Mój makowiec

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jakie piękne makowce!
icon_smile.gif
Cieszę się że Wam smakują
icon_smile.gif

Jaxja, drożdże rozpuszczą się w zimnej śmietanie, przedwczoraj właśnie tak robiłam, a ciasto rosło przez noc w zimnie. Ciężko się trochę potem wałkowało bo zapomniałam je odpowiednio wcześniej przynieść do kuchni, ale po upieczeniu było jeszcze bardziej kruche niż zazwyczaj, więc polecam ten sposób
icon_smile.gif

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Dołączam do grona zachwyconych makowcem
anbetung.gif

Zrobił wczoraj furorę w pracy,a od męża wiem,że rodzina wychwalała go pod niebiosa
dance.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wlasnie sie za niego zabralam; postanowilam ze upieke z polowy porcji; wszystko podzielilam na pol oprocz... smietany w ktorej rozrobilam drozdze
cry_1.gif
musialam wiec dodac wiecej maki... mam nadzieje ze sie jednak uda bo tak mialam smaka na strucle makowa...
icon_rolleyes.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
jeszcze pytanie : czy strucla ma sie piec 40-50 min. od czasu wlozenia jej do piekarnika? czy od czasu gdy piekarnik osiagnie temp. 175°??

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bea, mam nadzieję że nie jest za późno
icon_wink.gif
Co do większej ilości śmietany to nie powinno się nic stać, bo nawet dziewczyny pisały w Niebie że dodają więcej płynu, to ciasto jest dość ścisłe, drożdży w nim sporo, więc te 3 łyżki śmietany więcej mu nie zaszkodzą, nawet jak dodałaś więcej mąki.
Jeśli chodzi o pieczenie to ja czas liczę od wstawienia blachy do piekarnika, ale czas ten zależy też od tego jak grube makowce zawinęłaś, więc trzeba je po prostu obserwować czy dobrze się rumienią i czy się nie przypalają i zależnie od tego zmniejszać/zwiększać czas i temperaturę pieczenia. To jak z każdym ciastem, jakiś tam orientacyjny czas w przepisie jest ale obserwować i tak trzeba
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ostatecznie pieklam 45 min od momentu gdy piekarnik byl juz nagrzany i to bylo chyba ciut za dlugo, bo strucla mi sie troszku spiekla
icon_frown.gif

tak wyglada w calosci :

strucla11.jpg

a tak po przekrojeniu
icon_rolleyes.gif

strucla222.jpg

i teraz pytanie : dlaczego tak na gorze 'odwstala'??? co zrobilam nie tak?
icon_frown.gif

Załączniki

• strucla11.jpg
    strucla11.jpg
    94.5 KB · Wyświetleń: 1
  • strucla222.jpg
    strucla222.jpg
    926.8 KB · Wyświetleń: 1

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dziunia @ 26 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=641424Bea, mam nadzieję że nie jest za późno
icon_wink.gif
Co do większej ilości śmietany to nie powinno się nic stać, bo nawet dziewczyny pisały w Niebie że dodają więcej płynu, to ciasto jest dość ścisłe, drożdży w nim sporo, więc te 3 łyżki śmietany więcej mu nie zaszkodzą, nawet jak dodałaś więcej mąki.
Jeśli chodzi o pieczenie to ja czas liczę od wstawienia blachy do piekarnika, ale czas ten zależy też od tego jak grube makowce zawinęłaś, więc trzeba je po prostu obserwować czy dobrze się rumienią i czy się nie przypalają i zależnie od tego zmniejszać/zwiększać czas i temperaturę pieczenia. To jak z każdym ciastem, jakiś tam orientacyjny czas w przepisie jest ale obserwować i tak trzeba
icon_smile.gif
dzieki Dziuniu!!
za pozno juz na ta strucle, ale to nic nie szkodzi, bedzie do nastepnej
icon_wink.gif

jako ze przez ten papier nie widzialam jak sie rumieni a balam sie za bardzo tym ciastem 'ruszac' to - jak pisalam wyzej - troszku sie spieklo
icon_rolleyes.gif

po wyjeciu z pieca ciasto bylo dosyc twarde, wiec zastosowalam 'babcina' metode i posmarowalam po wierzchu mlekiem, no i ostatecznie pomoglo, bo ciasto zwilgotnialo
icon_biggrin.gif

teraz ide probowac
icon_biggrin.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Bea73 @ 26 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=641427i teraz pytanie : dlaczego tak na gorze 'odwstala'??? co zrobilam nie tak?
icon_frown.gif
Bea, piękne są Twoje strucle. Jak równiutko się zrumieniły.

Żeby nie było przerwy między makiem a ciastem ja smaruję lekko spienionym białkiem nie tylko ciasto przed położeniem maku ale i mak przed zwinięciem. I to pomaga. W ubiegłym roku była o tym dyskusja.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bea, pięknie Ci wyszła
daumen.gif
I nie widzę żeby się specjalnie spiekła, jest taka akurat
icon_smile.gif

Mak mi też w tym roku w jednej odstał na małym kawałku własnie od góry. Żeby tak nie było to trzeba posmarować cisato białkiem przed nałożeniem masy, białka nie żałować, masa najlepiej jakby była lekko ciepła, no i zwinąć trzeba tak w sam raz, nie za ścisło nie za luźno. Podejrzewam, że u siebie za lużno zwinęłam, stąd ta pustka, ale to nic, smak dalej tak samo dobry
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dzieki za komplementy
icon_redface.gif
nie do konca zasluzone
icon_rolleyes.gif

posmarowalam ciasto bialkiem, ale moze za malo (nie chcialo mi sie 'trzymac' wiec sie szybko nim zdenerwowalam
baa.gif
icon_lol.gif
)
ale na wierzchu maku juz bialkiem nie smarowalam
no i moze faktycznie ciut za luzno zwinelam ale to byla moja pierwsza strucla wiec nie wiedzialam za bardzo jak
icon_redface.gif
a nie chcialam zwinac zbyt mocno coby nie pekla
icon_lol.gif

ale jest pycha!! dziekuje Dziuniu za przepis!!

ps. niestety robilam z gotowej masy ale ja troche 'ulepszylam'
icon_wink.gif

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
A Ja trochę z innej beczki Dziuniu jak robisz ta masę orzechową do strucla co jest na pierwszym zdjęciu bo ochoty mi narobiłas takiej że szok
icon_biggrin.gif

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Moja mama zawsze makowce piekła na święta. Teraz piekę ja. Na początku z kilograma mąki i kilograma maku dwa strucle duże jak bochenki chleba. Teraz jednak ciasto dzielę na cztery części. Wychodzą mniejsze. Nigdy nie smarowałem ciasta białkiem przed położeniem masy a tu na forum dowiaduję się że jest to bardzo ważne. Zastosuję tę metodę w następnych moich wypiekach.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
W przepisie jest 1/2 kilograma maku,
też będę robiła z gotowej masy bo nie wyobrażam sobie mielenia tego ręcznie maszynką
dump.gif

do ciasta wykorzystam więc pół kilograma gotowej masy
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy