Pierniczki Silije :-)

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja mam taki "miodek" z inuliny, moze we Warszawie są w sklepach? ja ma z Niemiec, w Czechach widziałam, we Wrocławiu nie , ale mzoę w jakis specjalnych dla diabetyków??
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Dorusia, taki?
http://www.allegro.pl/item829243234_miod_d..._bez_cukru.html

TRoche sie boje takich wynalazków, w koncu ma byc zdrowo, a nie slodko za wszelka cenę. Nie wiem, co to jest ta inulina
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Graz @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914073ja w tym roku chyba upieke na pełnoziarnistej - przynajmniej część - dla mnie. Ale co zrobic z miodem? Miodu też mi nie wolno.
Margot @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914165Graz , może tak k żytnio-pszenny ? Lub żytnio-orkiszowy na razowej mace będzie smaczny zobaczysz
A fruktozę ? Ona chyba tak nie podnosi cukru
albo syrop z agawy, bedzie 100% naturalnie i zdrowo
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Bea, jesteś moim guru. Nie słyszałam o takim syropie, ale czytam, że indeks glikemiczny ma dość niski, a smak podobny do miodu - więc jesli uda mi sie go kupić, to chyba beda jakies pierniczki w tym roku i dla mnie
icon_smile.gif
Bo ja jednak lubie pierniczki, szczególnie na BN.

Dziekuję, jak sie uda, to na pewno przetestuję.
bussi.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Graz @ 24 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914534Bea, jesteś moim guru. Nie słyszałam o takim syropie, ale czytam, że indeks glikemiczny ma dość niski, a smak podobny do miodu - więc jesli uda mi sie go kupić, to chyba beda jakies pierniczki w tym roku i dla mnie
icon_smile.gif
Bo ja jednak lubie pierniczki, szczególnie na BN.

Dziekuję, jak sie uda, to na pewno przetestuję.
bussi.gif
Tak tak, to nawet jeden z nielicznych 'cukrow' antyrakowych ;)
Smak ma bardzo przyjemny, mam nadzieje ze Ci posmakuje.
Poszukaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia. A w razie czego jest u mnie ;)
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Bea, Marghe, juz go mam - kuiłam w sklepie ze zdrowa żywnościa, teraz przetestuję jak na mnie działa

dziekuję za oświecenie
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Graż , nie dokałdnie taki, ale skład taki
icon_smile.gif
inulina jest bardzo zdrowa. poczytaj sobie
icon_smile.gif
 

dr_Gosiek

Member
Lis 21, 2008
5
0
0
Pierwszy raz robię takie leżakujące pierniczki na święta. Ciasto zagniecione i wyrzucone na balkon. Trochę późno, ale mam nadzieję, że wyjdą takie pyszne, jak Wasze
icon_smile.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Wiekszosc juz upieczona, u mnie wersja nadziewana i polewana czekolada, wyszly pyszne, mieciutkie i aromatyczne
icon_smile.gif


DSC00051.JPG
 

Załączniki

  • DSC00051.JPG
    DSC00051.JPG
    51 KB · Wyświetleń: 1

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Ja piekłam dzisiaj. Miałam ciasto z trzech przepisów, w tym z tego. Walczyłyśmy z mamą ponad 5 godzin w kuchni! Padam...

Jeżeli chodzi o smak, to te pierniki wyszły wyśmienite
icon_smile.gif


Aklat, cudne te Twoje. Ja już nie miałam siły na nadziewanie moich
icon_wink.gif
 
Gru 16, 2005
686
0
0
przygotowałam 2 kg ciasta, upiekłam prawie całość (zostawiłam do dalszego leżakowania ok. 0,5kg) - bardzo przyjemne ciasto! jednak musze stwierdzic, ze pomimo podobieństwa do pierniczków Aganiok, to one sie zachowuja zupelnie inaczej: ciasto Silije lepiej sie wykrawa i zachowuje ladny ksztalt nawet po upieczeniu (z Aganiok szlo mi znacznie gorzej), za to piecze sie je troche inaczej: szybciej sie przypiekaja od spodu i wychodza twardsze - ale to moze nie wina ciastek, tylko niewprawnej kucharki.
icon_smile.gif

Faktem jest jednak, ze znikaja w okamgnieniu, a w domu po paru godzinach pieczenia pachnie przepieknie Swietami...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Moje ciasto już leżakuje od dawna na balkonie, więc mam zapytanie techniczne, jak robicie te pierniczki nadziewane. Czy jest na to jakiś specjalny myk?
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
właśnie piekę. Czy Wam też takie pierniki giganty rosły?
icon_eek.gif


edit: tzn. nie urosły w górę ale 'rozlały się' na boki
gruebel_2.gif
Dosypałam więcej mąki do następnej porcji, zobaczymy... mam nadzieję, że to pomoże.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Matko jedyna!!!
Ale one sa pyszne!
freu.gif


Zrobilam cieniutkie i sa wspaniale. Nie mozna sie od nich oderwac. Fajnie chrupia
icon_lol.gif

Co zrobic, zeby takie zostaly?
Moze ich nie lukrowac?

Ciasto lezalo od 3 listopada- dzisiaj dopiero pieklam (pieke).
Zrobilam z calej porcji, a ciasta jest bez konca.. Pieke i pieke... i jeszcze nie skonczylam
icon_eek.gif

Juz nie moge
icon_mrgreen.gif


Aha, z surowym ciastem nie mialam zadnego problemu.
Mialo byc rzadkie, to bylo.
Mialo zgestniec..- to zgestnialo i zrobilo sie super elastyczne i przyjemne w walkowaniu i wycinaniu.

Oczywiscie, ze te pierniki wchodza, tzn. juz weszly - na stale
icon_mrgreen.gif

Bardzo ogromnie dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif


Dla pamieci...
Pieklam 10 min., a rozwalkowywalam na - moze 2-3 mm
icon_biggrin.gif

PYCHA
daumen.gif
mniam.gif

(zdjecie postaram sie zamiescic jutro, jesli nie zdaze, to po moim powrocie)

I jeszcze cos.
Nawet przypalone sa pyszne
rofl.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy