Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Sioniu, myślę że te najczęściej się przydają, są chyba najbardziej uniwersalne: klik
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dzięki Rastagatko za trzymanie kciuków, ale niestety znów nie wyszło tak jak sobie wymarzyłam.
cry_1.gif
Jak to jeszcze siedzi w główce to wydaje się takie proste i piękne. A potem samo życie, paluszki w ruch i ...........klapa.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Proszę bardzo
icon_wink.gif
Domyślam się, że jakieś duże zamówienie się szykuje... Jak szaleć, to szaleć, hehe
icon_mrgreen.gif

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Dzień dobry dziewczyny, długo nie zaglądałam, ale święta, potem sylwester, później byliśmy na przedsezonowych feriach, po powrocie trzeba było nadrobić pracę i wreszcie sytuacja stabilna, jest czas na wypieki i ćwiczenia
icon_smile.gif
, mąż nawet załatwił mi styropian na "brzuszek treningowy" jutro wytnę sobie koło i prostokąt wielkości formy i tortownicy, będę próbowała swoich sił z masą
icon_smile.gif
.
Weszłam tu podzielić się z Wami informacją, że w Biedronce jest zestaw nożyków modelarskich z różnymi końcówkami za 19.90 http://gazetka.biedronka.pl/g14,Zycie_z_pasja.html - kupiłam dziś nie wiem jeszcze czy się przydadzą, ale nie kosztowały wiele, najwyżej będą leżały
icon_smile.gif

Pozdrawiam i skaczę nadrobić zaległości
icon_smile.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Pieguss, bardzo fajny blog, miły do czytania i ma piękne zdjęcia. Ja niestety antytalent informatyczny.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!

P1020424.JPG

Załączniki

• P1020424.JPG
    P1020424.JPG
    114.2 KB · Wyświetleń: 0

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Rastagatko, po stokroć dziękuję ci za pomoc !!
anbetung.gif

Dzisiaj wzięłam się za ćwiczenie masy z plantą
icon_smile.gif
I jestem zachwycona jak nie wiem co!!
dance.gif
Cudna jest!! a dodatek kwasku - rewelacyjny pomysł !! nie jest taka słodka dzięki temu
icon_smile.gif

Własnie na kolanie ulepiłam rózyczkę, nie jest jakas rewelacyjna, ale jak mówie, na kolanie ;D < bo Miśka śpi i obecnie bawię sie przed komputerem :D i w międzyczasie lepie sobie :D
Cudo normalnie i chyba juz pozostane przy niej... ale ćwiczyc będę teraz długo i namiętnie, bo chce by torty dla Misialindy, czyli roczkowy (to juz zaraz!!!
icon_eek.gif
) i chrzcinowy - wyszły jak najlepiej!!
icon_smile.gif

Jeszcze poćwicze później z barwieniem masy
icon_smile.gif

A mam jeszcze pytanie-czy do tej masy domowej, gdybym dodała gumę celulozową... była by jeszcze bardziej plastyczna? czy może to juz nadmiar dobroci i wyjdzie za sucha albo coś??
Próbował ktoś ?

Moja rózia
icon_smile.gif

DSC00346.JPG

DSC00348.JPG

Załączniki

• DSC00346.JPG
    DSC00346.JPG
    225.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00348.JPG
    DSC00348.JPG
    186.6 KB · Wyświetleń: 0

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Monsai, różyczki wyszły ci śliczne. CMC- czyli guma powoduje,że ozdoby szybciej zastygają, płatki kwiatów lepiej się wyginają i można je łatwiej formować , ale nasze guru Rastagatka wszystkie swoje ozdoby lepi bez CMC i widzisz jakie cuda jej wychodzą.
wink.gif

Iza-gr, bardzo lubię masę LeNinki. Przekładałam nią torty już wielokrotnie( w wersji białej i kakaowej). Tort dla męża pokryty cały białą masą też był z tym kremem. Biszkopty były przełożone masą LeNinki, na wierzch cienka warstwa masła roztartego z cukrem i na wierzch masa cukrowa. Nic się nie topiło.
gruebel_2.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
iza&#045;gr @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080159Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!

[]
Ładny torcik.
Może za mało była schłodzona masa zanim położyłaś masę cukrową
gruebel_2.gif

Monsai kształtne masz te kolano skoro taka fajna różyczka Ci na nim wyszła To na prawym czy lewym tak wychodzi
icon_mrgreen.gif
Juz jest super a jak jeszcze poćwiczysz to hooo hooo

Ostatnią edycję dokonał moderator:

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
[quote name='sabinal' date='24 Jan 2011, 18:18 ' post='1080496']
Monsai, różyczki wyszły ci śliczne. CMC- czyli guma powoduje,że ozdoby szybciej zastygają, płatki kwiatów lepiej się wyginają i można je łatwiej formować , ale nasze guru Rastagatka wszystkie swoje ozdoby lepi bez CMC i widzisz jakie cuda jej wychodzą.
wink.gif

Ale kwiaty bez CMC ładne nie wyjdą
icon_mrgreen.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dlatego napisałam, że płatki kwiatów lepiej się wyginają i można je łatwiej formować.
bussi.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
no to raz jeszcze
icon_smile.gif
:
gdybym dodała gume do tej masy, to uzyskałabym bardziej plastyczną jeszcze tak?
tylko czy ona wtedy nie za szybko wysycha, w sensie, nie zdążę zrobic kwiatka, a w połowie będę miała suchy i reszta mi sie nie dolepi?
dziekuję za uznanie, aczkolwiek to naprawde na szybko było, wiem, ze moge lepiej :D Robiłam, tylko, ze do tej pory jedynie z masy z tortowni, z gotowej.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
CMC uplastycznia masę cukrową i używa się jej w przypadku robienia figurek lub kwiatów. Nie poleca jej się do obkładania gotowych ciast, gdyż za bardzo twardnieje.
Zdążysz ulepić figurkę lub kwiatka, nie wysycha za szybko. Pod wpływem ciepła rąk daje się formować jeszcze, ale po odstawieniu zasycha na tyle, że płatki nie opadną.
Mam nadzieję, że pomogłam
icon_smile.gif

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
index.php?act=findpost&pid=1080159Wklejam mój tort KU PRZESTRODZE wszystkim początkującym forumowiczkom, zrobiłam tort z masą LeNinki (budyń z bitą śmietaną i czekoladą)- przesiąkła przez wierzchnią warstwę masła i roztopiła masę cukrową. Trzeba naprawdę dobrze izolować bitą śmietanę od masy cukrowej!
Coś musiało pójść nie tak, jak powinno. Ja wszystkie swoje torty robię z tym kremem i najczęściej pokrywam je masą plastyczną. Nie zabezpieczam nawet dodatkowo kremu masłem przed położeniem na niego masy plastycznej. Natomiast tort przed obłożeniem stoi całą noc w lodówce. Po nocy krem jest dobrze stężały i wtedy go obkładam i dekoruję. Zdarzało się, że stał w lodówce i 3 dni po urodzinach (gdy był wyjątkowo duży i dojadaliśmy) i nigdy masa plastyczna nie podeszła wodą.

To, że Tobie się nie udał, to nie znaczy, że musisz od razu przestrzegać innych, żeby go nie robili
dump.gif

Na dowód- jeden z moich ostatnich (słabe światło było)

dscf1426_1.jpg

Załączniki

• dscf1426_1.jpg
    dscf1426_1.jpg
    228.2 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A w torcie ten krem ci nie popłynął? Ja robiłam tort z tym samym kremem, śmietany nawet dałam więcej, wierzchu tortu NIGDY nie smaruję masą masłową bo dla mnie jest ona niejadalna - i nic nie przesiąkło, a tort był robiony dzień wcześniej i postał jeszcze po...

LeNinka @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080670Coś musiało pójść nie tak, jak powinno. Ja wszystkie swoje torty robię z tym kremem i najczęściej pokrywam je masą plastyczną. Nie zabezpieczam nawet dodatkowo kremu masłem przed położeniem na niego masy plastycznej.
Dokładnie tak samo.
LeNinka @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080670To, że Tobie się nie udał, to nie znaczy, że musisz od razu przestrzegać innych, żeby go nie robili
dump.gif
Żeby lepiej nasmarowali masłem... a obie jestesmy dowodem na to że ta tłusta warstwa pod masą cukrową jest kompletnie zbędna a sam krem (jeśli jest dobrze zrobiony) nie powoduje roztapiania się masy cukrowej.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Krem LeNinki chwaliłam już wielokrotnie w wielu wątkach bo zawsze mi wychodzi ekstra. Raz posmarowałam przed położeniem masy cukrowej bo czytałam na forum, że nie wolno kłaść masy na śmietanę, ale zgadzam się z wami, że w przypadku tego kremu nie jest to konieczne.

Monsai, ja mam w lodówce zawsze jakąś masę z CMC i w wolnych chwilach wyciągam po kawałku i lepię to na co mam ochotę. Kwiatków nalepiłam już kilka pudełek. Jeżeli masa po wyjęciu z lodówki jest trochę za twarda to wkładam ją na kilka sekund do mikrofali i zagniatam. Masa robi się wtedy jak modelina i można ją bez wysiłku formować.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
ania&#045;magda @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080669CMC uplastycznia masę cukrową i używa się jej w przypadku robienia figurek lub kwiatów. Nie poleca jej się do obkładania gotowych ciast, gdyż za bardzo twardnieje.
Zdążysz ulepić figurkę lub kwiatka, nie wysycha za szybko. Pod wpływem ciepła rąk daje się formować jeszcze, ale po odstawieniu zasycha na tyle, że płatki nie opadną.
Mam nadzieję, że pomogłam
icon_smile.gif
sabinal @ 24 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1080702Monsai, ja mam w lodówce zawsze jakąś masę z CMC i w wolnych chwilach wyciągam po kawałku i lepię to na co mam ochotę. Kwiatków nalepiłam już kilka pudełek. Jeżeli masa po wyjęciu z lodówki jest trochę za twarda to wkładam ją na kilka sekund do mikrofali i zagniatam. Masa robi się wtedy jak modelina i można ją bez wysiłku formować.
Dziękuję Wam bardzo, będę próbowała. Mam dwa miesiące na tort roczkowy Misialindy. Czekam na zmówione cuda z tortowni.

Będe Was pewnie jeszcze zamęczała pytaniami, bo czytając wątki oczy mi sie kleją i nie do końca zawsze wszystko też doczytam w ciągu dnia, bo Misia nie daje
icon_sad.gif

A będe potrzebowała dokładnych porad względem kremów, a właśnie cos czytam o tym pod masę. Zazwyczaj robiłam smietanę lub maslane kremy, ale tym razem chcę cos lepszego, mniej cięzkiego i trwałego.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy