Papryka smażona z pomidorami

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Kusicie, a ja już nie mam miejsca na półkach. Zaczekam na mniejsze upały, do tego czasu może miejsce się znajdzie
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Oj, jak dobrze, że przypomniałaś.
anbetung.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Druga, spora porcja już w słoikach (prawie 3 litry), tym razem z papryki nie grillowanej wcześniej. Próbowałam liczyć proporcje na sztuki, ale to bez sensu, jak sie robi więcej. Można było podać stosunek wagowy składników, byłoby prościej. Surowca miałam po 3 kg czyli 1:1 - przed oczyszczeniem i obieraniem. Obrane pomidory odparowałam osobno i połączyłam z papryką pokrojoną ze skórką i podrumienioną. Dodałam po łyżce oregano i tymianku, sól, szczyptę cukru i pieprzu. Zrobiłam sobie na śniadanie jajecznicę na tym miszungu- niebo.
lecker.gif


Edit: Pomidory kroiłam na 4 części, a paprykę w paski i nie rozdrabniałam po usmażeniu, to taki kanapkowy dodatek. Zawsze można to zmiksować, jak zajdzie potrzeba.
icon_smile.gif

Sma_ona_papryka_z_pomidorami.GIF
 

Załączniki

  • Sma_ona_papryka_z_pomidorami.GIF
    Sma_ona_papryka_z_pomidorami.GIF
    50.6 KB · Wyświetleń: 143
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Czyli razem z 7 kg pomidorów i 7 kg papryki?
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Ja się dziś skusiłam.
Nie robiłam kilka lat i zapomniałam ile z tym roboty jeśli się robi bez skórek i bez pestek. Ale warto. 😋
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Dziś dostarczą surowce do produkcji. :lol: Nie każdego roku robiłam, ale czuję, że w tym będę szczególnie przydatne. Technologię mam opracowaną, pójdzie szybko. Usmażę pokrojoną w paski paprykę, pomidory sparzone i obrane ze skórki odparuję oddzielnie, a potem połączę obydwa składniki razem i do słoików.
 
  • Like
Reakcje: hazo

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Ja jednak opiekłam papryki pod grillem w piekarniku, bo skórka papryki jest dla mnie niejadalna.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Mnie skórka nie przeszkadza, ale przyznaję, że upieczona i obrana papryka w tym przetworze to luksus. :lecker:
Trudno, za dużo z tym roboty. :oops:
 
  • Like
Reakcje: hazo i gracha

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Buko, ja zwykle wkładałam oczyszczone połówki papryki do piekarnika na 200 stopni. Teraz użyłam opcji grill i 230 stopni. Poszło migiem, skórka zrobiła się czarna i twarda i odeszła bardzo łatwo. Mniej roboty niż krojenie i smażenie pasków.
 
  • Dzięki
  • Like
Reakcje: Buka i Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Też trochę zrobię, dokupiłam dziś surowca. :)
Podobnie jak hazo będę piekła połówki papryk w piekarniku, bo wolę, jak nie ma skórek.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Ale jesteście...:) ale chyba tak zrobię. Chwilę temu przyszła dostawa. Dużo tego nie ma 3x3 kg, tylko odparowywanie na płycie przy tym chłodzie i wilgoci nie za bardzo mi się podoba.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Nie chciało mi się obierać tej papryki, ale upiekłam i nie było źle, nawet mieszkanie się trochę ogrzało. Dziś tylko zapasteryzuję całość.
Dodałam trochę więcej ziółek i czosnku niż kiedyś, bo właściwie to najchętniej zjadałam ten miszung jako dodatek do kanapek, do wędliny, serów, jajek itd.
 
  • Like
Reakcje: hazo
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy