Pani Walewska/Pychotka

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Smakowite!!!
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
Pyszne? Malo powiedziane... ja sama chyba juz 1/3 blachy na sniadanie zjadlam... a mialo byc na jutrzejsze spotkanie... na szczescie robie jeszcze inne ciasta!

Przepis perfekcyjny, krem wyszedl idealny (zagotowalam 1 szkl mleka z cukrem, a w 1/2 szk mleka rozmieszalam maki i wlalam tak jak na budyn, zadnych grudek, gladziutki, pyszny), dzem porzeczkowy faktycznie pasuje perfekcyjnie, sypalam platkami migdalowymi- rozplywa sie w ustach!!!!

A i foto ku pamieci
icon_wink.gif

my.php

Aśka_Kraków

Member
Lis 26, 2007
73
0
0
potwierdzam ciasto jest przepyszne - rodzinka stwierdziła że to jej ulubione i już mam zamówienie na następną blaszkę mimo że poprzednia się jeszcze nie skończyła

ciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest skomplikowane czyli dokladnie takie jakie lubię najbardziej

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Mama dawno tak nie zachwycała się tym co upiekłam
icon_biggrin.gif
Ciasto wygląda ślicznie a smakuje jeszcze lepiej.
Dżem porzeczkowy mam ale planuje zjedzenie z nim kanapek (
icon_mrgreen.gif
) więc użyłam powideł do których dolałam trochę soku z cytryny. Rodzynki oczywiście mi sie spaliły i wydłubywałam je z gorącego ciasta
icon_wink.gif
Do masy budyniowej dałam 150g masła.

Beatko dziękuję bardzo za przepis
cvety.gif

Załączniki

• g.JPG
    g.JPG
    890.1 KB · Wyświetleń: 0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziękuję
icon_smile.gif
Rodzice teraz już razem się zajadają
icon_wink.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
już wiem, jakie ciasto będę niedługo piekła
icon_smile.gif

zdjęcia tego ciasta męczą mnie już od dłuższego czasu...

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A ja chyba też, jak widzę większość z Was, do wierzchniego placka przestanę dawać rodzynki, bo rzeczywiście lekko się przypalają, wystarczą same orzechy. Ale do spodniego z nich nie zrezygnuję, bo lubię rodzynki.
Imp_act, piecz, piecz
icon_smile.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
i ja tak zrobię następnym razem ;)
Walewska pyszna jest
icon_smile.gif

edit.
ja na pianę dawałam rodzynki takie namoczone (wysuszone również), nie spaliły się, ale mi nie smakuje tak na wierzchu. lepiej w środku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Beato, w Twojej wersji orzechy i rodzynki ida na obie warstwy ciasta z piana? na ta dolna tez, tak?
Musze zrobic na czwartek, wiec bedzie w wersji dla leniwca- z gotowym kremem karpakowym "Delecty". I tam jest napisane, zeby po prostu proszek z mlekiem zmiksowac. Czyli mam sobie darowac dodawanie masla? Nie poplynie mi to w Twoim ciescie?
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
tak, na oba placki daję orzechy i rodzynki ale teraz postanowiłam ten wierzchni placek z samymi orzechami zrobić, albo użyć rodzynek wcześniej namoczonych bo mi się przypalają w nowym piekarniku:?
No i bardzo często robię masę używając gotowej masy karpatkowej w proszku- kupuję najczęściej Cykorii albo Delecty właśnie, ale zawsze ucieram budyń z masłem( a właściwie z margaryną Bielską
icon_smile.gif
) A ta o której mówisz to jakaś masa błyskawiczna czy co? bo ja to taką normalną do gotowania z mlekiem kupuję.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Beato, dziekuje. Tez sobie w takim razie daruje rodzynki na wierzch.
A ta masa jest firmy "Delecta". nazywa sie "Krem karpatka w 5 minut". Bez gotowania. Nalezy zmiksowac schlodzone mleko (400 ml) z proszkiem przez 5 minut. I tyle.. Tez sie zdziwilam, ze bez zadnego masla itp..

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Ta z samym mlekiem raczej się rozjeżdża.
Robiłam z nią kiedyś karpatkę.

Z cykrorii krem jest super. ja dawałam do niego nawet mniej masła niż nakazuje opakowanie a trzyma się ekstra :D

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No właśnie dlatego ten z Cykorii wymieniłam jako pierwszy, bo jeśli mam wybór, to zawsze ten wybieram, najbardziej go lubię. Tego kremu w 5 minut nigdy nie miałam nawet ochoty kupić ale wiem już o czym mówisz.

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
to zostawie go do jakis babeczek kruchych. tam powinien sie sprawdzic.. a Twoje ciasto zrobie wedlug przepisu w takim razie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy