Pandoro di Verona

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Hazo, Caritko, piekne te Wasze pandoro!
mniam.gif


Robilam po raz pierwszy rok temu i nie za bardzo mi wyroslo, dlatego nie moge sie zmobilizowac, choc bardzo bym chciala....
icon_mrgreen.gif

Tja..., ale chyba powinnam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Maraa @ 12 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931621Caritko, pięknie Ci wyrosła ta baba! To jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych.
lecker.gif




Margot, zaczynam się Ciebie bać!
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif
Dziekuje, Maraa
bussi.gif

Moje tez juz jest
icon_biggrin.gif
To ciasto jest na prawde wyjatkowe
icon_biggrin.gif


Margarete @ 13 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931705Hazo, Caritko, piekne te Wasze pandoro!
mniam.gif


Robilam po raz pierwszy rok temu i nie za bardzo mi wyroslo, dlatego nie moge sie zmobilizowac, choc bardzo bym chciala....
icon_mrgreen.gif

Tja..., ale chyba powinnam!
Margarete- bardzo dziekuje
bussi.gif

Ja mam w planie robic ponownie w piatek ( mam nadzieje, ze nic mi planow nie pokrzyzuje.... )
ale moze sie przylaczysz?
icon_biggrin.gif
W dwojke zawsze razniej
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Powiedziane- zrobione
icon_wink.gif
banana.gif
- w specjalnie zakupionych foremkach do babek
rofl.gif

(Joanno, dziekuje
cvety.gif
icon_wink.gif
)
Nie wiem, jak to sie stalo
icon_wink.gif
- ale dzis ani przy pierwszym etapie, ani przy drugim nie mialam problemow.
(wplyw nowych foremek? Czy jak?
rofl.gif
)
Ciasto pieknie dalo sie wygniesc, nie mialam grudek i bylo miekkie, i elastyczne.
Przy drugim etapie musialam tylko dosypac troche wiecej maki, bo strasznie sie kleilo.. - ale nic nie szkodzi- poradzilam sobie i nawet sie nie wkurzalam
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Gorzej bylo z rozwalkowywaniem, chyba nie potrafie tego dobrze robic... Przy ostatnim walkowaniu, ciasto bylo tak miekkie ( mimo dluzszego chlodzenia)
ze niezle z nim "walczylam"... Mazglate to takie i w ogole...
icon_mrgreen.gif

Nie umialam sobie takze poradzic z uformowaniem "krazka" -dlatego "babuszki"
icon_wink.gif
wyszly troche krzywe
icon_mrgreen.gif


I chcialabym prosic o rade
anbetung.gif

Czy przed wlozeniem do formy i uformowaniem, trzeba to ciasto jeszcze raz wygniesc, zeby bylo "jednolite"?
Na Twoim zdjeciu Joanno- tam, gdzie jest juz w formie -pod tymi slowami "Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem
i posypanej cukrem. (U mnie tym razem dwie foremki babkowe.)"
ciasto wyglada zupelnie inaczej.
U mnie bylo takie tluste (jakby wymazane maslem i miejscami porozrywana cieniutenka -pierwsza warstwa ciasta.
Z tego, co widze na zdjeciach, tak byc nie powinno
icon_mrgreen.gif

Nie mam pojecia, co zle robie, a wiem, ze cos robie nie tak.
A moze, ja poprostu zle rozwalkowywuje? Za mocno? Za dlugo? Za krotko?
- Jak to ma "wygladac"?
Bylabym ogromnie wdzieczna, gdyby ktos mi cos
icon_wink.gif
podpowiedzial =doradzil.

Oczywiscie juz ja rozkroilam
icon_mrgreen.gif
znyczy sie- zjadlam kawalek i w srodku jest taka, jak ostatnio...- puszek
icon_biggrin.gif

Pyyyyszna!

