Madzia1975
Member
- Gru 17, 2008
- 217
- 0
- 0
Madzia1975 @ 18 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=836690Rusałko a moze spróbuj z tego przepisu?
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
w połowie dodawania cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dodawac cukier az zrobi sie plastyczny
Gotowy marcepan przełożyć do słoika lub worka i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.
Przepis pochodzi od Dorotyxx.![]()
Jaki z niego marcepan?![]()
Rusalka @ 18 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=836682Fajny kuferek!!
Cinka..
No zwilzona sie rozplywala znow...
jakas dziwna anomalja mi wyszla
Coś mi tu cukier brzydko pachnie.... może ma za niską zawartość cukru w cukrzeAlbo dodali jakiegoś przeciwzbrylacza czy innego cholerstwa.![]()
Rusalka @ 19 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=837044Leninka
a ile tej masy wyjdzie jak ona "chce" az 2 kg cukru pudru...![]()
![]()
![]()
Najlepsze z tego co wyszlo jest teraz...
Sztywne biale slodkie..
Moj maz lakomczuch jak wrocil z pracy zobaczyl biale platki sprobowalal i pyta
"co to jest... ej.. dobre!!"![]()
![]()
Zostalo mi sie po masie kilka bialych krazkow.. jak oplatki...
A moze ja znow za bardzo to rozwalkowalam.. bo do grubosci gdzies gora 2mm...
Wiesz, ja aż 2 kg cukru to nie dałam.
Robiłam z przepisu, który podała Cinka i owszem, dosypałam więcej, ale nawet 1 kg nie było. Coś około- 0,75- 0,80 kg.
Ja też wałkuję na taką grubość.
Przenoszę razem z papierem do pieczenia, na którym wałkuję i odklejam dopiero na torcie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.