Paszteciki krucho - drożdżowe*

jagienka

Member
Wrz 18, 2004
1,287
0
0
Ufff, trudne pytanie - nie mierzylam, ale mysle, ze jakies 3 mm?
Zdecydowanie grubsze niz na pierogi czy makaron (tak pewnie ze 2 razy grubsze, choc to tez malo precyzyjne, bo te tez roznia sie gruboscia w zaleznosci od osoby przygotowywujacej).

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
CYTATZlepić dłuższe brzegi nad ciastem.
Co to znaczy "zlepić dłuższe brzegi nad ciastem"?
W jakiej udległości układać paszteciki na blasze?
Z góry dziękuję!!!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
sionia @ 3 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927543Co to znaczy "zlepić dłuższe brzegi nad ciastem"?
W jakiej udległości układać paszteciki na blasze?
To znaczy - zlepić dłuższe brzegi nad nadzieniem. Dziękuję za zwrócenie uwagi na pomyłkę.
Układać można dość ciasno, bo bardzo nie rosną, choć ja zwykle rozdzielam je na dwie blachy.

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Joanna @ 3 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927553To znaczy - zlepić dłuższe brzegi nad nadzieniem. Dziękuję za zwrócenie uwagi na pomyłkę.
Układać można dość ciasno, bo bardzo nie rosną, choć ja zwykle rozdzielam je na dwie blachy.
Ale ja nie wiem o jaką pomyłkę chodzi.... ja jestem zwyczajne beztalencie kulinarne i zwyczajnie pytam jesli czegoś nie rozumiem... a nie rozumiem wiele, wiec jestemm bardzo wdzięczna za pomoc.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zamiast "zlepić ciasto nad nadzieniem", napisałam z pośpiechu "zlepić nad ciastem".
Dziw, że nikt tego wcześniej nie zauważył.
icon_smile.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Zrobiłam ciasto z dwóch porcji. Teraz jest w lodówce. Z twoich sugestii wynika, że nie zmiesci mi się na dwóch blachach. Jak długo może leżeć ciasto w lodówce? Czy mogę najpierw zrobic część pasztecików, potem następne jak już będę mieć wolne blachy.
Czy można mrozić surowe ciasto i wykorzystać później?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Tak, paszteciki układa się "szwem" do dołu.

Paszteciki z dwóch porcji trzeba piec na trzech blachach. Ostatnio wyszło mi dokładnie 60 sztuk, więc po 20 na blachę. Ciasto trzymam w lodówce tyle czasu, ile mi potrzeba na dokończenie farszu. Wydaje mi się, że lepiej jest robić paszteciki partiami - w czasie, gdy piecze się jedna porcja, produkować następną. Surowego ciasta raczej nie radziłabym Ci mrozić. Lepiej zamrozić gotowe, upieczone paszteciki.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja robiąc podwójną porcję ciasta (czyli z 500gr mąki) dzieliłam ciasto na 4 części i z każdej robiłam wałek i dzieliłam na 10 kawałków.
2 części ciasta mieściły mi się na jednej blasze w postaci 20 sztuk pasztecików (4 rzędy po 5 pasztecików) czyli wszystkiego razem sztuk 40 na 2 blachach pieczone - mimo podrastania mieściły się doskonale.

pasztecik.jpg paszteciki.jpg

Załączniki

• pasztecik.jpg
    pasztecik.jpg
    19.9 KB · Wyświetleń: 21
  • paszteciki.jpg
    paszteciki.jpg
    35.3 KB · Wyświetleń: 21

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Tak jak podejrzewalam, wszystko wylazlo mi bokiem a to co nie wylazlo, ucieklo podczas proby ugryzienia pasztecika. Niestety.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
ajaj @ 4 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927967Tak jak podejrzewalam, wszystko wylazlo mi bokiem a to co nie wylazlo, ucieklo podczas proby ugryzienia pasztecika. Niestety.
Ajaj moze nie odsączyłas(nie odcisnelas)kapuchy po gotowaniu i farsz zrobil sie zbyt luzny?
Ja przed robieniem pierogow i pastecikow najperw wrzucam kapuchę na durszlak-taki zwykly jak do odcedzania makaronu i sobie tak stoi 15-20 min.Mam wtedy pewnosc ze farsz nie wyjdzie zbyt rzadki.

Co do samego formowania pasztecikow robie to tak jak moja inna idolka BeataSz
anbetung.gif

o tu mozna zobaczyc https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9866&st=0

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Z tego samego farszu robilam pierogi wigilijne i wszystko bylo ok. Od wielu lat robie ten sam farsz. Pierogi sie nie rozlecialy gdyz sa sklejone natomiast paszteciki mialy otwarte boki i to chyba byla przyczyna

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Robilam te paszteciki na wigilie. Byly hitem. Kilka dni pozniej posypaly sie telefony z prosbami o przepis. Podobnie jak sionia, farsz podsmazalam na patelni. Jest wtedy bardziej spojny i wedlug mnie smaczniejszy. Probowalam zawijac w rulon i kroic, ale srednio mi to wychodzilo. Wydaje mi sie, ze za duzo farszu nalozylam, a kroilam zbyt male paszteciki, bo chcialam takie zgrabne nieduze, no i farsz rzeczywiscie mial tendencje wysuwania sie otwartymi bokami. Zdecydowalam na krecenie ich pojedynczo z mniejszych prostokatow ciasta. Wtedy mi sie trzymaja kupki i sa zgrabne. Wbrew pozorom, nie tak duzo pracy jakby sie wydawalo. Idzie szybko. Na Sylwestra je znow powtorzylam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
ajaj @ 8 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=929502Z tego samego farszu robilam pierogi wigilijne i wszystko bylo ok. Od wielu lat robie ten sam farsz. Pierogi sie nie rozlecialy gdyz sa sklejone natomiast paszteciki mialy otwarte boki i to chyba byla przyczyna
Przyczyną niepowodzenia był moim zdaniem zbyt rzadki farsz. W pierogach jest on zamknięty w cieście, więc nie ma szans wypłynąć.
Robiłam te paszteciki wielokrotnie z różnym nadzieniem i nigdy nie miałam żadnych problemów z uciekającym farszem.

Klosewik

Member
Paź 5, 2007
75
0
0
IMG_0139.JPG IMG_0140.JPG
Wiem, że nie wyszły najładniejsze, ale ważne , jaki smak.
lecker.gif

Załączniki

• IMG_0139.JPG
    IMG_0139.JPG
    126.4 KB · Wyświetleń: 20
  • IMG_0140.JPG
    IMG_0140.JPG
    168.2 KB · Wyświetleń: 20

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie wiem, czego od nich chcesz - moim zdaniem bardzo ładne. Chyba zaraz zanurkuję do zamrażarki, bo narobiłam sobie smaku na jednego...
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy