Margot @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677280a ja mam forme do pandoro (Hazo)ale też zastanawiam sie czy mi sie zmieści ,bo ta forma duża ,ale bardzo powyginana
Margot, zobacz tutaj jest przepis na pandoro. W 20 punkcie podane są wymiary formy. Może porównasz ilości w Twoim przepisie i te z linka z wielkością formy i będziesz "mądrzejsza".
Graz @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677255Sugeruję podsypywanie bułka tartą lub kasza manną.
Cukier Ci sie nie przypalił?Graz
cukier mi się nie przypalił, raczej leciutko skarmelizował. Dawało to fajny smaczek.
Ja też zawsze wysypuję formę bułką, kaszą manną albo nawet mąką, ale tego przepisu tak się bałam, że wszystko po kolei robiłam zgodnie z sugestią autorki.
A co do formy to wpadłam na pomysł, żeby jedną część (2/3) ciasta upiec w formie babkowej a drugą (1/3) w garnku Tefala ingenio![]()
Co Wy na to?
Joanna @ 19 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=677361Formy pandorowe sa faktycznie różne.
Oprócz takich powyginanych, widziałam w necie gwiazdkowate, ale proste:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...245&page=35Ale właśnie to posypanie cukrem masła daje potem niepowtarzalną w smaku skorupkę. Jak dla mnie genialny smak.
Czy to maslo ma byc rozpuszczone? Miekkie? Czy prosto z lodowki??
CYTATPiec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.Czyli dobrze rozumiem, ogolnie rzecz biorac ciasto piecze sie tylko 30 minut?
Pozdrawiam serdecznie, bo czytam Was juz jakis rok, ale dopiero teraz odwazylam sie zapytac) Pieklam juz nie jedno ciasto z Waszych przepisow!![]()
![]()
A i gory dziekuje za odpowiedz
1. Wymieszać, mam rozumieć jako wyrobić ciasto, prawda?![]()
2. A to masło to całe położyć? Czy jakoś tak równomiernie na "placku" ułożyć? Czy chlasnąć po prostu na środek i już?
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.