Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dzieki, patrzylam tez na e-bay ale nie znam tych firm wiec ciekawe jak to bedzie, z Wiltona na e-bay nie moge znalezc

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
rastagatko, masz rękę do figurek, ja jak lepiłam słonia to mi otyła słonica wyszła:( wiem, ze używasz CMC do lepienia figurek. Ja też takowe sobie sprawiłam, niestety masa nie była tak gładka i elastyczna jakiej się spodziewałam, widzę, że aniołki masz super gładkie, ale dzidziuś pod pachą nie jest idealnie gładki. Jak Ty postępujesz z masą z CMC?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
iza-gr @ 15 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075850rastagatko, masz rękę do figurek, ja jak lepiłam słonia to mi otyła słonica wyszła:( wiem, ze używasz CMC do lepienia figurek. Ja też takowe sobie sprawiłam, niestety masa nie była tak gładka i elastyczna jakiej się spodziewałam, widzę, że aniołki masz super gładkie, ale dzidziuś pod pachą nie jest idealnie gładki. Jak Ty postępujesz z masą z CMC?
cóż to jest to CMC??

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
sionia @ 15 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075897masa cmc http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&...836bee4b1b046fa
Miłego czytania... ja tez zaraz będę się edukować w tym temacie.
dzieki
icon_smile.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
iza-gr @ 15 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075850rastagatko, masz rękę do figurek, ja jak lepiłam słonia to mi otyła słonica wyszła:( wiem, ze używasz CMC do lepienia figurek. Ja też takowe sobie sprawiłam, niestety masa nie była tak gładka i elastyczna jakiej się spodziewałam, widzę, że aniołki masz super gładkie, ale dzidziuś pod pachą nie jest idealnie gładki. Jak Ty postępujesz z masą z CMC?
Oj Izo-gr chyba nie czytasz uważnie
gruebel_2.gif
, a ja tyle razy już pisałam, że NIE używam żadnych ulepszaczy do masy i nie mam zamiaru, bo dobrze mi z tym co mam, czyli cukier, wodę, żelatynę i plantę
icon_lol.gif
A z dzidziusiem było tak, że w trakcie robienia musiałam przerwać i włożyć go do woreczka, a dopiero po upływie pół godziny go kończyłam i dlatego trochę się pomiął, ale przecież maluchy mają fałdki, więc się nie przejmuję
icon_wink.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
rastagatka, demencja starcza - wybacz
icon_mrgreen.gif
tym bardziej podziwiam spoistość twojej masy

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Megi, nie odpisałam bo tu nie zaglądałam ale
wink.gif
dziewczyny już ci podpowiedziały co to CMC

Znalazłam taką stronkę. Masa inna ale technika lepienia przedstawiona obrazkowo. Poklikajcie na albumy w galerii:
figurki

Na niektórych stronkach instrukcja krok po kroku,

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dziewczyny nie wiem gdzie to pytanie zadac wiec pisze tu, w jaki sposob wykorzystuje sie forme-serce ktora nie ma dna, tylko obrecz? mozna postaiwc na blache i wylac ciasto na biszkopt czy wyplynie? a moze po to,by wykroic nia serce w biszkopcie? mozecie mnie oswiecic?

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
martyna22a @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076795dziewczyny nie wiem gdzie to pytanie zadac wiec pisze tu, w jaki sposob wykorzystuje sie forme-serce ktora nie ma dna, tylko obrecz? mozna postaiwc na blache i wylac ciasto na biszkopt czy wyplynie? a moze po to,by wykroic nia serce w biszkopcie? mozecie mnie oswiecic?
Ta foremka jest do wykrojenia a nie do pieczenia serce jesli nie masz foremki jest łatwo samemu wykroić narysuj na papierze forme i według tego wykrój pół serca obrót i druga strona (mało obrazowo to napisałam ale ja tak robię i zawsze jest ok foremkę mam z tektury więc jeszcze posłuży )

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
można też w niej piec ale wcześniej wytnij pas papieru do pieczenia i wyłóż nim (od środka) foremkę. Wówczas nie wypłynie ciasto.
taki pasek papieru przyda się też wtedy gdybyś chciała wylać np. galaretkę na kształt serca.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
przyszła paczka z literkami, trzeba wymodelować linijkę-rynienkę i popróbować napisy

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Od kilku dni usiłuję ulepić figurki na mój sobotni mega tort.
anbetung.gif
anbetung.gif
Dziewczyny, a szczególnie Rastagatko, leżę przed wami na kolanach. Jak wy dokonujecie takich cudów? Uformowanie wszystkich tych maciupkich pirdułek, utrzymanie tego w rozmiarze ok. 7-8 cm to mistrzostwo świata. A uformowanie i przyklejenie nosa to już kosmos. Wiem napiszecie, że trzeba ćwiczyć bo praktyka....,ale uważam, że jesteście WIELKIE. Takie dopracowane, wymuskane maleństwa to cud.
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Sabinal ogromnie dziękuję za takie pochwały
knuddelz.gif
, ale uwierz mi, ja na początku z nosem i oczami miałam też nie lada kłopot, bo to mikroskopijne wręcz rzeczy, więc zaczęłam używać do nich wykałaczek i pincety, i jakoś już teraz idzie.
Twoje figurki na pewno też będą śliczne, ale wiem, że człowiek tak już ma, że u kogoś to zawsze mu się bardziej podoba
zwinker2.gif

Trzymam kciuki, żeby tort wyszedł ci tak jak sobie go wymarzyłaś
daumen.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Sabino przychylam sie do tego co napisałaś jak te cholerne małe świdrujace oczka przylepić? łby moich owiec i innych maszkar pospadały na drugi dzień myslałam że wyjdę z siebie,więc ruszyłam do roboty od nowa .Teraz się trzymają ale aż się boję jak je poskładam na torcie JUTRO GORĄCY DZIEN

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
martyna22a @ 20 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1078457waszkamaszka lepisz te owce i lepisz, nie moge sie doczekac co nam pokazesz
wink.gif
Ej ale ja nie tylko te owce
icon_smile.gif
mam jeszcze dwa torty dodatkowo A z owcami to jest tak że te które ulepiłam TO SIAKIEŚ TAKIEŚ były,więc zmieniłam cały projekt torta na efekty trzeba poczekac do przyszłej soboty jutro wlepie ogródek a w sobote maszkarony
wink.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
a ja musze ulepic jakas ladna kokarde do serca ale z malym dzieckiem praca jest bardzo rozlozona na raty

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Małe dzieci mały kłopot, duże.............................! poczekaj jak pójdzie na studia:) wtedy czas będziesz miała ale siły stracisz hi hi

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy