Napoletana Pizza

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
w tym tygodniubede probowac ponownie - z punktow krytycznych wynika ze niby wszystko bylo ok, moze to tylko wypadek przy pracy? dam znac jak wyszlo drugie podejscie.

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kermidt: ono nie moze stać dłuzej niz 2 dni w lodówce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Yenn, trzymam kciuki
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam, ciasto juz stoi w lodowce - nie wiem, moze wtedy jakies zle fluidy lataly w powietrzu? :mrgreen: ciasto calkiem inaczej wyglada, zwarta elastyczna jedrna kula, to mi sie podoba - zobaczymy jak sie bedzie jutro formowac i co menzu powie jak zje - dam znac (jak zapomne to przypomniec proszem :mrgreen: )

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Yenn, mam dla Ciebie zdjecie tej pizzy przed upieczeniem, znaczy się, w czasie
Jest nieostre, ale aparat wariuje, jak miedzy obiektem a nim jest szyba...

img28724ys.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
yenn, i jak, i jak... wstrzymuje oddech od wczoraj
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Malgosia - jak Ty tak mozesz tak dlugo na tym wstrzymanym oddechu ? :mrgreen:

Bardzo ladne zdjecie, jak dla mnie to nierzeczywiste jest uzyskanie takiego rownego koleczka i z takim rownym brzegiem na dodatek to juz czysta abstrakcja :mrgreen:

ale pizza byla pyszna, to najwazniejsze - do tego stopnia ze monz stwierdzil ze juz mozemy nie zamawiac z pizzerii :mrgreen: :flip:

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:banana: :banana: :banana:
nei masz pojęcia, jak się cieszę! Widocznie wtedy byl zly dzien, na wypieki, czasem tak jest :evil:

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Malgos zrobilam!!!! i powiem tak ze wydaje mi sie jednak ze sa mozliwosc aby ciasto to nie bylo ciastem takim jakim mialo byc
icon_smile.gif
ale nie przerazajcie sie .... nie bylo w cale zle... raczej nazwalabym to eksperymentem... zagniotlam ciasto... na poczatku bylo troche gumiaste... powedrowalo do lodowki (zamiast zwyklych drozdzy suszonych dodalam drozdze piekarskie) i wlozylam ciasto do lodowki stalo tam 1.5 dnia
icon_smile.gif
mialam zajecia w szkole wiec moj luby robil pizze z tej jednej kulki na moje przywitanie... tak sie cieszylam z tego przepisu ze doczekac sie nie moglam.. skutek zarwane jedne zajecia
icon_razz.gif
przyjechalam... pizza jedna juz w piekarniku druga kulka czekala na mnie ale mezus cos nie zadowolony byly... dostal wczesniej instrukcje ze ma wyjac ciasto 3 godziny przed konsumpcja.. ze ma rosnac itp.. ale zapomnialm mu powiedziec ze to jest ciasto cienkie... no i chociaz jego kulka byla tej samej wielkosci co moja zrobil ja ale grubsza pizza choc miala tylko 3 cm srednice mniejsza od mojej pozniejszej... pierwsza wyszla mieciutka tez dobra ... ale ta druga za ktora ja sie zabralam wyszla chyba tak jak miala wyjsc.. chrupiaca... ciasto cieniutki... brzegi mniam mniam...
dzieki Malgos za przepis
icon_smile.gif
trzeba bedzie go znow powtorzyc .. ale teraz tylko ja robie!!!
tylko mam pytanie cos zapach nie podchodzil mezusiowi.. czy mogla to byc wina drozdzy piekarskich i czym roznia sie one od zwyklych suszonych?
papapapa

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ciasto bylo pewnie przefermentowane, stąd zapach.

a ile dalaś tych drozdzy? Mysle ze iloscia odpowiednia jest kuleczka wielkosci pestki od wiśni. Ale lepiej dawac suszone, ma sie nad nimi pelna kontrole.

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Matko Swieta!!!! Malgos jak to, ciasto moze byc przefermentowane????? a to dlaczego???? :shock: :shock: :eek:
drozdzy dalam pol lyzeczki...
Malgos tylko to sa drozdze suszone tylko ze dodatkowo na nich napisane jest piekarskie :|

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, to źle zrozumiałam, myslalam, ze dalas takie z kostki (u mnie w sklepie te maja napisane piekarskie).

No to nie iwem, skad zapach, przeciez chyba nie maka, woda i sol
icon_smile.gif

Przefermentowanie: gdy ciasto za długo wyrasta. Jak długo po wyjęciuz lodówki lezalo przed upieczeniem? Bo 1,5 dnia w lodówce to dość długo (ja najbardziej lubie takie lezące ok 16 godzin) , cyzli od wieczora do obiadu.

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
Malgos moze jednak do za dlugo na ta pizze..
a ile lezalo od momentu wyciagniecia nie wiem
icon_sad.gif

bo mezus wyciagal a ja tylko przy odbiorze bylam
ale jeszcze raz sprobuje teraz tylko pod moja kontrola ;p

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Moim zdaniem lepsza jets jak wlasnie krocej lezy w lodówce... ja ja robie zawsze poznym wieczorem, a potem wyjmuje o 12, i o 14 rozciągam (ale my jemy w weekendy wczesnie obiad
icon_smile.gif

Tez zauwazylam, ze te kule, ktorych nie zuzyje, potem mcniej pachna fermentacja. Dlatego teraz robie tylko tyle, ile wiem, ze wykorzystam.
Acha i niech nieleza w przeadnym cieple, po wyjeciu,
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w przepisie chodzi wlasnie o takie drozdze!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie, to nie to samo, ale u nas nei ma innych, wiec nei zaznaczalam w przepisie

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wydawalo mi sie ze sa tylko oetkera instant. No i jakiejs firmy cykria, ale te sa chyba suszone i ja ich w wawie nie widzialam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy