Pandoro di Verona

Igor:D

Member
Lut 27, 2008
8
0
0
Dzień Dobry,ja jestem nowym nabytkiem na forum!!!!:D
tak wiec jestem niemowlakiem na forum
mamma.gif

ale mi sie spodobał ten przepis na pandorkę:D
będę ją robic w tygodniu(najprawdopodobniej we wtorek:D)
dam znac,jak mi sie udało.Pozdrawiam:D

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Papierowa forma do panettone ma 17 cm srednicy i 13 cm wysokosci.
Dodam jednak, ze pandoro i panettone to 2 rozne ciasta. Rozne nie tylko w ksztalcie, ale takze jako samo ciasto.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Linn @ 1 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=669115Wlasnie dlatego zdziwilo mnie, ze ciasto jest traktowane wymiennie.
Ależ nie jest!
Ale nie każdy ma dostęp do oryginalnych foremek na pandoro, więc stosuje to, co jeszcze powinnaś pamiętać z Polski, czyli "opakowanie zastępcze". Swego czasu byla to nasza narodowa specjalność.....
Dla mnie nie forma jest ważna, ale treść. I podkreślałam to już w tym wątku kilkakrotnie. Trudno mi szczerze mówiąc uwierzyć, że tego nie zauważyłaś...
Ukrojony kawałek pandoro (z formy na panettone) smakuje jak pandoro, a nie jak panettone ...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Joanna @ 9 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=483448Wszystkie potrzebne składniki:
450 g mąki manitoba

Starter:
50 g mąki

I etap:
Do startera dodać:
250 g mąki

II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąki
Mam pytanie ile naprawdę potrzeba mąki
icon_question.gif
Jak dodać ilości z poszczególnych etapów to wychodzi 500g, a w spisie wszystkich składników jest 450g.
gruebel_2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
hazo @ 15 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=675471Mam pytanie ile naprawdę potrzeba mąki
icon_question.gif
Jak dodać ilości z poszczególnych etapów to wychodzi 500g, a w spisie wszystkich składników jest 450g.
gruebel_2.gif
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185
Przetłumaczyłam dosłownie przepis, nie zadając sobie trudu samodzielnego przeliczenia składników, ale faktycznie, w sumie powinno być 500 g. Ponieważ zawsze odmierzałam składniki oddzielnie dla każdego z etapów, do tej pory nie zwróciłam na to uwagi. Matematyka nigdy niestety nie była moją mocną stroną....
icon_redface.gif

Zaraz poprawię.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Witam!
Zrobiłam pandoro miesiąc temu i wszystko szło świetnie do etapu pieczenia
icon_sad.gif
Nie miałam formy, ciasta było mało, więc wrzuciłam je do... keksówki.
icon_eek.gif
Wyrosło przeokrutnie, prawie wylewało się z formy. Kiedy je wyjęłam z piekarnika i chciałam wyjąc z formy do odparowania ku mojemu zdziwieniu w ręku została mi połowa pandoro a druga (spód) grzecznie siedziała w formie
icon_sad.gif
W środku ciasto było surowe. Wrzuciłam te połówki z powrotem do piekarnika i dopiekałam jeszcze 15 minut. Wyszły mi z tego przepyszne sucharki.
Na świeta drugi raz chce się z nim zmierzyć, ale boję się kolejnej porażki - czy chodziło o formę? Czy czas pieczenia? Nabyłam dużą formę babkową z kominkiem i chce teraz w niej upiec. Ale po Waszych postach kompletnie nie wiem czy ta jedna forma to nie za mało?
gruebel_2.gif

ps. "Czytam" Was od dwóch lat. Dzisiaj po raz pierwszy "odważam" się napisać.

pozdrawiam

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kata, gratulacje za odwagę odezwania się
icon_smile.gif

wg mnie 1 foremka keksówka to było za mało, tak samo jak jedna zwykła foremka babkowa., podzieliłabym ciasto na dwie części i piekła na dwa razy, bo ono rzeczywiście rośnie w oczach i jest ogromne.
Co do tego, że było surowe, to pewnie powinnaś dostosować czas i temp. pieczenia do swojego piekarnika. Ja jestem zdania, że nie należy trzymać się ściśle podawanych przy przepisach temperatur i czasu pieczenia-każdy piekarnik jest przecież inny. Myślę, że swoje ciasto piekłaś zbyt krótko i w zbyt wysokiej temperaturze, dlatego było nie dopieczone. A sprawdzałaś patyczkiem przed wyjęciem z pieca, czy upieczone?-to jest na prawdę b. dobry sposób.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Kata, szkoda, że nie przeczytałaś uwag i komentarzy do przepisu. Pisałam wielokrotnie, że to ciasto bardzo rośnie... Keksówka to najmniej odpowiednia forma, jaką można było do niego wybrać...
Wystarczyło chociaż obejrzeć zdjęcia.....
icon_sad.gif

Wg mnie nawet jedna duża forma babkowa to za mało.
Tym razem też będę piekła w dwóch.

