Joanna @ 16 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=396432Śliczne! Jak malowane!
Przepis już wydrukowałam, tylko zastanawiam się, czy naprawdę potrzebne mi jeszcze jedne pierniki......Są potrzebne. Bez dwóch zdań. Z podwójnej porcji.![]()
Janka @ 19 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=397549Zrobiłam z tej porcji i okazało się że jest zbyt mała.
Dodałam łyżkę kakao i dosypałam zmielone goździki i cynamon.Przypraw dałam trochę więcej jak w przepisie. Pokaż załącznik 2956Tak, tak, porcja stanowczo za małaDlatego ja zrobiłam z tak dużej.
Wyglądają pięknie i smakowicie, super Ci wyszły!
Moje są w pedełkach, niektóre miękkie od razu, inne czekają zeby zmięknać (były cieniej rozwałkowane i dłuzej pieczone). Ale jak z kazdym ciastem, trzeba je wyczuc i mi się to też w następnej partii udało.
bajaderka @ 17 Dec 2004 napisał:index.php?act=findpost&pid=39688Ja robilam z suszonymi drozdzami i dalam lyzeczke z czubkiem.
Ika @ 28 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=402794Czy ktoś robił z drożdży suchych? Ile ich trzeba dać?Ja robiłam. Jedno opakowanie suchych drożdży Dr Oetkera zastępuje właśnie 2,5 dag świeżych, więc dałam całe opakowanie. A właściwie, to nawet dwa, bo robiłam z podwójnej porcji.![]()
Tobatka @ 28 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=402813Ika:
CYTAT *
Ja robilam z suszonymi drozdzami i dalam lyzeczke z czubkiem.Joanna @ 28 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=402827Ja robiłam. Jedno opakowanie suchych drożdży Dr Oetkera zastępuje właśnie 2,5 dag świeżych, więc dałam całe opakowanie. A właściwie, to nawet dwa, bo robiłam z podwójnej porcji.
Trochę to rozbieżne![]()
Ika @ 28 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=402912Trochę to rozbieżne
Niezupełnie.![]()
Jedno opakowanie drożdży instant zawiera 7 g produktu, więc nie więcej niż czubatą łyżeczkę.![]()
Joanna @ 28 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=402918Niezupełnie.![]()
Jedno opakowanie drożdży instant zawiera 7 g produktu, więc nie więcej niż czubatą łyżeczkę.
A mi zawsze 2 lyzeczki wychodzily z jednego opakowania, czyli z 7 gr.![]()
![]()
Teraz nie wiem, bo kupuje wieksze opakowanie suchych, ale w tych mniejszych saszetkach to zawsze mialam 2 lyzeczki.
syso @ 29 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=403106A mi zawsze 2 lyzeczki wychodzily z jednego opakowania, czyli z 7 gr.![]()
![]()
Teraz nie wiem, bo kupuje wieksze opakowanie suchych, ale w tych mniejszych saszetkach to zawsze mialam 2 lyzeczki.Nie przeliczałam drożdży instant na łyżeczki ( zwłaszcza, że mam ich kilka rodzajów, każdy innej wielkości). Skoro na opakowaniu było napisane, że 7g suchych drożdży zastępuje 2,5 dag drożdży świeżych, zawierzyłam po prostu producentowi i sypnęłam całość. Ze skutkiem jak najbardziej zadowalającym - pierniki są puszyste i mięciutkie.Właśnie jednego spróbowałam.![]()
![]()
bardzo się mi podoba ten lukier ,jak go zrobić Joanno?
Margot @ 29 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=403196bardzo się mi podoba ten lukier ,jak go zrobić Joanno?Margot, to zwykły lukier z cukru - pudru wymieszanego ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, na tyle rzadki, by dało się w nim zanurzać pierniczki.![]()
Margot @ 29 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=403232a zimne czy ciepłe pierniczki zanurzać?Zanim zdążyłam utrzeć lukier, to zdążyły wystygnąć....![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.