Na zdjeciu ok. 15 min. po wyciagnieciu z piekarnika czyli- jeszcze cieplutka
icon_biggrin.gif

Nie zdazylam zrobic zdjecia w przekroju, bo za nim ostygla- zrobilo sie juz ciemno.
Postaram sie zrobic jutro
icon_wink.gif


No i znowu nie bede umiala sie od niej "oderwac"
icon_lol.gif
rofl.gif

Ponownie dziekuje za przepis
cvety.gif
anbetung.gif


PICT000_6.JPG
 

Załączniki

  • PICT000_6.JPG
    PICT000_6.JPG
    105.1 KB · Wyświetleń: 3

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,198
2,749
113
Caritka @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933089...Gorzej bylo z rozwalkowywaniem, chyba nie potrafie tego dobrze robic... Przy ostatnim walkowaniu, ciasto bylo tak miekkie ( mimo dluzszego chlodzenia)
ze niezle z nim "walczylam"... Mazglate to takie i w ogole...
icon_mrgreen.gif

...
A moze, ja poprostu zle rozwalkowywuje? Za mocno? Za dlugo? Za krotko?
- Jak to ma "wygladac"?
Bylabym ogromnie wdzieczna, gdyby ktos mi cos
icon_wink.gif
podpowiedzial =doradzil.
Caritko, bardzo ładne babki Ci wyszły.
Jako, że nie tylko do autorki wątku się zwracasz, to po swoich doświadczeniach z tym ciastem powiem Ci, że wg mnie za mocno, za długo, za dokładnie rozwałkowujesz ciasto w poszczególnych etapach. Szkoda, że nie ma zdjęcia Twojego rozwałkowanego placka. U mnie po wałkowaniu ciasto wygląda podobnie jak na poniższym zdjęciu Joanny:
post_1024_1206233328.jpg

Wałkuję tylko tyle, aby spłaszczyć zakładki ciasta po złożeniu. Myślę, że tu jest Twój problem. Nigdy mi masło nie wyszło poza placek. To jest oczywiście tylko moje zdanie, może autorka wątku napisze coś innego.


Posłużyłam się zdjęciem Joanny zamiast linka, bo na stronie jest wiele zdjęć i trudno byłoby wskazać o które mi chodzi.
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • post_1024_1206233328.jpg
    post_1024_1206233328.jpg
    13.3 KB · Wyświetleń: 2

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
hazo @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933114Caritko, bardzo ładne babki Ci wyszły.
Jako, że nie tylko do autorki wątku się zwracasz, to po swoich doświadczeniach z tym ciastem powiem Ci, że wg mnie za mocno, za długo, za dokładnie rozwałkowujesz ciasto w poszczególnych etapach. Szkoda, że nie ma zdjęcia Twojego rozwałkowanego placka.
U mnie po wałkowaniu ciasto wygląda podobnie jak na poniższym zdjęciu Joanny:
(...)

Wałkuję tylko tyle, aby spłaszczyć zakładki ciasta po złożeniu. Myślę, że tu jest Twój problem. Nigdy mi masło nie wyszło poza placek. To jest oczywiście tylko moje zdanie, może autorka wątku napisze coś innego.


Posłużyłam się zdjęciem Joanny zamiast linka, bo na stronie jest wiele zdjęć i trudno byłoby wskazać o które mi chodzi.
icon_mrgreen.gif
Dziekuje, Hazo
cvety.gif

O zdjeciach- nie pomyslalam
dump.gif

Faktycznie szlo by latwiej Wam doradzic, ale po Twoich slowach, wiem juz na 100 procent, ze walkuje jednak zbyt dokladnie.
Walkowalam tak, aby maslo rozeszlo sie na cala powierzchnie...
icon_rolleyes.gif
(myslalam, ze tak trzeba
dump.gif
)
A jesli mowisz, ze walkujesz tylko tyle, aby splaszczyc zakladki...- to wlasnie tu lezy moj blad.
Slicznie Ci dziekuje. Przy nastepnym podejsciu zrobie dokladnie tak, jak mowisz.
anbetung.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Caritka @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933089- Jak to ma "wygladac"?
Jakiś czas temu znalazłam ten przepis na włoskim forum:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=12159
Jest przy nim mnóstwo zdjęć, na których można zobaczyć kolejne etapy przygotowania ciasta, w tym wałkowanie z masłem.
Moim zdaniem kluczową rolę w tym przypadku odgrywa masło - powinno być bardzo miękkie, by łatwo można go było rozprowadzić w cieście. Widziałam też gdzieś zdjęcie, na którym widać masło rozłożone na cieście w małych kawałeczkach. Osobiście wałkuję bardzo ostrożnie, delikatnie, by nie uszkodzić struktury ciasta.
Myślę jednak, że lekkie pęknięcia wcale Twojemu ciastu nie zaszkodziły, bo na zdjęciu obie baby wyglądają po prostu wspaniale.

EDIT:
Tak mi "zapachniało" tym ciastem, że poszłam nastawić starter.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Caritka @ 13 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=931760
icon_biggrin.gif

Margarete- bardzo dziekuje
bussi.gif

Ja mam w planie robic ponownie w piatek ( mam nadzieje, ze nic mi planow nie pokrzyzuje.... )
ale moze sie przylaczysz?
icon_biggrin.gif
W dwojke zawsze razniej
icon_wink.gif
Caritko, takie mile zaproszenie, dziekuje. A ja dopiero teraz tu weszlam ....
wink.gif

Piekla bede na pewno ale nie teraz...

Twoje babeczki znow sa jak malowane, po prostu chcialoby sie zaraz wziac noz i ukroic. Sliczne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Guciu
icon_biggrin.gif

Dziekuje
bussi.gif


Joanna @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933284Jakiś czas temu znalazłam ten przepis na włoskim forum:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=12159
Jest przy nim mnóstwo zdjęć, na których można zobaczyć kolejne etapy przygotowania ciasta, w tym wałkowanie z masłem.
Moim zdaniem kluczową rolę w tym przypadku odgrywa masło - powinno być bardzo miękkie, by łatwo można go było rozprowadzić w cieście. Widziałam też gdzieś zdjęcie, na którym widać masło rozłożone na cieście w małych kawałeczkach. Osobiście wałkuję bardzo ostrożnie, delikatnie, by nie uszkodzić struktury ciasta.
Myślę jednak, że lekkie pęknięcia wcale Twojemu ciastu nie zaszkodziły, bo na zdjęciu obie baby wyglądają po prostu wspaniale.
To ja powiem jeszcze raz, ze przyznaje sie do zlego walkowania ciasta
icon_redface.gif

Moje wygladalo chyba bardziej "wymeczone", bo az tak delikatnie, to tez nie walkowalam
icon_redface.gif
ugly_08.gif

Za bardzo sie staralam
icon_mrgreen.gif

Wina masla to nie bylo na pewno, bo mialam je bardzo miekkie, wiec jestem pewna, ze glownie chodzi o to walkowanie.
Mezowi juz zapowiedzialam, ze jak zjemy te dwie babki ( wlasciwie zostalo takie wieksze pol jednej
icon_mrgreen.gif

- wieksza polowe tej pierwszej babki- zjadlam sama
icon_redface.gif
icon_redface.gif

-dzis juz ok. godziny 7.00 rano, uswiadomilam sobie, ze przesadzam, i ze jak tak dalej pojdzie, to za nim Maz wstanie...- zniknie wszystko
icon_redface.gif
)
aha, no, jak zjemy ta babke, to pieke jeszcze raz
rofl.gif

Maz stwierdzil, ze nie ma nic przeciwko, bo to ciasto jest pyszne
icon_lol.gif


Joanno, bardzo dziekuje za linka i za rady
cvety.gif


Dostosuje sie do danych mi rad i nastepnym razem powiem, co mi wyszlo
icon_wink.gif


CYTATEDIT:
Tak mi "zapachniało" tym ciastem, że poszłam nastawić starter.
rofl.gif
icon_lol.gif



Margarete @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933411Caritko, takie mile zaproszenie, dziekuje. A ja dopiero teraz tu weszlam ....
wink.gif

Piekla bede na pewno ale nie teraz...
Twoje babeczki znow sa jak malowane, po prostu chcialoby sie zaraz wziac noz i ukroic. Sliczne!
Moze wtedy i ja sie skusze
icon_wink.gif


icon_biggrin.gif
Dziekuje za mile slowa
cvety.gif


I obiecane zdjecie (robione na szybko, bo dzis zupelnie nie mialam na nic czasu)
I przyznam szczerze, ze to pandoro z pierwszego podejscia, wyszlo mi lepiej od tego teraz (co nie znaczy, ze wyszlo nie dobre
icon_wink.gif
)
choc pierwsza z tych dwoch babek, byla bardziej puchata od tej drugiej
gruebel_2.gif

- wychodzi na to, ze faktycznie, dlugie walkowanie ciasta, wychodzi mu na zle, bo przy pierwszym razie, poddalam sie, ( mialam twardsze ciasto)
zniechecilam sie i za bardzo nie przykladalam sie do walkowania.
Teraz sie przylozylam, bo chcialam dobrze, a ciasto wyszlo inaczej
icon_mrgreen.gif


PICT000_6.JPG
 

Załączniki

  • PICT000_6.JPG
    PICT000_6.JPG
    114 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Caritko - śliczne!
Ja dziś piekłam z mąki Perfekcja Lubelli. Nie miałam żadnym problemów podczas przygotowania, ale babki wyrosły mi trochę krzywo i wyglądają nieco śmiesznie. Na szczeście smakują tak samo wspaniale jak zwykle i są niezwykle puszyste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Gucio @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933528Caritko
icon_eek.gif

daumen.gif
bussi.gif


wspaniałe i cudowne, na dodatek baaaaarrrrrdzo apetyczne
mniam.gif
lecker.gif
anbetung.gif
dziekuje
bussi.gif
-
ale i tak nie rozumiem, dlaczego sie zszokowalas
rofl.gif

Ja na prawde czulam roznice pomiedzy pierwszym upieczonym, a drugim.


Joanna @ 16 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933534Caritko - śliczne!
Ja dziś piekłam z mąki Perfekcja Lubelli. Nie miałam żadnym problemów podczas przygotowania, ale babki wyrosły mi trochę krzywo i wyglądają nieco śmiesznie. Na szczeście smakują tak samo wspaniale jak zwykle i są niezwykle puszyste.
bussi.gif

Dziekuje
icon_biggrin.gif

eetam, krzywo...- Krzywe tak samo smakuja, jak proste
zahnlos.gif


A ja znow bede robic
rofl.gif
- nie wiem jeszcze kiedy dokladnie, ale w tym tygodniu na pewno...
- jutro mam w sumie czas
gruebel_2.gif

Kusi mnie strasznie i to ciasto, i sprawdzenie moich "umiejetnosci" w walkowaniu.
rofl.gif

W koncu musze kiedys i jakos dojsc do wprawy, co nie?
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Joanna @ 18 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934296Buduje mnie Twój entuzjazm, Caritko!
icon_biggrin.gif
icon_mrgreen.gif
icon_lol.gif

- bo ze mna to jest tak, ze jak mi cos bardzo smakuje, a nie do konca jestem zadowolona z efektu,
potrafie to robic tak dlugo, az ten efekt mnie zadowoli
dump.gif
icon_mrgreen.gif

Nie zawsze tak mam, ale zdarza sie
icon_mrgreen.gif

(przed BN uwzielam sie na "zwykla" babke
icon_mrgreen.gif
)
No ale wrocmy do tematu.
Rany!!! Ale dzisiaj mialam porazke!!!!
Z walkowaniem sobie niezle poradzilam (
anbetung.gif
dziekuje za rady) i juz sie cieszylam, ze bede mogla powiedziec,
ze teraz wszystko poszlo gladko, a tu klapa
zwinker.gif

Bylam krok od wywalenia ciasta do kosza
icon_mrgreen.gif

Zaczelo sie od tego, jak przepolowilam ciasto na dwie czesci... Nie umialam sobie poradzic z uformowaniem walka..
Ciasto nie chcialo mi sie ani troche rozciagnac, leciutko naciagnelam zrobila sie dziurka, gdzie wylazlo maslo, potem druga, trzecia...
i sie wkurzylam..
Z rozpaczy, zagniotlam to cos, ale to, dopiero nie szlo, -maslo calkiem wyszlo na wierzch i juz w ogole nic nie moglam zrobic,
bo wyszlo takie maslane, ze ani to zagniesc, ani uformowac..
Normalnie zalamka
icon_mrgreen.gif

Pomyslalam, mam to gdzies i przelozylam do formy tak, jak bylo, wierzac, ze i tak nic z tego nie bedzie.
Roslo ok. 5 godz. i nawet dosc tak podroslo..
W piekarniku niezle poszlo w gore, az sie strasznie zdziwilam. Wyroslo prawie do brzegow formy
icon_eek.gif

Slowo daje, ze nie wierzylam.
Nie mam pojecia, jakie sa w srodku, bo tyle, co wyciagnelam i sa jeszcze gorace.
Oczywiscie nie wierze, ze sa puszyste, bo za bardzo je wymeczylam, nawet bardziej, jak przy moim ostatnim walkowaniu.
Zobaczymy, jestem strasznie ciekawa
rofl.gif


Teraz pomyslicie, ze jestem stuknieta ( no bo w sumie jestem
rofl.gif
) ale juz mam plany, zeby zrobic jeszcze raz
rofl.gif

Nawet mam juz zaplanowany najblizszy wolny dzien.
No kurcze....-- MUSI mi kiedys wyjsc BEZ zadnych problemow.
rofl.gif


To pochwale sie tym, co mi dzisiaj wyszlo.
- tyle co wyciagnelam z piekarnika i pozbylam sie foremek
icon_wink.gif

Zdjecie kiepskie, ale musialam robic z lampa ( nie lubie)

ta, po prawej stronie na dole jest ta, ktora wymeczylam
rofl.gif


PICT0003.JPG
 

Załączniki

  • PICT0003.JPG
    PICT0003.JPG
    98.3 KB · Wyświetleń: 0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,198
2,749
113
Caritka @ 19 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934688...Zaczelo sie od tego, jak przepolowilam ciasto na dwie czesci... Nie umialam sobie poradzic z uformowaniem walka...
Caritko, a może zrób tak jak ja robię. Jeśli piekę w formie babkowej z kominkiem, to nie robię wałeczka tylko w uformowanej kulce robię ręką dziurę w środku i nakładam ciasto na kominek. Wydaje mi się to dużo łatwiejszy i szybszy sposób.

Teraz się zastanawiam, czy ja dobrze zrozumiałam do czego Ci potrzebny był ten wałeczek z ciasta.
gruebel_2.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
hazo @ 19 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934711Caritko, a może zrób tak jak ja robię. Jeśli piekę w formie babkowej z kominkiem, to nie robię wałeczka tylko w uformowanej kulce robię ręką dziurę w środku i nakładam ciasto na kominek. Wydaje mi się to dużo łatwiejszy i szybszy sposób.
No wlasnie przy tej czesci, ktora probowalam ponownie zagniesc, dokladnie tak zrobilam, jak piszesz,
tylko troche za pozno o tym pomyslalam.
Nie mam pojecia, dlaczego wczesniej o tym nie pomyslalam- zeby tak wlasnie zrobic, tylko uparlam sie na walek
ugly_08.gif
dump.gif

Dlatego chce piec jeszcze raz, zeby obie babki dokladnie tak zrobic
icon_wink.gif
wtedy bedzie na pewno wszystko bez problemu,
bo i formowanie tego walka (
icon_mrgreen.gif
) mi odpadnie, co rowna sie z tym, ze nie bede tak bardzo meczyla ciasta
icon_mrgreen.gif


CYTATTeraz się zastanawiam, czy ja dobrze zrozumiałam do czego Ci potrzebny był ten wałeczek z ciasta.
gruebel_2.gif
Hazo...- nie wiem czemu... ubzduralam sobie, ze do formy z kominkiem, musze uformowac walek, zeby go zawinac wokol komina.
No, czasem jestem na prawde beznadziejna
ugly_08.gif


Dobrze, ze to ciasto jest pyszne, i ze mozna je jesc na okraglo
rofl.gif



I w ogole jestem w szoku....
W srodku ciasto jest w dziurki
icon_eek.gif
- na razie rozkroilam to "wymeczone".
Nie moge
icon_eek.gif

banana.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy