Pepparkakory Malgosimi

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ciastek z obu przepisow wychodzi mniej wiecej tyle samo, ze 3 blachy?

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
a ja dziś kupiłam golden syrup
icon_smile.gif

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Malgosimi, a zrobilas tez wersje gotowana, ale z maslem i smietana? Wspominasz w pierwszym poscie o takich planach.
fiesgrins.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ananke @ 8 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=635127Malgosimi, a zrobilas tez wersje gotowana, ale z maslem i smietana? Wspominasz w pierwszym poscie o takich planach.
fiesgrins.gif
Ja dzisiaj zrobiłam
icon_smile.gif
Niestety nie będę mogła porównać ich z tymi w innej wersji bo nie mam kiedy upiec.
Zrobiłam je z potrójnej porcji, goździków dodałam tylko 1 łyżeczkę ale dodałam 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu, kardamon jednak IMHO musi być w szwedzkich pierniczkach
icon_mrgreen.gif
W każdym razie ciasto na surowo jest supersmaczne
fiesgrins.gif
Piec będę jutro
icon_smile.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Wałkowanie tych z margaryna to koszmar! Nastawiłam na plastelinę, ale teraz doczytałam, że to te z masłem sa jak plastelina.

Niestety smakiem nie przypominaja mi ciastek z Ikei, raczej kruche ciasteczka.
icon_smile.gif
Bardzo smaczne
icon_smile.gif

czy mam próbować tych zmasłem? oto jest pytanie
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
dziunia @ 15 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=638118Ja dzisiaj zrobiłam
icon_smile.gif
Niestety nie będę mogła porównać ich z tymi w innej wersji bo nie mam kiedy upiec.
Zrobiłam je z potrójnej porcji, goździków dodałam tylko 1 łyżeczkę ale dodałam 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu, kardamon jednak IMHO musi być w szwedzkich pierniczkach
icon_mrgreen.gif
W każdym razie ciasto na surowo jest supersmaczne
fiesgrins.gif
Piec będę jutro
icon_smile.gif
Dziuniu, a jakie proporcje? Takie jak Malgosimi, te pierwsze? Tylko zamiast siekac, zrobilas metoda gotowana? Chce zrobic na pewno ze smietana, takie robilam w zeszlym roku i byly pyszne, ale nie pamietam jakie mialam proporcje i ile dalam przypraw. Chcialabym zrobic tak z 500g maki.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zrobiłam wg tego drugiego przepisu w pierwszym poście tego wątku, tylko zamiast wody dałam kremówkę i zamiast margaryny masło, zagotowałam płynne z masłem i zaparzyłam tym mąkę. Porcję robiłam potrójną czyli z 750 g mąki i do tego dodalam przyprawy jak wyżej pisałam. Niestety wczoraj zabrakło mi czasu na upieczenie pierniczków
icon_sad.gif
ciasto leży w chłodzie i musi poczekać chyba aż do czwartku, więc dopiero wtedy napiszę jak smakują
icon_sad.gif

Ananke

Member
Lip 27, 2006
312
0
0
Dziekuje bardzo za odpowiedz
icon_biggrin.gif

Tez bede piekla dopiero w czwartek, piatek. Mam nadzieje, ze wyjda tak dobre jak w zeszlym roku.

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Robiłam wg przepisu II oraz składniki ciasta I metoda II - ale to ciasto mnie nie lubi i z wzajemnością
icon_mrgreen.gif
Umeczyłam się przy wałkowaniu. Mam jeszcze troche ciasta z wczoraj, zobaczymy jak sie dzis zachowa, ale nie mam złudzeń.
icon_sad.gif

tak sie jeszcze zastanawiam - a może to wina Golden syrupu

Dziusniu, margot jestem bardzo ciekawa Waszych ciast i odczuc
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Ja robiłam tydzień temu z 1 przepisu. Dodawałam syrop kukurydziany. Jak na razie nie miękną, są kruche, czyli takie jak miały być. Niestety prawie połowa śnieżynek połamała mi się. Za cienko wałkowałam.

R__ne_027.jpg

To te ciemniejsze.

Załączniki

• R__ne_027.jpg
    R__ne_027.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 2

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Graz @ 20 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639769Robiłam wg przepisu II oraz składniki ciasta I metoda II - ale to ciasto mnie nie lubi i z wzajemnością
icon_mrgreen.gif
Umeczyłam się przy wałkowaniu. Mam jeszcze troche ciasta z wczoraj, zobaczymy jak sie dzis zachowa, ale nie mam złudzeń.
icon_sad.gif

tak sie jeszcze zastanawiam - a może to wina Golden syrupu

Dziusniu, margot jestem bardzo ciekawa Waszych ciast i odczuc
icon_smile.gif
No niestety mam tak samo
icon_sad.gif
Ciasto okropnie się kruszy, nawet mąki nie dodałam przezornie całej, czyli było luźniejsze i kruszy się nadal. Zagniotłam w rękach mały kawałek i niestety nie daje się ładnie i plastycznie wyrobić
icon_sad.gif
W związku z tym pokroiłam je po prostu nożem na plasterki i tak upiekłam. W smaku zdecydowanie zbyt mało piernikowe, za mało przypraw jak dla mnie i są ciut za twarde. Nie wiem dlaczego tak się stało, na pewno nie jest to wina syropu bo przecież szwedzkie przepisy na pepparkakor na syropie się własnie opierają.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Nie zniechęcaj się. Ja robiłam z 1 przepisu i nie miałam problemów. Ciasto przed chłodzeniem było dość luźne. Po schłodzeniu było akurat do wałkowania. Wałkowałam przez folię spożywczą bardzo cienko. Nawet niektóre zbyt cienko, bo się połamały.
baa.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy