu.
Prostokąt, czy jak to się tam nazywa- prostopadłościan
icon_wink.gif
obsmarowałam kremem i obłożyłam Cinkową masą.
Wieko skrzyni to zwykły, suchy biszkopt (lekki musi być), obsmarowany masłem i obłożony masą.
Z tej samej masy, przed dodaniem do niej kakao zrobiłam żółte okucia skrzyni i przynitowałam
icon_wink.gif
srebrnymi kulkami cukierniczymi.
Poukładałam czekoladowe pieniądze w złotku (to Euro z Lidla
icon_mrgreen.gif
) i bransoletki z pudrowych cukierków (w sklepach cukierniczych są, wczoraj widziałam też w zwykłym markecie).
W miejscu, gdzie wieko skrzyni ma się stykać ze skrzynią, wbiłam kilka wykałaczek i nabiłam na nie wieko. Reszta wieka oparła się na skarbach
icon_wink.gif

I wyszła taka skrzynia skarbów.
icon_smile.gif

Zbliżenie mam:

43557715_d.jpg
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Leninka
a ile tej masy wyjdzie jak ona "chce" az 2 kg cukru pudru...
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
icon_eek.gif


Najlepsze z tego co wyszlo jest teraz... :D
Sztywne biale slodkie..
Moj maz lakomczuch jak wrocil z pracy zobaczyl biale platki sprobowalal i pyta
"co to jest... ej.. dobre!!"
lecker.gif
lecker.gif

Zostalo mi sie po masie kilka bialych krazkow.. jak oplatki...
A moze ja znow za bardzo to rozwalkowalam.. bo do grubosci gdzies gora 2mm...
gruebel_2.gif
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Rusalka @ 19 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837044Leninka
a ile tej masy wyjdzie jak ona "chce" az 2 kg cukru pudru...
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
icon_eek.gif


Najlepsze z tego co wyszlo jest teraz... :D
Sztywne biale slodkie..
Moj maz lakomczuch jak wrocil z pracy zobaczyl biale platki sprobowalal i pyta
"co to jest... ej.. dobre!!"
lecker.gif
lecker.gif

Zostalo mi sie po masie kilka bialych krazkow.. jak oplatki...
A moze ja znow za bardzo to rozwalkowalam.. bo do grubosci gdzies gora 2mm...
gruebel_2.gif
Wiesz, ja aż 2 kg cukru to nie dałam.
Robiłam z przepisu, który podała Cinka i owszem, dosypałam więcej, ale nawet 1 kg nie było. Coś około- 0,75- 0,80 kg.
Ja też wałkuję na taką grubość.
Przenoszę razem z papierem do pieczenia, na którym wałkuję i odklejam dopiero na torcie.
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Cinka... LeNinka
mam pytanie odnosnie cukru pudru..
musi byc kupny czy moze byc taki normalny zmielony...?
Pytam bo taki normalny mam w domu a pudru chyba nie... a gdzies czytalam w jakims przepisie ze koniecznie musi byc cukier puder kupny a nie mielony...
a dlaczego to nie wiem oba z buraka cukrowego sa przeciez
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
a i pytanie mam o ta "mase?" meslana ..
bo gdzies sie tu przewijala i nie pamietam ale pisalyscie cos ze dzieki niej lepiej sie trzyma warstwa na ciescie tak??

moze ktoras podac jeszcze raz przepis na ta mase...

i powiedziec mi
bo piszecie o kremie pod mase o tyej masie maslanej..
to sie daje albo to albo to tak?

a... i upewnie sie.. zeby mase polozyc na tort musi byc conajmniej 0.5 cm a jakiej grubosci roze tez takie grube pytam bo moze ja ta 1 mase za cienko rozwalkowalam...?
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rusałko jak najbardziej może być cukier puder własnoręcznie mielony - kupny jest mielony baaardzo niedokładnie a swój własny będziesz miała lepszy napewno.

Ja masy maślanej pod masę cukrową nie stosowałam (bo pod tę na którą przepis zamieściłam tu ja to w ogóle pomyłka bo ona sama jest tłusta), tort na wierzchu posmarowałam po prostu tą samą masa która przekładałam tort - budyniowo śmietanowo czekoladową. Wszystko było w porządku, tort czekał na konsumpcję około doby, niezjedzony na raz w całości też nie zdradzał żadnych oznak rozpuszczania masy czy niestabilności czy czego tam jeszcze.
Przepis na masę maślaną może być np ten https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6316 jeśli chcesz jednak jej użyć.

