Mój makowiec

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
myslicie, ze moge dzis zalac mak, jutro wymieszac z bakaliami i odstawic do wtorku, kiedy bede piec?
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Myślimy że spokojnie możesz
fiesgrins.gif
Tylko do lodówki masę wstaw. Ja tez dziś na noc mak zaleję wrzącym mlekiem, a jutro mleć będę (bo w tym roku dostałam kilo maku zwykłego niemielonego, więc mleć niestety trzeba) dodam resztę składników oprócz jajek i w lodówce masa poczeka do środy rano
icon_smile.gif

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
w takim razie, ja tez tak zrobie:) a ty dopiero w srode bedziesz piec ?
icon_eek.gif
ja to bym sie nie wyrobila. Teraz troche sie obawiam tego calego zawijania. rok temu strucla ne za bardzo mi sie udala. Fakt, ze robilam z innego przepisu.... W tym roku mam cala rodzine na swieta u mnie w domu wiec wszystko musi byc idealnie, no prawie idealnie:) idealow nie ma.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
worldsapart @ 21 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794157w takim razie, ja tez tak zrobie:) a ty dopiero w srode bedziesz piec ?
icon_eek.gif
ja to bym sie nie wyrobila. Teraz troche sie obawiam tego calego zawijania. rok temu strucla ne za bardzo mi sie udala. Fakt, ze robilam z innego przepisu.... W tym roku mam cala rodzine na swieta u mnie w domu wiec wszystko musi byc idealnie, no prawie idealnie:) idealow nie ma.
Makowce zawsze piekę w dzień Wigilii rano
fiesgrins.gif
Jakoś tak mam wszystko zorganizowane, że czasu starczy
icon_smile.gif
I też mam całą rodzinę na święta, choć piętro niżej
icon_wink.gif

Zawijania się nie bój, to ciasto idealnie się wałkuje i dobrze zwija
icon_smile.gif

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Dziuniu
icon_smile.gif
))) kochana upiekłam
icon_smile.gif
))) przepyszna
icon_smile.gif
)) może nie jest tak idealna w przekroju jak Twoja
icon_sad.gif
(( ale w smaku rewelacja
dance.gif
ciasto przepyszne , wilgotne itp. bardzo dziekuję za wspaniały przepis
bussi.gif

we wtorek piekę nastepna bo BARDZO BARDZO nam smakuję
icon_smile.gif
))

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
kurcze jakos malo wyszlo mi tego maku. robie z polowy porcji, bo takie ogromniaste makowce to nawet nie zmieszcza mi sie do zamrazarki po swietach. Kupilam 200g maku i dopiero w domu uswiadomilam sobie, ze to za malo o 50g. wyszperalam 30g gdzies w szawce ale wiecej nie mialam. Teraz odsaczylam go na sitku po nocy i tak malo go jakos...czy to tylko moje wrazenie, czy faktycznie powinnam jeszcze dokupic?

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
dostalam 2kg mielonego maku suchego, przeczytalam a 1. stronie, ze trzeba go zalac tylko mlekiem, stad teraz moje pytania:

1. tylko zalewam i nie doprowadzam do wrzenia?
2. tez musze poczekac z nim do dnia nastepnego? nie wystarczy np do wieczora? bo juz sie doczekac nie bede mogla
icon_mrgreen.gif

3. cala reszta postępowania tak jak z niemielonym makiem?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
worldsapart @ 22 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794473kurcze jakos malo wyszlo mi tego maku. robie z polowy porcji, bo takie ogromniaste makowce to nawet nie zmieszcza mi sie do zamrazarki po swietach. Kupilam 200g maku i dopiero w domu uswiadomilam sobie, ze to za malo o 50g. wyszperalam 30g gdzies w szawce ale wiecej nie mialam. Teraz odsaczylam go na sitku po nocy i tak malo go jakos...czy to tylko moje wrazenie, czy faktycznie powinnam jeszcze dokupic?
Makowce zazwyczaj piekłam z podwójnej ilości ciasta i maku podanego w tym przepisie. Teraz piekę z proporcji przepisowych, czyli na ciasto z 40 dkg mąki biorę 1/2 kg maku. Jeśli dodasz do tej masy bakalie i resztę składników, to nie jest jej wcale tak mało. Poza tym mak po napęcznieniu i zmieleniu zwieksza swoją objętość
fiesgrins.gif

Kasiula_bittersweet @ 22 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794494dostalam 2kg mielonego maku suchego, przeczytalam a 1. stronie, ze trzeba go zalac tylko mlekiem, stad teraz moje pytania:

1. tylko zalewam i nie doprowadzam do wrzenia?
Tak, wystarczy zalać wrzącym/gorącym mlekiem wlewając je stopniowo i ciagle sprawdzając czy konsystencja nie jest zbyt luźna, zasadniczo lepiej wlac mniej mleka niż za dużo. Najlepiej wlać trochę mleka, wymieszac i odstawić na chwilę, potem zawsze mozna dolać jeszcze jesli masa jest zbyt gęsta.

index.php?act=findpost&pid=7944942. tez musze poczekac z nim do dnia nastepnego? nie wystarczy np do wieczora? bo juz sie doczekac nie bede mogla
icon_mrgreen.gif
Nie musisz czekać tyle, poczekaj jak mak ostygnie i możesz potem obrabiać go dalej.

index.php?act=findpost&pid=7944943. cala reszta postępowania tak jak z niemielonym makiem?
Tak, dalej bez zmian
icon_smile.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
dziunia @ 22 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=794500Tak, wystarczy zalać wrzącym/gorącym mlekiem wlewając je stopniowo i ciagle sprawdzając czy konsystencja nie jest zbyt luźna, zasadniczo lepiej wlac mniej mleka niż za dużo. Najlepiej wlać trochę mleka, wymieszac i odstawić na chwilę, potem zawsze mozna dolać jeszcze jesli masa jest zbyt gęsta.
czyli mak ma nie plywac sobie beztrosko w tym mleku tylko ma mi sie zrobic taka gesta masa tak? (czy 1. w zyciu makowiec to zawsze tak stres musi byc?
rofl.gif
)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Oj, jasne że mak nie ma pływać, potem go nie odłowisz
icon_lol.gif
icon_wink.gif
Wsyp mak do miski i do tego dolewaj po trochu mleko ciągle mieszająć, masa ma mieć taką gęstość żeby dużymi kawałami spadała z łyżki, czyli raczej gęsta ma być
fiesgrins.gif

marsylia

Member
Lis 9, 2007
6
0
0
Och jak chodziłam koło tej strucli...ale się bałam, bo strucli nigdy nie robiłam
icon_eek.gif

No ale postanowiłam ją popełnić wczoraj, robiłam wg przepisu, tylko mak miałam z puszki, swoja drogą podziwiam Was, które
robicie same mak-ile tam pracy
icon_rolleyes.gif
.
Zrobiłam dwie gigantyczne strucle, które niestety mi pękły, pomimo nakłuwania, ale chyba za ciasno jednak były zwinęte...
Szkoda, ale smakuja wyśmienicie!!!
Polałam je lukrem i posypałam mielonymi migdałami.

Oczywiście do powtórzenia i pewnie wejdzie na stałe do moich przepisów, dziękuję
cvety.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam z podwójnej porcji
icon_smile.gif
. Jeden zrobiłam za gruby i ten własnie pekł. Za to inne wyszły piękne. Ciasto jest świetne, wałkowanie go to przyjemnośc. Super przepis, dziękuję bardzo
icon_smile.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Dziuniu, upiekłam dzis z Twojego przepisu zawijaniec z mięsem do czerwonego barszczu. Przepięknie wyszedł.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ewelinko, dziękuję za pozdrowienia które poprzednio przeoczyłam
icon_redface.gif
icon_wink.gif

Cieszę się, że smakuje Wam ten makowiec
icon_smile.gif
A ciasto jest faktycznie uniwersalne i bardzo dobrze pasuje tez do wypieków wytrawnych, też używam go często do pasztecików np.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy