Mój makowiec

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATotoz czy papier do pieczenia to to samo co pergamin??
nie zawsze dlatego lepiej uzyć papieru do pieczenia

CYTATczy makowca smaruje białkiem rowniez z wierzchu?
nie nie smaruję niczym z wierzchu przed upieczeniem-przykleiłby sie do papieru
icon_wink.gif


CYTATczy tym papierem do pieczenia owijamy całego makowaca - rownież spód i ile razy owijamy tym papierem dookoła?
chodzi o to że cały makowiec ma być zawinięty w papier, nie wiem ile warstw papieru wyjdzie, może ze dwie, to ma być rulon papieru z makowcem w środku
icon_smile.gif
 

Ginger

Member
Lip 2, 2006
10
0
0
juz jedna rolada zjedzona, ciepła
fiesgrins.gif
a zrobiłam 1 dużą z połowy ciasta, a z 2 połowy 2 rolady, bo mnie ta pierwsza wielkością poraziła;
ciasto po wyrobieniu odstawiłam na nie całe pół godziny, ładnie podrosło
oczywiscie zapomniałam o soli do ciasta, piekłam w pergaminie, a po 20 min w piekarniku na termoobiegu przy temp 170 stopni i 17 minutach w temp 150 moje rolady to mulaty, ale nie spalone
moj piekarnik strasznie pali wierzch a to prawie nowy model mastercooka czy ktos ma na to jakąś radę??
bardzo fajny przepis, swietne proporcje, ciasto nie za słodkie
a jeszczes spytam o jedno: jak długo je wyrabiacie??
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziuniu a ile dajesz skórki pomarańczowej i cytrynowej? Sierota nie zapisałam, ile dawałam ostatnim razem i teraz nie pamiętam. a nie chciałabym przedobrzyć.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Aaa, bo ja myślałam, że to taka żywa, skrobana, bezpośrednio z pomarańczy i cytryny
icon_mrgreen.gif
to dobrze, że się zapytałam, dziękuję Dziuniu
cvety.gif
Robiłam Twój pyszny makowiec w tamtym roku, ale teraz mam jakieś zaćmienie, tym razem muszę sobie wszystko zapisać, bo później mam problemy. W tym roku makowce pojadą ze mną do mamy.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Żywą skrobaną dodawałam do lukru, który składał się z cukru pudru, odrobiny wrzątku i skórki z pomarańczy i cytryny startej na drobnej tarce. Wyszedł pyszny
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Na pewno taki lukier sprawia, że makowce są bardzo urodziwe, ale ja niestety jestem z frakcji antylukrowej i moje makowce będą łyse, tak jak w tamtym roku, za słodko by mi było, ja zmniejszam ilość cukru we wszystkich ciastach
icon_mrgreen.gif
 

akata

Member
Lis 19, 2005
48
0
0
Upiekłyśmy dziś z mamą, która twierdzi, że spędzanie czasu w kuchni to gehenna
icon_eek.gif

Dziękowała za wyszukanie przepisu i nieustanne nakłanianie do wypieku.

Makowiec wyszedł genialny, napchałyśmy tyle masy makowej (uwielbiamy), że aż pękał (przerywało się ciasto) podczas zawijania, za to podczas pieczenia nie pękł!!
dump.gif
rofl.gif


Kłaniam się przedświątecznie!
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
te strucle mam na liście świątecznych wypieków i to obowiązkowo w podwójnej porcji
icon_mrgreen.gif
uwielbiamy je
icon_smile.gif
 

akata

Member
Lis 19, 2005
48
0
0

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Zrobilam dzisiaj 2 ogromniaste strucle. Na przyszly rok jednak podziele ciasto i mase na 3 czesci
icon_smile.gif
Masa makowa prze przepyszna. Smakuje idealnie. Tylko ze zwijaniem mialam straszne problemy
icon_sad.gif
Musialam jeszcze raz robic ciasto, bo za cienko rozwalkowalam, wszystko sie rozlecialo, popekalo, katastrofa
icon_smile.gif
Ale potem nie walkowalam juz tak cienko i robilam to na papierze. No i jakos poszlo. Smak zrekomensowal "przeboje" ze zwijaniem
icon_smile.gif
Pycha, dziekuje za przepis.
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Katee @ 22 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640675Inga, nie strasz mnie, bo jutro od rana sie zabieram za pieczenie
icon_smile.gif
Czyli nie rozwałkowywać za cienko?
no moim zdaniem nie. potem jak zwijalam, to mialam "przeswity" masy makowej i w kilku miejscach strucla popekala. tak, jak napisalam, musialam dorobic ciasta, zebrac farsz z 1-go "kapcioka" i rozsamrowac go na rozwalkowanym juz nieco grubiej ciescie/ jak dla mnie najlepiej walkowac tak na 1 cm grubosci, moze ciutenke mniej, ale naprawde nie za cienko. no chyba, ze tylko ja jestem taka oferma
icon_smile.gif

i nie boj sie. bo tylko moment zwijania byl u mnie troche makabryczny, reszta idzie jak po masle, a strucla smakuje... mhmmm...
icon_smile.gif

powodzenia !
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
oto moje makowce według tego przepisu - jest wspaniały.
1. Piec w papierze d/p
2. nakłuwać patyczkiem
3. smarować białkiem
4. z 1,5 ilości wychodzą 4 wzdłuż blaszki z piekarnika
makowce_malutkie.jpg
 

Załączniki

  • makowce_malutkie.jpg
    makowce_malutkie.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 1

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam makowce z 1 1/2 procji
icon_smile.gif
. Włakowałam jednak za małe placki, bo makowce wyszły zbyt cienkie. Ale w smaku są rewelacyjne!!! Chyba nigdy nie jadłam tak dobrych
icon_smile.gif
. Bardzo dziękuję za przepis - wejdzie na stałe do moich świątecznych (i nie tylko) wypieków.
Na przyszłość dopytam jeszcze: czy drożdze rozpuszcza się w zimnej śmietanie? Ja tak zrobiłam i opornie szło wyrastanie ciasta.
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Strucle są przepyszne. Z tych proporcji wyszły mi 4 (moim zdaniem w sam raz) strucle. Fotki wkleje, jak znajdę chwilę czasu
icon_mrgreen.gif

Polecam ten przepis wszystkim, ktorzy uwielbiają makowce
mniam.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy