MMMK3 @ 8 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635122Ja też dzisiaj kupiłamNazywa sie po prostu Złoty syrop i znalazłam go na półce z miodami w Auchan, cena baardzo przyzwoita - 3,88
400g
I to jest dobra wiadomość, prędzej znajdę w pobliżu jakiegoś Auchana niż Kuchnie Świata, a póki co mój syrop musiał do mnie samolotem przylecieć![]()
Ananke @ 8 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635127Malgosimi, a zrobilas tez wersje gotowana, ale z maslem i smietana? Wspominasz w pierwszym poscie o takich planach.
nie, jeszcze nie, przed swietami zrobie
Ananke @ 8 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635127Malgosimi, a zrobilas tez wersje gotowana, ale z maslem i smietana? Wspominasz w pierwszym poscie o takich planach.
Ja dzisiaj zrobiłamNiestety nie będę mogła porównać ich z tymi w innej wersji bo nie mam kiedy upiec.![]()
Zrobiłam je z potrójnej porcji, goździków dodałam tylko 1 łyżeczkę ale dodałam 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu, kardamon jednak IMHO musi być w szwedzkich pierniczkachW każdym razie ciasto na surowo jest supersmaczne
Piec będę jutro![]()
![]()
dziunia @ 15 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=638118Ja dzisiaj zrobiłamNiestety nie będę mogła porównać ich z tymi w innej wersji bo nie mam kiedy upiec.![]()
Zrobiłam je z potrójnej porcji, goździków dodałam tylko 1 łyżeczkę ale dodałam 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu, kardamon jednak IMHO musi być w szwedzkich pierniczkachW każdym razie ciasto na surowo jest supersmaczne
Piec będę jutro![]()
Dziuniu, a jakie proporcje? Takie jak Malgosimi, te pierwsze? Tylko zamiast siekac, zrobilas metoda gotowana? Chce zrobic na pewno ze smietana, takie robilam w zeszlym roku i byly pyszne, ale nie pamietam jakie mialam proporcje i ile dalam przypraw. Chcialabym zrobic tak z 500g maki.
MMMK3 @ 8 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=635122Ja też dzisiaj kupiłamNazywa sie po prostu Złoty syrop i znalazłam go na półce z miodami w Auchan, cena baardzo przyzwoita - 3,88
400g
Ooo, bardzo dziękuję za namiar, bo zlazłam dzis kawałek drogi, żeby to kupić i nic.
Graz @ 20 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639769Robiłam wg przepisu II oraz składniki ciasta I metoda II - ale to ciasto mnie nie lubi i z wzajemnościąUmeczyłam się przy wałkowaniu. Mam jeszcze troche ciasta z wczoraj, zobaczymy jak sie dzis zachowa, ale nie mam złudzeń.![]()
![]()
tak sie jeszcze zastanawiam - a może to wina Golden syrupu
Dziusniu, margot jestem bardzo ciekawa Waszych ciast i odczuc
No niestety mam tak samoCiasto okropnie się kruszy, nawet mąki nie dodałam przezornie całej, czyli było luźniejsze i kruszy się nadal. Zagniotłam w rękach mały kawałek i niestety nie daje się ładnie i plastycznie wyrobić
W związku z tym pokroiłam je po prostu nożem na plasterki i tak upiekłam. W smaku zdecydowanie zbyt mało piernikowe, za mało przypraw jak dla mnie i są ciut za twarde. Nie wiem dlaczego tak się stało, na pewno nie jest to wina syropu bo przecież szwedzkie przepisy na pepparkakor na syropie się własnie opierają.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.