Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
dziunia @ 12 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762118Mój własnie się piecze. Jakoś szczególnie szybko nie rósł, najbardziej rósł w 2 i 3 etapie, no i w piekarniku, niestety teraz jest dość chłodno i wszystkie chleby zrobiły się leniwe. Robiłam z podanych proporcji, podzieliłam ciasto na 4 podłużne chleby. Pewnie jutro się okaże jak w środku wygląda
icon_smile.gif
Ja zrobiłam z połowy tej porcji i dobrze. Następnym razem pominę słód a za to dodam sól.Poza tym chlebek ma fajną strukturę, ładne dziurki i byłby bardzo dobry , tylko ta sól a raczej brak soli...
Dziuniu powiedz mi albo nie wiem, narysuj, jak formować chleb żeby był taki ładny podłużny?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
dziunia @ 12 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762164Samanto, zajrzyj na bloga Tatter:
http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/0...-bochenkow.html
http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/0...chenkow-ii.html
Ja to robię mniej więcej tak jak tym drugim sposobem, troszkę inaczej zawijam końce ale efekt taki sam. Sposób pierwszy stosuję za to do chleba tostowego.
Dziękuję Dziuniu. To stąd te śliczne końce, teraz już też tak będę robiła. A swoją drogą takie ostre nacięcia jak u Tatter to chyba nożem chirurgicznym można zrobić, mnie tak ładne niestety nie wychodzą.

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
Jaką ten chleb ma mieć konsystencję? Bo jak narazie wyszedł mi wyjątkowo miły do wyrabiania, ani trochę się nie klei, bardzo gładki. Czy tak ma być? Bo boję się, że wyjdzie za twardy. Jeszcze jedna rzecz - mam dosyć młody zakwas, więc ile dodać drożdży?
icon_smile.gif

Coffee

Member
Maj 14, 2008
19
0
0
ok, już nie potrzebuję odpowiedzi ;) Dałem sobie radę. Zrobiłem z całej porcji i na drugi dzień dodałem łyżeczkę drożdży. Wyrósł niesamowicie
icon_smile.gif
Zrobiłem jeden wielki bochenek i nie wygląda zbyt ładnie, ale jak na pszenne pieczywo jest naprawdę smaczny
icon_smile.gif

E_S_C

Member
Paź 1, 2008
22
0
0
MUSZĘ SIĘ POCHWALIĆ !!!!!
To mój pierwszy chlebek "Pain de Campagne" i właściwie pierwszy zrobiony całkowicie od A do Z. Mało tego !!! Pierwszy który dzięki instruktarzowi na stronie Pani Mirabelki wyrósł do góry, a nie w bok !
daumen.gif
JESTEM WIELKA ! I taka dumna z siebie, że podwoiłam swoją objętość ;)

Załączniki

• chleb.JPG
    chleb.JPG
    127.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Upiekłam
icon_smile.gif
Ostatnio badzo mi się podobają chleby przy których trzeba się trochę pokręcić.
Bardzo dobry, z delikatnym, miękkim miąższem i chrupiącą skórką. Mogłam go trochę dłużej podpiec bo wyszedł bladziutki ale i tak mi bardzo smakuje
icon_smile.gif

Dopiero pod koniec przygotowywania zauważyłam ile trzeba do niego zużyć mąki, w ostatniej fazie więc dałam połowę porcji, a i tak wyszły mi dwa duże bochenki.
Mimo nacinania oba chleby popękały (szczególnie ten okrągły w piecu rósł jak chciał) i nie wiem dlaczego, w koszyczkach ładnie wyrosły, podwoiły swoją objętość,
może ktoś wie jak temu zaradzić?
pain_de_capmain_2.JPG pain_de_capaine.jpg

Załączniki

• pain_de_capaine.jpg
    pain_de_capaine.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 1
  • pain_de_capmain_2.JPG
    pain_de_capmain_2.JPG
    49.8 KB · Wyświetleń: 1

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jesli dobrze zrozumialam, to w ostatnim etapie zmniejszylas ilosc maki, to poczatkowa ilosc zaczynu byla za duza do reszty. To tak jakbys dala podwojna ilosc drozdzy.

On z taka iloscia napedu powinien urosnac 4 razy tyle. stad te pekniecia i dosc zbity miazsz.

Nic to! Nastepnym razem zmniejsz skladniki od pierwszego etapu a bedzie jak trzeba !

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
QUOTE (mirabbelka @ 21 Nov 2005, 18:55 ) index.php?act=findpost&pid=201180Elu, ja wystartowalam tak jak w przepisie i dopiero od trzeciego etapu podzielilam skladniki na 2, bo przerazila mnie ilosc maki. Wyszedl bardzo dobry.
QUOTE (mirabbelka @ 8 Jan 2009, 10:14 ) index.php?act=findpost&pid=800485Nic to! Nastepnym razem zmniejsz skladniki od pierwszego etapu a bedzie jak trzeba !
Zaczęłam robić ten chlebek ale się zacięłam. Kiedy zmniejszyć ilość składników?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
pamietam, ze robiac pierwszy raz zaczelam zmniejszac od drugiego badz dopiero trzeciegol etapu, bo nie wierzylam, ze cos wyjdzie jak zmniejsze te minimalna i tak pierwsza porcje.

tzn o godz. 17-tej, dodaj polowe skladnikow czyli 50ml wody i 100g maki itd..

ale nie musisz koniecznie zmniejszac, z tej ilosci wychodza dwa duze chleby, a z polowy 2 takie male jak na moim zdjeciu.

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
No i zrobiłam. Zaczęłam z połowy składników. Wszystko podzieliłam na pół a ilość soli jak na złość zapomniałam zmniejszyć. Toteż musiałam dorobić nieco ciasta. W efekcie wyszedł mi ogromny smaczny bochen chleba. Ta cieniutka skórka jest rewelacyjna. Na pewno go powtórzę.

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._17.jpg
Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_przed_dodaniem_m_ki.jpg
Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_po_dodaniu_m_ki.jpg
Pain_de_Campagne_2_dzie__godz._7.jpg
Pain_de_Campagne_2_dzie____walka_MUM.jpg
Pain_de_Campagne_gotowy.jpg
Pain_de_Campagne_przekr_j.jpg

Chlebki zrobione z mąki pszennej 850, bardzo wdzięczne ciasto w robieniu ( zwłaszcza w ostatniej fazie)
daumen.gif

Chlebki wspaniale wyrastały - w ostatniej fazie w lodówce tak jak u Caritki!
Pieczone na kamieniu.
Wspaniała chrupiąca skórka!
mniam.gif

Dziękuję za wspaniały przepis
cvety.gif
anbetung.gif

Załączniki

• Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._17.jpg
    Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._17.jpg
    33.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_przed_dodaniem_m_ki.jpg
    Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_przed_dodaniem_m_ki.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_po_dodaniu_m_ki.jpg
    Pain_de_Campagne_1_dzie__godz._22_po_dodaniu_m_ki.jpg
    38.7 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_2_dzie__godz._7.jpg
    Pain_de_Campagne_2_dzie__godz._7.jpg
    50.7 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_2_dzie____walka_MUM.jpg
    Pain_de_Campagne_2_dzie____walka_MUM.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_gotowy.jpg
    Pain_de_Campagne_gotowy.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne_przekr_j.jpg
    Pain_de_Campagne_przekr_j.jpg
    96.3 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy