Pierniczki toruńskie

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Paulinko a mogę prosić o przepis na lukier albo namiary gdzie go znaleść :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a metaxy nie mam
icon_sad.gif
:cheers: :cheers:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
1 białko rozbełtać widelcem, dosypać ok 1 szkl. cukru pudru i utrzeć na gładziutko, można dodać jeszcze cukru żeby nie było za rzadkie.

a alkohol to chyba może być każdy, byle by miał jakiś aromat (taki pomarańczowy jak metaxa :mrgreen: :cheers: , albo koniak, brandy, amaretto, zresztą ja sie nie znam :wink: )

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Dzięki Paulinko

Muszę wypróbować

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Ja upiekłam druga porcję, dodałam 0,5 szkl. cukru i rodzynki, pysia
icon_smile.gif

niestety połowa ciasta sie zmarnowała, bo chciałam zrobić z dżemem, i dzem wylazł jeszcze przed upieczeniem :cry:

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Paulinko a użyłaś dżemu czy twardej marmolady, bo do tego trzeba użyć twardej marmolady i tak na wszelki wypadek, przygnieść trochę brzegi

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Witam wszystkich forumowiczów

Jako że jestem torunianką (teraz na wygnaniu :wink: ), zainteresował mnie ten przepis. Właśnie ostatnią porcję pierniczków wyciągnęłąm z pieca. Jak dla mnie - R E W E L A C J A, chociaż nigdy za piernikami toruńskimi nie przepadałam :wink: . Pięknie urosły, nie są za słodkie, mam nadzieję że nie stwardnieją. Musiałam dosypać mąki (nie wiem dokładnie ile, bo prosto z torebki sypałam), bo z tej porcji która jest podana w przepisie wyszła mi ciapa. Jak ogarnę kuchnię postaram się wkleić fotki.

Basia

Oto moje pierniczki (nie stwardniały :banana: )

_389714_n.jpg

_389715_n.jpg

_389716_n.jpg

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no to odświeżam zapomniany wątek ;) postanowiłam zrobić pierniczki juz teraz coby być pewnym że na święta wyjdą smaczne
icon_smile.gif
bardzo żałuję że nie mam aparatu bo uwieczniłabym moje przepyszne małe dzieła...chciałabym bardzo podziękować wam za przepis bo jest naprawdę super, tata nie może oderwać się od pierniczków ;) mi wyszło ponad 100 sztuk (nie wiem jakim cudem, pewnie ciasto mi za bardzo wyrosło bo dość długo stało) a co do przyprawy do pierników to dałam gellwe

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Właśnie zrobiłam górę tych pierniczków dla córki koleżanki, będę je malunkować czekuladą :lol: Nie wiem ile mi sztuk wyszło, bo podjadałam troszkę by sprawdzić czy mi dobrze wyszły :oops:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no i zrobiłam pierniczki po raz kolejny jejku jakie one sa pyszne :banana: :banana:
tak mojej rodzince smakują że chciałam je zrobić na choinkę ale chyba za bardzo puchate są...wypróbuje te wigilijne pierniczki do których przepis tez podawałyście
icon_smile.gif

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
upiekłam i ja :lol:
wyszły mi 4 blachy z piekarnika :lol: wyglądają świetnie, smakują super, sa mało słodkie, czyli akuratne pod lukier. ale z lukrowaniem muszą pierniczki zaczekać w puszkach do świąt
icon_smile.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Basiau, sliczne te Twoje pierniki. Takie grubasne jak prawdziwe...

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
margolcia bierzesz albo białka albo sok z cytryny i dajesz cukier puder. łyżeczką w filiżance ucierasz, aż będzie gęste. jak za rzadkie, dosypujesz cukru. ja robiłam niedawno pierwszy raz i na oko i dobry wyszedł
icon_smile.gif

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Upiekłam je dziś - pyszne puchate pierniczki!!!!!
Załadowałam je do puszek, a w przyszłym tygodniu je "wystroję"

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
a ja mam jeszcze pytanko ile one moga lezec i jak je przechowywac po polukrowaniu?? Bo nie wiem kiedy mam je malowac

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy