Linn @ 1 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=669095Papierowa forma do panettone ma 17 cm srednicy i 13 cm wysokosci.
Dodam jednak, ze pandoro i panettone to 2 rozne ciasta. Rozne nie tylko w ksztalcie, ale takze jako samo ciasto.W Polsce są dostępne w innej "rozmiarówce":
http://www.tortownia.pl/produkt.php?kid=76&pid=104
Myślę, że różnice pomiędzy pandoro a panettone są powszechnie znane....
Joanna @ 1 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=669114W Polsce są dostępne w innej "rozmiarówce":
http://www.tortownia.pl/produkt.php?kid=76&pid=104
Myślę, że różnice pomiędzy pandoro a panettone są powszechnie znane....
Wlasnie dlatego zdziwilo mnie, ze ciasto jest traktowane wymiennie.
A co do formy, to jest troche dziwna. 11 cm srednicy? Wysokosc 15,5? No chyba ze foto nie odpowiada realiom.
Linn @ 1 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=669115Wlasnie dlatego zdziwilo mnie, ze ciasto jest traktowane wymiennie.Ależ nie jest!
Ale nie każdy ma dostęp do oryginalnych foremek na pandoro, więc stosuje to, co jeszcze powinnaś pamiętać z Polski, czyli "opakowanie zastępcze". Swego czasu byla to nasza narodowa specjalność.....
Dla mnie nie forma jest ważna, ale treść. I podkreślałam to już w tym wątku kilkakrotnie. Trudno mi szczerze mówiąc uwierzyć, że tego nie zauważyłaś...
Ukrojony kawałek pandoro (z formy na panettone) smakuje jak pandoro, a nie jak panettone ...
Joanna @ 9 Apr 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=483448Wszystkie potrzebne składniki:
450 g mąki manitoba
Starter:
50 g mąki
I etap:
Do startera dodać:
250 g mąki
II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąkiMam pytanie ile naprawdę potrzeba mąkiJak dodać ilości z poszczególnych etapów to wychodzi 500g, a w spisie wszystkich składników jest 450g.![]()
![]()
hazo @ 15 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=675471Mam pytanie ile naprawdę potrzeba mąkiJak dodać ilości z poszczególnych etapów to wychodzi 500g, a w spisie wszystkich składników jest 450g.![]()
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185
Przetłumaczyłam dosłownie przepis, nie zadając sobie trudu samodzielnego przeliczenia składników, ale faktycznie, w sumie powinno być 500 g. Ponieważ zawsze odmierzałam składniki oddzielnie dla każdego z etapów, do tej pory nie zwróciłam na to uwagi. Matematyka nigdy niestety nie była moją mocną stroną....![]()
Zaraz poprawię.
Kata-73 @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677234A nie miałyście kłopotów z wyjęciem ciasta z formy? Pomimo tego, że moja była porządnie wysmarowana masłem i obsypana cukrem to spód musiał być zeskrobywanyMoże to kwestia formy - moja keskówka jest ze zwykłej blachy...
Sugeruję podsypywanie bułka tartą lub kasza manną.
Cukier Ci sie nie przypalił?
Graz @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677255Sugeruję podsypywanie bułka tartą lub kasza manną.
Cukier Ci sie nie przypalił?Formę babkową odruchowo wysypałam chyba tartą bułką, ale piekąc w foremkach na panettone dałam cukier.
Nie przypalił się.![]()
Joanna @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677281U mnie jest tylu amatorów na to ciasto, że zastanawiam się nad podwojeniem składników...![]()
Tylko resztki rozsądku mnie wstrzymują...![]()
Zwłaszcza, że i panettone kusi, i colomba, i kulicze i w końcu polskie baby...
Joanno![]()
mam to samoi dokładnie to samo kusi![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.