A masę wałkowałam napewno cieniej niż 0,5 cm - tyle to straaasznie grubo! Moja miała jakieś... 3 mm góra! A i tak uważałam że było za grubo.
Różyczki robisz też z cienkich płatków, zreztą podczas lepienia sama się przekonasz jakie są ładniejsze i jakie się wystarczająco dobrze trzymają.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Cinka..
bussi.gif

tak wczoraj czekalam na wskazowki ze dzis sie zabiore dopiero..
No to super... zaraz bore sie za mase
icon_smile.gif
icon_smile.gif

A jeszcze jakvbys mi odpowiedziala..
odnosnie masy..
mowisz ze nie topi sie w na torcie..
ale trzymany tort byl w lodowce?
(podejrzewam ze tez nie skoro jest maka:) ale spytac wole.. bo tak sie obczytalam tu watkow ze w glowie magiel)
icon_mrgreen.gif


A i powiedz mi..
ta warstwa schnie tak samo na torcie w lodowce i ak samo jak stoi normalnie w kuchni czy jest jakas roznica:)

A co do masy czekoladowej...
a mozna nie dodawac czekolady
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif

wyjdzie cos z tego wtedy hahahaha
bo ja to typ antyczokoladowy i kakaowy jestem
icon_mrgreen.gif


a i spytam moze odrazu...
widzialam te torciki istrasznie imi sie podoba taki jego przekroj...

przekroj tortu


tylko zastanawiam sie jak on ma sie "w srodeczku samym.. ma byc biszkopt czy krem wie moze ktoras...
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif

 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rusałko po 1 o której masie rozmawiamy
icon_biggrin.gif

Bo ja masą z tego tu przepisu tortu na wierzchu nigdy nie pokrywałam - ale robiły to inne osoby i da się, co więcej wygląda doskonale. Ja z tej tu robiłam wyłącznie ozdoby.
Ja pokrywałam tort masą cukrową (z żelatyną) i to o tej masie piszą że trzeba maślaną pod spód dawać - ja nie dawałam. Pod tą tutaj nie trzeba, ona tłusta i na zaparzonej mące więc jej rozpuszczanie niegroźne.
Mój tort stał w lodówce i sporo czasu poza nią - wszystko było ok. Ten z cukrową.

Ze schnięciem masy może być różnie w zależności od warunków jakie masz w domu - ciepło, wilgotno czy chłodno a w lodówce trzeba szczelnie przykryć (zapachy) więc może schnąć dłużej, ale to nie ma kompletnie żadnego znaczenia jedynie takie że żeby lepić z masy później, czy na drugi dzień to trzeba szczelnie zawinąć kulę w folię i nie w lodówce przechowywać bo stwardnieje strasznie, później żeby coś zrobić trzeba ogrzać do temp pokojowej.

Do masy maślanej można nie dodawać kakao
icon_biggrin.gif


Co do tego torciku - nie wiem... ale myślę że on robiony jest z pasków biszkoptowych układanych albo spiralnie dookoła jak w wielkiej płaskiej roladzie, albo doklejane są kolejne warstwy tworzące koła. Myślę też że co w środku - nie ma większego znaczenia - jak wyjdzie, jak w roladzie.
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Cinka..
ja wime juz jak zrobic..okroje go jak jablko ze skorki zrobie spiraele..
ale zastanawiam sie czy dochodzac do srodka zostawic jaka kulke biszkopru zeby po ukrojenu byla warstwa biszkopt krem biszkopt krem....
czy skrajac do konca ale wtedy wyjdzie warttwa krem biszkopt krem biszkopt....

hahaha ale mam problemy nie ;)

no a ta mase na tort chcialam polozyc...
oj..czuje ze to latwe wszystko nie bedzie
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif
 

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Zrobilam mase...
i rada dla wszystkich ktorym nie wychodzi jak powinna.. wiem ze pisala chyba 1 dziewczyna ze nie wyszla..
po 1 zalezy wszytsko dziewczyny czy macie pol kostki masla czy margaryny bo...
MARGARYNA TO 250G A MASLO 200 wiec roznica w gramaturze tluszczu jest..
ja robilam z maslem i masa z luszczem super wyszla a po dodaniu cukru taka kleista papa sie zrobila wiec...
do tego goracego ciasta dodawac zaczelam maki bo jak dodacie cukru to sie tylko bardziej ciapowate ciasto bedzie robic...
i... masa FANTASTYCZNA!!!
Cinka...
ccwb.gif

wyszlo mi super!!!

teraz mysle.. mialam barwniki w proszku zapomnialam ze zostaly u mamy.. i mam mase w kolorze masy
icon_neutral.gif
roflmao_2.gif

czym tu zabarwic.. hmmm???
gruebel_2.gif

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy