Mój makowiec

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
No to będę chwalić
daumen.gif
. Wyszły! Nawet ładne i zgrabne, oba leciuteńko pękły i to oba od strony szybki piekarnika. Pęknięcie jest na całej długości ale takie płytkie jakby tylko mak chciał się pokazać i wygląda to nawet profesjonalnie
icon_mrgreen.gif
. Pęknięciom się w sumie nie dziwię bo ciasto rozwalkowałam baaaardzo cienko. Teraz dopiero doczytałam, że Dziunia na 0,5 cm kazała wałkować...? Moje było takie jak na pierogi, gdyby nie silikonowa stolnica to nie dałabym rady zawinąć bo maku z kolei dużo... Wrażenia smakowe dopiero jutro
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Moje się wczoraj upiekły i udały się pierwszy raz tak pięknie, jeden pękł tylko leciutko, ale to nie szkodzi, bo to zaraz przy piętce więc zjem w pierwszej kolejności i mnie nie będzie kuło w oczy
icon_mrgreen.gif
Oczywiście o mało co nie nabroiłam, bo przy pierwszym zapomniałam posmarować ciasto białkiem, już zdążyłam wywalić mak
icon_lol.gif
, na szczęście jeszcze go nie rozsmarowałam
fiesgrins.gif
, więc udało mi się go delikatnie zdjąć i nadrobić braki, zawinęłam w papier - olśniło mnie, nie nakłułam...
baa.gif
Udało się odwinąć i nakłuć - co najśmieszniejsze ten o dziwo nie popękał
rofl.gif
(zrobiłam dwa z połowy porcji). A smak wiem, że doskonały, bo piekłam je już w poprzednich latach, w tym roku dodałam troszkę suszonych wiśni i odrobinę soku z cytryny, żeby przełamać słodycz, pyyycha
lecker.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jak sie lukruje, to smarowanie jajkiem w ogole nie wazne
icon_wink.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Makowce takie pyszne, że wczoraj jeszcze upiekłam
icon_smile.gif
. Ze wszystkich pieczoncych wczśsniej i wczoraj, dwa pękły, pozostałe nie. W tym samym ciescie zrobiłam tez struclę orzechową. Chyba jednak dałam za dużo farszu i mi sie rozłazi w krojeniu.
Wpisuje ten przepis na stałe do mojego repertuaru kulinarnego
icon_smile.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
worldsapart @ 24 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=795385dodaje moje zdjecie.tak jak pisalam, makowce pekly straszliwie:(
Moje makowce wygladaja jeszce gorzej. Dwa ogromne kapcie
rofl.gif

Ale mimo to smakuja superasnie, nawet nic nie poodlaziło, nic sie nie kruszy!!
W tej kwestii to moge byc zła tylko na siebie bo to był moj pierwszy raz i zamiast usiasc i troche poczytac to ja tak szast prast. I w sumie to ich nawet szczególnie nie zawinełam tylko tak owinełam pergaminem nie mowiac juz o nakłuwaniu. Napewno jeszcze go zrobie i mysle ze bedzie ok. Nawet strucle pierwszy raz upiekłam. Moj maz zachwycony
rofl.gif
i tak mysle ze ten prezent to chyba nagroda za te zmagania!

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Donosów z pola walki ciąg dalszy. Makowce po przekrojeniu wyglądały idealnie. Masa maku, ciasta ledwo co, ładnie wyrośnięte, nic sie nie odkleiło, wszystko zwarte i piękne jak z cukierni. Tiaaaaa... szkoda tylko, że makowiec nie wyszedł mi wilgotny tylko taki jakby od razu trzydniowy. Za długo piekłam? Najprawdopodobniej bo nie był taki jaśniutki jak u Hazo... Zjeść się da ale to nie to co tygrysy lubią. Następnym razem będę warować przy piekarniku.

PS. Czy Wy też macie wrażenie, że makowiec jest w sumie prostym do zrobienia ciastem? A wszyscy wokół łapią się za głowę, że to takie skomplikowane
rofl.gif

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
chachu @ 25 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=795455Moje makowce wygladaja jeszce gorzej. Dwa ogromne kapcie
rofl.gif

Ale mimo to smakuja superasnie, nawet nic nie poodlaziło, nic sie nie kruszy!!
W tej kwestii to moge byc zła tylko na siebie bo to był moj pierwszy raz i zamiast usiasc i troche poczytac to ja tak szast prast. I w sumie to ich nawet szczególnie nie zawinełam tylko tak owinełam pergaminem nie mowiac juz o nakłuwaniu. Napewno jeszcze go zrobie i mysle ze bedzie ok. Nawet strucle pierwszy raz upiekłam. Moj maz zachwycony
rofl.gif
i tak mysle ze ten prezent to chyba nagroda za te zmagania!
o co chodzi z tym nakluwaniem , bo ja nie trafilam ta taka informacje
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tutaj np. :
hazo @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420047No i jeszcze się doczytałam, że aby strucla nie popękała trzeba ponakłuwać ją cienkim patyczkiem.
dziunia @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420158Nakłuwanie tez pomaga, tak samo wkładanie na czas pieczenia słomek słomianych oczywiście
icon_smile.gif
frigg @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640801oto moje makowce według tego przepisu - jest wspaniały.
1. Piec w papierze d/p
2. nakłuwać patyczkiem
3. smarować białkiem
4. z 1,5 ilości wychodzą 4 wzdłuż blaszki z piekarnika
oraz slowa samej autorki na 3 stronie watku : https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=421350
(moze sie przyda na przyszlosc
icon_wink.gif
)

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ja o przekłuwaniu czytałam, ale zapomniałam tego zrobić. Pękły mi dwa makowce z wielu pieczonych (piekłam dwa razy - łącznie z 3 porcji ciasta)

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Dziuniu ciasto jest SUPER > wpadłam na pomysl upiec pierogi z twojego ciasta nadziane kapustą
icon_smile.gif
))) do tego barszczyk czerwony
icon_smile.gif
))
smacznego.gif

zastanawiam się czy mozna włozyc ciasto z kapusta do oleju i usmazyc , myslisz że to dobry pomysł
mniam.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Z tego samego ciasta upiekłam struclę makową i orzechową - obie pyszne. Super przepis
icon_smile.gif

Strucla makowa, której fotkę wstawiam, nie należała do moich najładniejszych (ale była pyszna) - tamte zostały zjedzone na początkiu świąt
icon_smile.gif

makowiec.JPG
strucla_orzecjowa.JPG

Załączniki

• makowiec.JPG
    makowiec.JPG
    291.5 KB · Wyświetleń: 1
  • strucla_orzecjowa.JPG
    strucla_orzecjowa.JPG
    298.2 KB · Wyświetleń: 1

aniusia

Member
Gru 18, 2008
23
0
0
Witam wszystkich najserdeczniej
wink.gif

Jako ze to moj pierwszy post na tym forum, postanowilam sie troche pochwalic
zwinker2.gif

Byly to moje pierwsze makowce. W smaku wysmienite a najbardziej to smakowaly mojej drugiej Polowce
icon_smile.gif
Zamierzam juz wkrotce zrobic kolejne ( w piatek )
Dodam tylko, ze robilam z gotowego maku w puszce.

Serdeczne podziekowania Autorce tematu - Dziuni za podzielenie sie tym wyjatkowym przepisem
bussi.gif
cvety.gif

Załączniki

• IMG_6401.JPG
    IMG_6401.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6404.JPG
    IMG_6404.JPG
    959.4 KB · Wyświetleń: 0

judka

Member
Lut 9, 2007
10
0
0
Podnoszę wątek, bo w tym roku muszę sama przygotować jedzonko na święta, włącznie z ciastami. I mój wybór w pieczeniu padł m.in. na struclę makową. Przeczytałam cały wątek i napewno zrobię struclę według Twojego przepisu Dziuniu, ale mam pytanko odnośnie masy makowej - mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. A mianowicie chodzi o to, że nie mam ochoty się bawić z kręceniem maku itd (jestem za wygodna i leniwa), więc chcę zrobić z gotowej masy. Dziewczyny pisały, że też robiły z gotowej masy. I mam taką masę w puszce, gdzie jest jej 400g czy to starczy? I czy mogę tą masę "ulepszyć" wg przepisu, tzn dodać do niej te wszystkie bakalie itp itd I jeszcze jedno, ile wychodzi tych strucli z takiej ilości ciasta jaka jest w przepisie?

Przepraszam za moje głupie pytania, ale jestem ogromnym laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast. Świąteczne pieczenie będzie moim 3 pieczeniem w życiu, a nie chcę aby wszystko okazało się totalną klapą.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Masy makowe w puszce są zazwyczaj gotowe do użycia i pewnie maja jakies bakalie w składzie. Najlepiej przeczytać ten skład i dodać ewentualnie to, czego w nim nie ma żeby nie przedobrzyć
icon_wink.gif

Kwestia ilości masy to chyba kwestia tego co kto lubi
icon_smile.gif
Ja lubię dużo masy i mało ciasta, daję więc dużo do każdego makowca. Wg przepisu masa będzie ważyła na pewno ponad kilo, jeśli więc chcesz też makowce z dużą ilościa masy, to musisz zużyć dwie puszki gotowca. Może wypowie się jeszcze ktoś, kto używał tej masy i określi czy to dobre proporcje.
Z podanej ilości ciasta otrzymasz dwa duże makowce, ale możesz ciasto podzielić na 3 części lub nawet na 4. W każdym razie porcja jest spora
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,845
113
Piekłam te makowce z gotową masą z dużej puszki, ok. 900 gram, i nie było tego dużo. Przydałaby się jeszcze jedna mała.
icon_smile.gif

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
Piekłam makowce z gotowej masy; zwykle bakalii mają dużo,ale zawsze można dołożyć coś od siebie.Żeby masę rozrzedzić ubijam 1-2 żółtka na kogel -mogel,a z białek pianę i to mieszam z gotową masą- masa nie kruszy się ,jest wilgotna i bardzo smaczna.Zawsze smaruję ciasto ubitym białkiem,przed nałożeniem masy.Papierem owijam całego makowca-tak na 1,5 raza,żeby się nie rozwinął podczas pieczenia i rośnięcia.Zawsze zostawiam luz na 1 palec przy owijaniu papierem, to wystarcza,żeby makowczyk urósł , ale też się nie rozlewa. Może ktoś skorzysta z moich doświadczeń , u mnie się sprawdziły. Powodzenia.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy