Pierniczki Silije :-)

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
a moje wyszło raczej gęste... pomimo tego, że dolałam troche wiecej mleka, bo bym chyba nie dała rady wymieszac :| ciasto nie jest lejące się, ale nie jest tez takie do zagniatania na stolnicy, cos pośredniego... średnio zwarte ;) na wierzchu zrobiła sie skórka, jak na budyniu...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
A tak wygląda moje:
ciasto_na_pierniki_Silije.jpg
Kożucha jak na budyniu nie zaobserwowałam...
icon_wink.gif

Załączniki

• ciasto_na_pierniki_Silije.jpg
    ciasto_na_pierniki_Silije.jpg
    24.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Koffee

Member
Lip 26, 2007
1,341
0
0
Joanno, moje wygląda w sumie podobnie
icon_smile.gif
a kożuszek... no, jak się troche zje, to widać, że na wierzchu takie insze/gładsze niż w środku ^^

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Melduję, że u mnie jedna porcja stoi na balkonie. Ale to jeszcze moi drodzy nie koniec, o nie
icon_smile.gif

U Cydorki tez jedna porcja stoi, ale chyba w lodówce
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
A ja w tym roku odpadam z piernikowania... Aaaa
icon_sad.gif
Jak tu nie mieć pierników na święta? Może chociaz pół porcyjki zarobić? A jak znowu będzie stało rok potem? I myszy zjedzą? Ale chociaż pół porcyjki....

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Tobatka @ 28 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=611277A ja w tym roku odpadam z piernikowania... Aaaa
icon_sad.gif
Jak tu nie mieć pierników na święta? Może chociaz pół porcyjki zarobić? A jak znowu będzie stało rok potem? I myszy zjedzą? Ale chociaż pół porcyjki....
Zrób chociaż śnieżynki, bo chyba nie zdążyłaś ich wypróbować. Ja już się nie mogę doczekać.

trini

Member
Paź 13, 2007
488
0
0
robić nie robić?
póki co jeszcze nie dysponuję swoją lodówką - więc się zastanawiam - do piwnicy czy na taras?
Poradźcie mi coś
anbetung.gif
Prooooszę....

trini

Member
Paź 13, 2007
488
0
0
no tak, tylko w telewizji "straszą" że 1.XI ma być 20 stopni...
czyli co? obserować pogodę i niech sobie stoi tam gdzie zimno?

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
hazo @ 28 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=611381Zrób chociaż śnieżynki, bo chyba nie zdążyłaś ich wypróbować. Ja już się nie mogę doczekać.
Ale na śniezynki to chyba inne ciasto się bardziej nada, mniej rosnące, co?

Kurcze, no ja nie wiem, jak i kiedy zrobię pierniki, skoro mam na głowie dwójkę dzieci (jedno z cyca nie chce zejść, ale może do tego czasu się jakos unormuje), przeprowadzkę i przygotowanie chrzcin w święta.. I w ogóle pierwsze święta w nowym, swoim domu... Ale z drugiej strony nie zrobić w ogóle? Przeciez od kilku lat co roku robię, uzalezniona jestem... Aaaaaaaa....
icon_smile.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Aaaaa..
icon_smile.gif
No tak
icon_smile.gif

Śnieżynkę wypróbowałam w sumie na jakimś cieście kruchym przy jakiejś innej okazji
icon_smile.gif
Ale to nie to, co porządne pierniczki
icon_smile.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Tobatka @ 28 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=611439Ale na śniezynki to chyba inne ciasto się bardziej nada, mniej rosnące, co?

Kurcze, no ja nie wiem, jak i kiedy zrobię pierniki, skoro mam na głowie dwójkę dzieci (jedno z cyca nie chce zejść, ale może do tego czasu się jakos unormuje), przeprowadzkę i przygotowanie chrzcin w święta.. I w ogóle pierwsze święta w nowym, swoim domu... Ale z drugiej strony nie zrobić w ogóle? Przeciez od kilku lat co roku robię, uzalezniona jestem... Aaaaaaaa....
icon_smile.gif
Chrzciny w świeta bez pierniczków? bez sniezynek? nie, to chyba niemozliwe
icon_smile.gif

Bimij

Member
Maj 28, 2006
23
0
0
Zrobione i w tym roku, leżakuje na balkonie
icon_smile.gif

smalcem nie wionie

Eliza

Member
Paź 25, 2006
16
0
0
Tak się naczytałam, że też zrobiłam, tylko że moje ciasto jest bardzo luźne, teraz nie da się go wałkować, ani nic wykrajać. Czy tak ma być? Czy ciasto stwardnieje w najbilższych dniach?

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Moja porcja na balkonie - tuż obok pierniczków Aganiok
icon_biggrin.gif
jeszcze tylko duża porcja naszych tradycyjnych rodzinnych pierniczków i może na ten rok starczy. Ale te nasze nie leżakuja więć zacznę około Andrzejek
cheers.gif
pieczenie oczywiście
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy