Pierniczki jak z Kopernika

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Tobatka @ 29 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=403256Mam i ja!
icon_smile.gif
Zdjęcie później
icon_smile.gif
Ale są boskie!!!
icon_smile.gif


Edit: Oto zdjęcie.. Nie umiem lukrować
icon_sad.gif
Ale piernikom w smaku to nic nie ujmuje
icon_smile.gif


pierniczkikopernikowskign0.jpg
nie umiesz lukrować?????? piekne pierniczki, mi takie w życiu nie wyszły
icon_smile.gif
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Upiekłam
icon_razz.gif
pyszniutkie są, teraz trzymam kciuki żeby nie stwardniały! Na razie są miekkie ale z pierniczkami różnie bywa
icon_wink.gif

Nie obyło się bez przeszkód! Wogóle się nie dało zagnieść, było za suche i musiałam dać jeszcze 25 gr masła i łyżkę miodu!
Cukru pudru miałam nie całe 3/4 szklanki więc nie wyszły za słodkie! Takie w sam raz pyszniutkie
icon_razz.gif
Wyszło mi 30 pierniczków.
Zdjęcia też zrobiłam ale wkleję póżniej!
Na pewno jeszcze je zrobię
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Dobrze mówi Linette, tylko moje foremki były z Auchan
icon_wink.gif
Ale to te same
icon_mrgreen.gif

Jest ciężarówka i małe autko...

Do tych pierników wybierałam te największe foremki z mała ilością szczegółów..

A tyle tych foremek, że nie pamiętam, czy jeszcze jakies inne auto jest
icon_smile.gif

Ale jaką Piotrek miał frajdę, jak wyciągał z kartonika i odkrywczym radosnym głosem oznajmiał mi, co wyciągnął. Zafascynowany!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Szarlotka

Member
Paź 22, 2006
20
0
0
a czy te pierniki mozna zrobic juz teraz i zapuszkowac do swiat? bo jedne w as pusza że twardnieja inne że nie... wiec jak myslicie?
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Zrobiłam przed wczoraj drugi raz! Zmieniłam mąkę bo pisałyscie że od niej może zależeć że ciasto się będzie dobrze zagniatało (że nie będzie sypkie). I znowu to samo, musiałam dodać duzo więcej masła żeby dało się zagnieść! Koleżanka poddała mi mysl że może to zależy od masła! Może jeżeli dam takie o mniejszej ilości tłuszczu tzn. mniej niż 82 % to będzie lepiej? Albo jakiś mix?
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ciasto wyszło mięciutkie, wszystko ładnie się połączyło, tylko dałam odrobinę więcej miodu, ale naprawdę odrobinę. Pierwsza partia pierniczków w piecu, biegnę robić drugą
icon_mrgreen.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Kawa... skusilas sie jednak!!!
 

Rynka

Member
Sty 24, 2006
42
0
0
I ja się skusiłam. Robiłam ciasto maszyną, więc się dobrze wyrobiło (nawet za dobrze, musiałam podsypać mąką). Trochę za cienko je rozwałkowałam i wyszły twarde. Były jednak pyszne i śladu juz po nich nie ma.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
no wiec robie- na razie nic mi sie nie kleii. Przebrnelam przez caly watek i mam kilka pytan:
dodam same maslo- pierniczki beda bardziej kruche?
dodam sam miod-slodkie??
i jedno i drugie? i kruche i slodkie?
smietanke? co wtedy?

icon_mrgreen.gif
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
wstawiam swoje, smakują wyśmienicie, podjadam co rusz
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • IMG_8341_pierniczki_jak_z_kopernika.jpg
    IMG_8341_pierniczki_jak_z_kopernika.jpg
    22.6 KB · Wyświetleń: 0

vea

Member
Cze 16, 2007
33
0
6
Pierniczki byly od razu mieciutkie, ale ja bym nie byla soba gdybym czegos nie zmienila
cheers.gif
a wiec: rozwalkowalam baaardzo cieniutko i zlepialam po 2 nadziewajac dzemikiem sliwkowym, czekolada i nutella
lecker.gif
oczywiscie zniknely w niecalą godzinę po upieczeniu
icon_mrgreen.gif