Czy możecie podpowiedzieć, które szczypce warto kupić?
http://www.tortownia.pl/produkty.php?searc...&sz_marka=0
http://www.tortownia.pl/produkty.php?searc...&sz_marka=0
ania-magda @ 22 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1079327Sioniu, myślę że te najczęściej się przydają, są chyba najbardziej uniwersalne: klik
Aniu, dziękuję. Zamówiłam te szczypce.
iza-gr @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080159Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!
[]Ładny torcik.
Może za mało była schłodzona masa zanim położyłaś masę cukrową![]()
Monsai kształtne masz te kolano skoro taka fajna różyczka Ci na nim wyszła To na prawym czy lewym tak wychodziJuz jest super a jak jeszcze poćwiczysz to hooo hooo![]()
iza-gr @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080159Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!Coś musiało pójść nie tak, jak powinno. Ja wszystkie swoje torty robię z tym kremem i najczęściej pokrywam je masą plastyczną. Nie zabezpieczam nawet dodatkowo kremu masłem przed położeniem na niego masy plastycznej. Natomiast tort przed obłożeniem stoi całą noc w lodówce. Po nocy krem jest dobrze stężały i wtedy go obkładam i dekoruję. Zdarzało się, że stał w lodówce i 3 dni po urodzinach (gdy był wyjątkowo duży i dojadaliśmy) i nigdy masa plastyczna nie podeszła wodą.
To, że Tobie się nie udał, to nie znaczy, że musisz od razu przestrzegać innych, żeby go nie robili![]()
Na dowód- jeden z moich ostatnich (słabe światło było)
![]()
iza-gr @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080159Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!A w torcie ten krem ci nie popłynął? Ja robiłam tort z tym samym kremem, śmietany nawet dałam więcej, wierzchu tortu NIGDY nie smaruję masą masłową bo dla mnie jest ona niejadalna - i nic nie przesiąkło, a tort był robiony dzień wcześniej i postał jeszcze po...
LeNinka @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080670Coś musiało pójść nie tak, jak powinno. Ja wszystkie swoje torty robię z tym kremem i najczęściej pokrywam je masą plastyczną. Nie zabezpieczam nawet dodatkowo kremu masłem przed położeniem na niego masy plastycznej.Dokładnie tak samo.
LeNinka @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080670To, że Tobie się nie udał, to nie znaczy, że musisz od razu przestrzegać innych, żeby go nie robili
Żeby lepiej nasmarowali masłem... a obie jestesmy dowodem na to że ta tłusta warstwa pod masą cukrową jest kompletnie zbędna a sam krem (jeśli jest dobrze zrobiony) nie powoduje roztapiania się masy cukrowej.
ania-magda @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080669CMC uplastycznia masę cukrową i używa się jej w przypadku robienia figurek lub kwiatów. Nie poleca jej się do obkładania gotowych ciast, gdyż za bardzo twardnieje.
Zdążysz ulepić figurkę lub kwiatka, nie wysycha za szybko. Pod wpływem ciepła rąk daje się formować jeszcze, ale po odstawieniu zasycha na tyle, że płatki nie opadną.
Mam nadzieję, że pomogłam
sabinal @ 24 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1080702Monsai, ja mam w lodówce zawsze jakąś masę z CMC i w wolnych chwilach wyciągam po kawałku i lepię to na co mam ochotę. Kwiatków nalepiłam już kilka pudełek. Jeżeli masa po wyjęciu z lodówki jest trochę za twarda to wkładam ją na kilka sekund do mikrofali i zagniatam. Masa robi się wtedy jak modelina i można ją bez wysiłku formować.Dziękuję Wam bardzo, będę próbowała. Mam dwa miesiące na tort roczkowy Misialindy. Czekam na zmówione cuda z tortowni.
Będe Was pewnie jeszcze zamęczała pytaniami, bo czytając wątki oczy mi sie kleją i nie do końca zawsze wszystko też doczytam w ciągu dnia, bo Misia nie daje![]()
A będe potrzebowała dokładnych porad względem kremów, a właśnie cos czytam o tym pod masę. Zazwyczaj robiłam smietanę lub maslane kremy, ale tym razem chcę cos lepszego, mniej cięzkiego i trwałego.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.