Pierniczki jak z Kopernika

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Zrobiłam i jedno jest pewne: TO JEST ABSOLUTNY PIERNICZKOWY HIT!
banana.gif

Tak pysznych nie jadłam jeszcze nigdy i nigdzie, a lubię pierniczki i wszędzie próbuję. To jest to, czego szukałam!
To są pierniczki moich marzeń
icon_mrgreen.gif


Są znakomite!

Jedna uwaga:

w przepisie chyba powinno być 12,5 dag masła, a nie 2,5 .
icon_rolleyes.gif


Powiem szczerze, że ja nie doczytałam dokładnie i wciepnęłam całą kostkę
icon_lol.gif
Potem się dziwiłam, czemu muszę tyle mąki dodawać, bo przecież pisałyście, że ciasto się nie klei i że trzeba miodu i masła raczej dodawać
icon_wink.gif
Dodałam więcej mąki i było git. Pierniczki trzymałam ok. 5-8 minut w piekarniku- wyszły boskie.
Moje córcie stwierdziły, że to najlepsze pierniczki (lepsze nawet od kupnych) i z rąk sobie wyrywały prawie
icon_wink.gif

27681399_d.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Made

Member
Maj 17, 2007
415
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ja też, ale ciasto ciężko mi się zarabiało i musiałam dodawać jajko, więc może faktycznie trzeba zwiększyć ilość masła?
gruebel_2.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wlasnie sie za nie zabieram...
i zastanawiam sie ile dac ostatecznie tego masla...
gruebel_2.gif

mam nadzieje ze mi wyjda...
icon_rolleyes.gif
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Robię po raz kolejny, następna porcja się piecze. Masła dałam według przepisu i jest wszystko OK. Ciasto zarabiało się normalnie, nie musiałam niczego dodawać.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dziekuje Kawo! ja nadal nie wiem czy je robic czy nie... ale jak mowisz ze wszystko ok, to moze sie jednak skusze
icon_wink.gif
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
To moje pierniczki, po jednym z każdego wzoru:
Zdj_cie011.jpg

I jeden dodatkowy, który mi się bardzo podoba, taki słodziak kłębuszek:

Zdj_cie013.jpg

Zdj_cie014.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie011.jpg
    Zdj_cie011.jpg
    189.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Zdj_cie013.jpg
    Zdj_cie013.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 1
  • Zdj_cie014.jpg
    Zdj_cie014.jpg
    167 KB · Wyświetleń: 1

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mysle, ze zdecydowanie na zdjeciu pominelas Glusia. Chyba, ze lepsza fota jest ww 'zwierzecym' forum
icon_wink.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
zrobiłam... wyglądają jak na Waszych fotkach, ale wcale mi nie smakują
icon_sad.gif
i faktycznie dziwnie się zagniatało, jakby mokrego za mało było...
warstwa kawowego lukru trochę je ratuje
drożdże miałam tylko instant, może to przez to?

aha, i taka mała uwaga jeśli ktoś na to uwagę zwraca - maczane w kawie nie rozmiękają wcale
dla mnie to minus
icon_sad.gif


aha, a ilościowo to mi wyszło 20 bardzo dużych serduszek
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Koffee, sprawa smaku jest raczej indywidualna, mnie te pierniczki smakują. Natomiast co do mięknięcia, to nie wiem, dlaczego twoje nie miękną, ja właśnie poleciałam po pierniczka i wsadziłam go do herbaty, zmiękł. Może faktycznie coś zrobiłaś nie tak.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A kiedy powinnam je upiec zeby tata na święta sobie zębów nie połamał
icon_question.gif
icon_wink.gif
 

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
kawa - że indywidualna, to na pewno, wróciłam ze szkoły i widzę, że wpudełku ostał sie jeden samotny piernik... więc bez pytania wiem, że innym spakują ;)
a że nie miekna, to nie wiem... staropolkie cudnie nasiąkały kawą
Ilona - one właściwie są miekkie, więc jeśli na święta, to nie musisz sie spieszyć
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie chce też na ostatnią chwile piec
icon_wink.gif

To w takim razie długo są świeże
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
JotHa robiłaś
icon_question.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Ilona @ 4 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633427A kiedy powinnam je upiec zeby tata na święta sobie zębów nie połamał
icon_question.gif
icon_wink.gif
Ilona, jak chcesz miękkie to polecam Ci z tego przepisu. Wprawdzie autorka pisze o leżakowaniu ciasta, ale moje leżało tylko z dnia na dzień w lodówce i pierniki wyszły bardzo dobre. Żeby były pulchne trzeba wałkować na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm, więc robota szybko idzie. Piekłam około 11 - 12 minut, nie dłużej, bo będą twarde. Ja robiłam z bakaliami z 1/2 porcji. Wyszło całkiem sporo.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy