Paszteciki krucho - drożdżowe*

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Mam i ja.
icon_mrgreen.gif
Zrobiłam z podwójnej porcji ciasta, ale farszu miałam ciut mniej, więc do reszty wpakowałam kiełbaski i wyszły równie dobre. Zastanawiam się czy jeszcze tuż przed samymi świętami nie upiec ich z farszem pieczarkowo-cebulowym.
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Ja musiałam pomrozić zrobione farsze, bo za nic mi nie wejdą upieczone paszteciki-pierożki do zamrażarki. Będę piekła tuz przed świętami. Ostatnim razem najbardziej wszystkim smakowały z farszem cebulowym tzn. drobniutko krojona cebula uduszona na rumiano z odrobiną bułki tartej do pochłonięcia tłuszczu i przyprawy. Wydzielali sobie równo, co do sztuki, więc w tym roku tych będzie najwięcej.
icon_lol.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,329
1,595
113
Ja zrobiłam kilka z cebulą ale mi jakoś słodycz cebuli przeszkadza. A pomysł z kiełbaską mi się podoba
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Może jadłaś taką uduszoną cebulę w kawałkach, a to jest gładkie smarowidło cebulowe z niewielkim dodatkiem dobrej domowej tartej bułki, która wchłania wilgoc i masło z duszenia, no i przypraw.
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,329
1,595
113
Do pasztecików dałam właśnie takie smarowidło jak mówisz
icon_smile.gif
. Słodkie. Ale ja wszystkożerna prawie to zjem.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Też bym zjadła takie cebulowe, mniam. Dziś upiekłam jedną porcję z nadzieniem mięsnym, będą do świątecznego obiadu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Witam po świętach. Paszteciki były przepyszne - robiłam z kapustą i grzybami , ale chętnie spróbowałabym z farszem cebulowym, czy jest gdzieś przepis?
Pozdrawiam.
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
wink.gif
Chyba nie ma, Beato, ale to łatwe, pare postów wyżej masz z grubsza przepis.
icon_smile.gif
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Dziękuję Buka za podpowiedź , ale myślałam, że może jest gdzieś " konkretny" przepis. Czy Ty zmieliłaś cebulę po usmażeniu?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Tak, mieliłam do innych farszów, więc odłożyłam trochę. Dosmaczyłam pieprzem czarnym i ziołowym, solą, dodałam sporo bułeczki tartej, żeby wchłonęła masło. Nie dawałam tak dużo, jak do pierogów, tylko zawijam jak roladę, to smaruje sie cienko.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Dziś z tego ciasta zrobiłam ślimaczki nadziewane pieczarkami, szynką i jarmużem.

_limaczki_z_pieczarkami.jpg _limaczki_z_pieczarkami1.jpg

Podzieliłam ciasto na dwie części, zwinęłam dwie rolady i pokroiłam je na plastry.
Nadzienie - ok. 450 g pieczarek, 1 cebula, ok. 120 g szynki, opak. jarmużu (zblanszowanego i posiekanego), 1 jajko, 2 - 3 łyżki tartej bułki, przyprawy.
 

Załączniki

  • _limaczki_z_pieczarkami.jpg
    _limaczki_z_pieczarkami.jpg
    67.6 KB · Wyświetleń: 19
  • _limaczki_z_pieczarkami1.jpg
    _limaczki_z_pieczarkami1.jpg
    63.7 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Bardzo wszystkim smakowały, będę powtarzać.
icon_smile.gif


_limaczki_z_pieczarkami2.jpg
 

Załączniki

  • _limaczki_z_pieczarkami2.jpg
    _limaczki_z_pieczarkami2.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 19

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Joanno, mało że ostatnio markujesz po nocy, to jeszcze zostawiasz takie ślady swojej działalności, że rano człowiek ma ochotę wbić zęby w monitor.
fiesgrins.gif

A ten jarmuż, to sparzony, tak jak szpinak? Nie jest gorzkawy?