oo dzieki kasha czyli nic im sie nie stanie jak je polukrowane bede przechowywac ;D A czekoladowals tzn po prostu polalas czekolada czy do lukru dodalas czekolady??Część pierniczków lukrowałam, a na drugi dzień dodawałam elementy polewą czekoladową, taką twardą do podgrzewania, przyklejałam do niej migdały i orzeszki. A część czeloladowałam a potem lukrowałam troszkę
Ja to chyba ze 4 razy wyciągałam pierniki z puszek i wkładałam
dzieki Wlasnie sie zastanawialam czy by czekladowych nie zrobic jestem czekoladoholikiem niezbyt zdrowe ale pyszne
Te pierniczki nie muszą mięknąć.
A inne pakuję w słoiki- pełno mam w piwnicy a puszek jak na złość za małodzieki, mysle ze nazbieram tyle sloikow.
czy to znaczy ze tych nei musze chowac?
kurcze, robilam je w zeszlym roku, ale po prostu nie pamietam jakie wyszly. bo robilam te i gusi/albo nutinki i ktores byly twarde jak kamien.
Te pierniczki nie muszą mięknąć.
A inne pakuję w słoiki- pełno mam w piwnicy a puszek jak na złość za małodzieki, mysle ze nazbieram tyle sloikow.
czy to znaczy ze tych nei musze chowac?
kurcze, robilam je w zeszlym roku, ale po prostu nie pamietam jakie wyszly. bo robilam te i gusi/albo nutinki i ktores byly twarde jak kamien.
Z tego co pamiętam to Nutinkowe są takie twarde, ale za to bardzo ładne, mam je jeszcze, bo użyłam je do ozdób świątecznych
Piszecie że są miekkie a mi wyszły twardeMnie w tym roku też, ale to wina tego, że się za bardzo mąką podsypuje ale co robić innego gdy to ciasto się ciągle psykleja do wsyskiego
summer @ 14 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=4129431) Czy jesli uzyje drozdzy instant to nadal musze dodawac do ciasta mleko? czy to mleko to tylko do rozczynu.
2) Ile dodac cukru zeby pierniki byly slodkie, ale nie za slodkie.Mleko jest potrzebne. W letnim rozpuść drożdże i pozwól im zabąblować.
Dodaj tyle cukru i miodu ile jest w przepisie- nie będą za słodkie
summer @ 14 Dec 2006 napisał:
summer @ 15 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=413907ale drozdze instant nie wymagaja robienia z nich odczynu. Je sie po prostu wsypuje do maki itp i miesza.Summer, w sumie racja.
Aczkolwiek zauważyłam, ze jest róznica w rośnieciu ciasta gdy się je "zacznie" drożdże proszkowe w mleku od tego, co wymieszany z drożdżami tylko. I to na korzyść robienia zaczynu. Nie wiem na czym to polega, ale lepiej działa
summer @ 15 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=414021ponoc przy duzej ilosc bakalii drozdze instant wymagaja zrobienia odczynu - wiadomo bakalie ciezkie, wiec drozdze musza miec "sile" rosniecia zeby ciasto bylo puchate.
Natomiast do wypiekow z mala iloscia bakalii to mleko nie jest potrzebne.
No, ale co mi szkodzi dodac to mlekoWszystko racja, ale bez mleka w cieście nie będzie dość płynu i może się nie zagnieść, być twarde i za suche.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia