Pierniczki jak z Kopernika

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Czyżby nikt ich w tym roku nie piekł
gruebel_2.gif
pychotka jedne z 3 szt które piekę od lat. oto one... zanim mój synek nie dostał sie do słoika, oj na pewno do świat nie dotrwają będzie powtórka
lecker.gif

Załączniki

• pierniczki.jpg
    pierniczki.jpg
    29.3 KB · Wyświetleń: 0

agaph-ja

Member
Wrz 26, 2007
19
0
0
Ja je piekę od ok. miesiąca, bo wtedy trafiłam na ten przepis. Moje dzieci je uwielbiają. My zresztą też
lecker.gif
. Moje wnioski:
1.W przepisie zmieniam jedynie ilośc miodu- kiedy przeczytałam, że trudno się zagniatają, poprostu wrzuciłam więcej miodu do garnka, bo ja wiem - tak ciut mniej, niż pół szklanki, ale jest to napewno więęęcej, niż 1 łycha. Moim zdaniem pierniczkom to tylko służy.
2.Tłuszczu dałam raz ok. 7dag, innym razem 5 dag- nie zauważyłam szczególnej różnicy. Drożdże dałam świeże- uważam, aby ich nie zaparzyc.
3.Dodając więcej miodu, miałam ciasto lekko lużnawe, ciasto było wtedy ciepłe, ale kiedy chwilkę przestygło przed wałkowaniem, to ładnie mi stężało i bardzo dobrze wykrawało. Ciasto jest jak plastelina, nawet się zdziwiłam , że rąk nie brudzi.
4. Na próbę zrobiłam kilka z powidłami domowej roboty (są gęste). Nałożyłam na ciasto i zlepiłam jak pierożki. Udały się -następnym razem nadzieję ich więcej.
5. Pierniczki wykrawam niezbyt cienkie, bo wolimy miękkie (głównie dzieci) i piekę w temp. niższej (ok. 175*), ale trochę dłużej (20minut). Ważne, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno. Rosną pięknie.

Przepraszam, że tak rozwlekle. Rzadko się odzywam, ale język mnie świerzbił
fiesgrins.gif
i nie wytrzymałam, że taaaaki przepis się marnuje.
To NAPRAWDĘ DOSKONAŁY PRZEPIS
daumen.gif

Ameryki nie odkryłam- o większej ilości miodu pisały w swoich postach Bajaderka i LeNinka, a ja naniosłam sobie te zmiany do mojego zeszytu z przepisami.
Dajcie szansę tym pierniczkom, bo są wspaniałe.
icon_smile.gif

Nutinko, dziękuję za przepis
cvety.gif

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Zrobiłam na próbę z jednej porcji i nie miałam żadnego problemu z zagniataniem, wałkowało się też świetnie. Miód dałam prostu ze słoika, nawet go nie roztapiałam , tylko dałam jaki był- dość gęsty , skrystalizowany,a mąka była z Biedronki, tortowa. Po upieczeniu mięciutkie, 6 co pozostało rano było twarde, ale włożyłam do puszki, poczekam aż zmiękną. Następnym razem to trzeba zrobić z większej porcji, za szybko znikają- u mnie wprost z blachy.

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
Upiekłam wczoraj. Z podwójnej porcji ciasta wyszło mi 57 sztuk cieńkich pierniczków.
Piekłam około 12 minut bo inaczej wychodziły ciut przypalone.
Ciasto wyrabiało się całkiem dobrze i szybciutko.

heroima

Member
Lis 19, 2008
1
0
0
i ja również stworzyłam te pierniczki wczoraj.
dałam 25deg masła i musiałam mąki dołożyć, wrzuciłam też łychę kakao - kolorek i konsystencja fantastyczna, muszę powiedzieć, że surowe ciasto jest o wiele smaczniejsze od gotowych pierników :D

jutro robię jeszcze raz, z podwójne porcji !

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
jestem wniebowzieta (moja waga niestety nie!), dzis upieklam i dzis zniknely...na przepisie zostawilam notatke:" piec z co najmniej potrojnej porcji
icon_smile.gif

dziekuje za wspanialy przepis
bussi.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam. nie powiem, bardzo smaczne, tyle, że można nimi skuteczne zabić. Liczyłam, że będą mięciutkie, a wyszło 28 ślicznych pocisków armatnich
icon_confused.gif
Jak myślicie - za długo piekłam? ( 12 minut)

Leżały bez przykrycia całą noc i ani na milimetr nie zmiękły
cry_1.gif

DSC_0240.JPG

Chyba zaraz jeszcze raz je zrobię, tylko nie wiem, czy to czas pieczenia zawinił? Receptura ściśle wg przepisu, tylko cukru ciut mniej, ale to akutat chyba nie powinno zaszkodzić
gruebel_2.gif

Załączniki

• DSC_0240.JPG
    DSC_0240.JPG
    125.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
chyba nie wtych piernikach wstawilam post...juz mi sie piernicza te pierniczki
rofl.gif

Poziomka

Member
Paź 21, 2008
318
0
0
Moje też nadal twarde jak skała ...
i przyznam cicho, że smakiem tez jestem ciutko rozczarowana. Może za dwa dni znów spróbuję.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ładny!
Eve, miękkie czy twarde Ci wyszły?

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Mała_Mi @ 6 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785482Zrobiłam. nie powiem, bardzo smaczne, tyle, że można nimi skuteczne zabić. Liczyłam, że będą mięciutkie, a wyszło 28 ślicznych pocisków armatnich
Wyglądają rewelacyjnie- jak moje ulubione w dzieciństwie "katarzynki". Szkoda, że wyszły twarde. Sama chciałam wypróbować ten przepis, bo liczyłam na coś miękkiego....
icon_rolleyes.gif

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
A ja chyba musiałam coś popsuć bo nie wyszły mi dobre - po pierwsze to problem z zagniataniem był ale taki że ciasto zbyt luźne było i rozlewające się wieć musialam dodać mąki bo nawet schłodzenie nie pomagało i potem w smaku wyszły dość mączyste i mało aromatyczne
miekkie są ale robiłam je dość grube i krotko pieklam, włąsciwie to są nie tyle miekkie co bardzo kruche.

Biz-Art

Member
Gru 22, 2008
18
0
0
Zrobiłam dzisiaj te pierniczki i są super
icon_mrgreen.gif

To pierwsze pierniczki, jakie upiekłam w swoim życiu, więc muszę się pochwalić co mi wyszło
icon_redface.gif

pierniczkimd5.jpg

Wyszły mięciutkie, nawet może za bardzo jak na pierniki. Temperatury pilnowałam niemal fanatycznie i piekłam 15 minut z zegarkiem - a właściwie minutnikiem - w ręku
icon_smile.gif

Jedyna modyfikacja, jaką poczyniłam, to zamiast 3/4 szklanki cukru pudru dałam 1/2 szklanki zmielonego brązowego cukru Demerara i ok. 2 łyżek miodu (gryczanego) zamiast jednej - dla mnie i tak są dosyć słodkie, takie w sam raz
icon_smile.gif

Z jednej porcji wyszło mi dokładnie 35 średniej wielkości serduszek
icon_smile.gif

Aha, i bardzo prosto się je robi - szczególnie jeśli do zagniatania zatrudni się maszynę chlebową
icon_mrgreen.gif
Ciasto wyszło mi w sam raz, bez dosypywania mąki, ani dodawania tłuszczu. Było bardzo plastyczne i dobrze się wałkowało. Myślę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Właśnie przed chwilą je upiekłam. Dałam nieco więcej miodu , ale tylko trochę więcej. Mąki nie miałam tortowej i użyłam szymanowskiej typ 480. Składniki ciasta początkowo rozcierałam w dłoniach, co bardzo pomogło. Wyszła plastyczna masa, takie prawdziwe piernikowe ciasto. Przed upieczeniem posmarowałam pierniczki białkiem. Piekłam na papierze, przez 10 minut w 175 stopniach. Bezpośrednio po wyjęciu z pieca były miękkie ale bardzo szybko stwardniały. Poczekam do jutra żeby zobaczyć czy zmiękną.
Pierniczki_Nutinki.JPG

Załączniki

• Pierniczki_Nutinki.JPG
    Pierniczki_Nutinki.JPG
    198.3 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jak dotąd , są twarde niestety. Dzisiaj je polukrowałam i przełożyłam do garnka, poprzekładałam papierem i zostawiłam na balkonie. Zobaczymy.
pierniczki_Nutinki_polukrowane.JPG

Załączniki

• pierniczki_Nutinki_polukrowane.JPG
    pierniczki_Nutinki_polukrowane.JPG
    177 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy