Joanna @ 8 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=843932Margarete, też będę piekła w sobotę.
Dziecko mi już o nią wierci dziurę w brzuchu.![]()
To nie jest trudne ciasto - wymaga tylko sporo czasu na poszczególne etapy rośnięcia, więc warto zacząć je robić jak najwcześniej. Proporcje są dobrane idealnie - wystarczy się dokładnie trzymać przepisu, a sukces murowany.
Joanno, niestety, jeszcze sie nie popisalam.
Prace w ogrodzie zajely mi wiekszosc czasu, w zwiazku z czym swietowanie zeszlo troche na drugi plan, szczegolnie ze dzieci wyjechaly i nikt mi o nic dziury w brzuchuniestety nie wiercil a szkoda.![]()
Pewna jestem, ze Tobie Pandoro wyszla, czym sprawilas swojemu dziecku radosc.
A dzis to juz pewnie jestes na dzialce.....![]()
Maraa @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845610Mnie pięknie rośnie na luksusowej z Lubelli, ciasto w kolejnych etapach i w formach wyrasta mi też w piekarniku, nie mam jednak taj funkcji co Dziunia i radzę sobie inaczej. Włączam piekarnik na 50 stopni, tylko na 1 min., a następnie zostawiam zapalone światło w piekarniku i tak mi to wyrasta. Piekarnik oczywiście zamykam. Formy wypełniam do 1/3 wysokości i piekę dopiero jak wyrosną po sam brzeg.
Właśnie za to, że tak pięknie wyrastają te włoskie baby (nie tylko pandoro ale panettone i colomba też) uwielbiam je robić.
Maraa czy mogłabys podac przepis na Twoje wypróbowane panettone i colomba![]()
ja w tym roku odkad znalazlam przepis na to wspaniałe pandoro to je standardowo zrobilam a procz tego gdzies wynalazlam na panettone ale jakos bez zachwytu, moze to kwestia porownania go do pandoro tej slodyczy pulchnosci aromatu![]()
dziunia @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845602Jeśli chodzi o mąkę, to z polskich użyłabym Lubelli Perfecja do pizzy,o? nawet nie wiedziałam, że taka jest
robiłam na lubelli luksusowej i wyszła bardzo fajnie, uwielbiam to ciasto
Maraa @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845659Dziunia, a ja nie mogę nigdzie tej mąki upolowaćGdzie Ty ją kupujesz?
W Gdańsku też jej niestety nigdzie nie widziałam, a kupiłam w Leclercu w Elblągu od razu 8 kg![]()
DOROTKA1 @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845660Maraa czy mogłabys podac przepis na Twoje wypróbowane panettone i colomba anbetung.gif
ja w tym roku odkad znalazlam przepis na to wspaniałe pandoro to je standardowo zrobilam a procz tego gdzies wynalazlam na panettone ale jakos bez zachwytu, moze to kwestia porownania go do pandoro tej slodyczy pulchnosci aromatu mniam.gifDorotko, jak upiekę i zrobię zdjęcia to wpiszę ale musisz uzbroić się w cierpliwość.![]()
dziunia @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845664W Gdańsku też jej niestety nigdzie nie widziałam, a kupiłam w Leclercu w Elblągu od razu 8 kg
W Leclercu nie szukałam, dzięki za informacje. Jak już ją znajdę to też kupię z 10 kg![]()
AnnaB. @ 14 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845599P.S. Gdzie zostawiacie je do rośnięcia? - to pytanie do tych od "szalonych" bab. Przykrywacie folią, ściereczką, czy jak? Może jest jakiś tajemniczy myk zapewniający megarośnięcie?Ja stawiam miskę z ciastem na garnuszku z ciepłą wodą - ciasto szybko rośnie tylko uważać trzeba, żeby nie podgrzać za mocno wody...później, jak już ciasto siedziało w formach też stawiałam na tych garnkach - ja mam gazowy piekarnik i zanim on się nagrzeje to hohohoooo...myślę, że ten sposób jest szybszy i tańszy - włączasz gaz na chwilke dosłownie.
AnnaB. @ 15 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=845944A ciasto przykrywasz sciereczką czy folią spożywczą? Pod ściereczką oddycha, ale i obsycha z wierzchu. Pod folią nie wiem, czy da radę urosnąć?ja ciasto na każdym etapie wkładam do torebki foliowej ,najpierw z miska ,potem z forma ,nic nie wysycha ,a rośnie super
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.