Szkoda, bo na pewno bardzo się napracowałaś przy wykonaniu ciasta...
icon_sad.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Dziewczyny, ogromne dzięki za szybką odpowiedź.
icon_razz.gif
Włożyłam ciasto do keksówki, bo było go strasznie mało - zajmowało może 1/4 formy. Wiedziałam, że urośnie, ale nie że aż tak
icon_eek.gif

No, ale mądry Polak po szkodzie.....
Moja forma na babe jest naprawde duza (średnica u góry 25 cm, wys.11) , ale mówicie, żeby jednak nie wrzucać tam całości. To może 2/3 ciasta do tej formy, a 1/3 do keksówki
gruebel_2.gif

Kształt ciasta ma dla mnie drugorzędne znaczenie, to smak się liczy. A to, co udało mi się skubnąc, zanim pandoro zmieniło się w sucharek miało smak zniewalający
icon_mrgreen.gif

A nie miałyście kłopotów z wyjęciem ciasta z formy? Pomimo tego, że moja była porządnie wysmarowana masłem i obsypana cukrem to spód musiał być zeskrobywany
icon_sad.gif
Może to kwestia formy - moja keskówka jest ze zwykłej blachy...

Beata, co do czasu pieczenia...Ja dopiero raczkuję, jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, więc za pierwszym razem staram się trzymać przepisu. Wierzch był zrumieniony dość mocno...A patyczka niestety nie użyłam, bo nie miałam
dump.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Kata-73 @ 19 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=677234A nie miałyście kłopotów z wyjęciem ciasta z formy? Pomimo tego, że moja była porządnie wysmarowana masłem i obsypana cukrem to spód musiał być zeskrobywany
icon_sad.gif
Może to kwestia formy - moja keskówka jest ze zwykłej blachy...
Sugeruję podsypywanie bułka tartą lub kasza manną.
Cukier Ci sie nie przypalił?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Kata, moja forma babkowa jest trochę mniejsza od Twojej ( śr. 23, wys.10 cm), ale mimo przedłużania jej obręczą tortową i tak była za mała. Bałam, że po pierwsze ciasto się w środku nie dopiecze, a po drugie, że z powodu wielkości podczas studzenia bardzo opadnie. Studziłam je jak podolską babę na poduszce...
icon_wink.gif
Do tego krojenie i porcjowanie takiego babiszona też nie było najłatwiejsze...
icon_wink.gif

Teraz 2/3 ciasta włożę do tej właśnie formy, a pozostałą część do drugiej babkowej, sporo mniejszej.
Formy mam z ciemnej nieprzywierającej blachy, więc z wyjęciem ciasta nie mam problemu. Tobie radzę foremki dokładnie wysmarować masłem i wysypać cukrem. Dobrze upieczone ciasto powinno samo z nich wyskoczyć.
icon_smile.gif

Temperatura pieczenia podana przy przepisie jest OK, przynajmniej w przypadku mojego piekarnika.
W moim domu nigdy nie sprawdzało się drożdżowych bab na gotowość patyczkiem. To bardzo delikatne i wrażliwe wypieki. W dawnych czasach strzeżono je nawet przed hałasem i przeciągami.
icon_smile.gif

Zawsze wiem, kiedy baba jest gotowa. Wydziela wtedy wspaniały, specyficzny zapach upieczonej baby.
icon_mrgreen.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Można też chyba podzielić ilości i zrobić mniejszą.
icon_wink.gif
Szczególnie jak brak wprawy. Szkoda wyrzucać tyle kasy. Ja w każdym razie jak się zdecyduję tak zrobię.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
U mnie jest tylu amatorów na to ciasto, że zastanawiam się nad podwojeniem składników...
icon_mrgreen.gif

Tylko resztki rozsądku mnie wstrzymują...
icon_wink.gif

Zwłaszcza, że i panettone kusi, i colomba, i kulicze i w końcu polskie baby...
icon_mrgreen.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy