Kasiula_bittersweet @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796242wydaje mi sie ze ciasto moze nie nabrac odpowiedniej konsystencji do walkowania...
moje lezakowalo w lodowce 3 tyg., a pierniczki w puszkach jeszcze tydzien, nadzialam "twarda" marmolada i wyszly przepyszne!No właśnie też się tego obawiałamDzięki Kasiula za odpowiedź.![]()
Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=765073...Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka lub kilkanaście tygodni.
Link do oryginalu ponownie aktywny.Biz-Art @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796225Myślicie, że jeśli zagniotę ciasto dzisiaj, a będę piec pojutrze to coś z tego wyjdzie? Czy lepiej nie zaczynać tylko poszukać innego przepisu na ciastka sylwestrowe?![]()
Szczególnie zależałby mi na opinii Bakerlady, jako autorki przepisu, ale może jeszcze ktoś ma doświadczenia w pieczeniu tych pierników w ekspresowym tempie?
Ja jak zawsze mam spóźniony zapłon
Biz-Art, a dlaczego nie doczytałaś się w przepisie zdania "Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy." Przecież Bakerlady wyraźnie napisała w przepisie o czasie leżakowania. Od siebie dodam, że nie ma problemu. Jeśli ciasto będzie w lodówce nawet z dnia na dzień - da się wałkować i pierniki będą bardzo dobre.
Kasiula_bittersweet @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796242wydaje mi sie ze ciasto moze nie nabrac odpowiedniej konsystencji do walkowania...Moje ciasto zrobiło sie twarde juz po jedej nocy spędzonej w lodówce i takie pozostało do czasu pieczenia - leżakowało tydzień. Przed pieczeniem wystawiłm je z lodówki, by dało się wałkować.
jaxja @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796278Moje ciasto zrobiło sie twarde juz po jedej nocy spędzonej w lodówce i takie pozostało do czasu pieczenia - leżakowało tydzień. Przed pieczeniem wystawiłm je z lodówki, by dało się wałkować.problem sie rozwiazal![]()
moze moje tez bylo twarde po nocy? nie zagladalam, bo wyjechalam, wiec nie wiem
w takim razie Biz-Art powodzenia i smacznego!
hazo @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796257Biz-Art, a dlaczego nie doczytałaś się w przepisie zdania "Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy." Przecież Bakerlady wyraźnie napisała w przepisie o czasie leżakowania. Od siebie dodam, że nie ma problemu. Jeśli ciasto będzie w lodówce nawet z dnia na dzień - da się wałkować i pierniki będą bardzo dobre.Doczytałam doczytałamale kilka to pojęcie względne niestety. Ja jestem umysł ścisły i muszę mieć konkretnie 2, 5 czy 10
pod "kilka" wszystkie te liczby można podciągnąć
a osobiście dla mnie "kilka" to minimum 5![]()
![]()
No to jak mówicie, że nie ma problemu, to spróbuję zaraz wyrobić ciastoNajwyżej wykorzystam je po Nowym Roku, jak będzie za rzadkie pojutrze.![]()
Dzięki za rady![]()
Biz-Art @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796461Doczytałam doczytałamale kilka to pojęcie względne niestety. Ja jestem umysł ścisły i muszę mieć konkretnie 2, 5 czy 10
pod "kilka" wszystkie te liczby można podciągnąć
a osobiście dla mnie "kilka" to minimum 5![]()
![]()
No to jak mówicie, że nie ma problemu, to spróbuję zaraz wyrobić ciastoNajwyżej wykorzystam je po Nowym Roku, jak będzie za rzadkie pojutrze.![]()
Dzięki za rady
Niestety , umysły ścisle mają w kuchni gorzej![]()
Nie da się pewnych rzeczy określić w kuchni tak ściśle jak w matematyce lub fizyce
Owszem, pod "kilka" mozna podciągnąć i dwa dni i dwa miesiące
powód :
jajka uzywane przez korzystających z przepisu mają różną wielkość
mąka ma różna wilgotność, a szklanki używane - różną pojemność, o kilka deko, ale jednak
miód bywa różny- gryczany, spadziowy, lipowy i różnych uzywają piekący
lodowki różnie chłodzą
śmietana ma różną tlustość i gęstość , a masło miewa dodatki oleju
i każdy z tych czynników ma wpływ na gęstość ciasta. Dlatego raz nadaje się ono do wałkowania po nocy spędzonej w lodówce, a raz odstoi dwa miesiące i nadal trzeba je mocno podsypywać mąką przy wałkowaniu. Dlatego pierniki nigdy nie sa identyczne , jednym wychodza jasniejsze, drugim ciemniejsze, bardzo miękkie lub krucho- miękkie. I niestety jako autorka przepisu moge liczyc tylko na rozsądek i doswiadczenie piekących bo wszystkich kombinacji czynników wziac pod uwage nie sposób![]()
I tak jest niemal z każdym przepisem kuchennym- dlatego na przykład dwa murzynki pieczone z tego samego przepisu ale w innych domach nigdy nie smakują tak samo .
Powodzenia![]()
![]()
bakerlady @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796500powód :
jajka uzywane przez korzystających z przepisu mają różną wielkość
mąka ma różna wilgotność, a szklanki używane - różną pojemność, o kilka deko, ale jednak
miód bywa różny- gryczany, spadziowy, lipowy i różnych uzywają piekący
lodowki różnie chłodzą
śmietana ma różną tlustość i gęstość , a masło miewa dodatki oleju
i każdy z tych czynników ma wpływ na gęstość ciasta.No jasne, że takNie pomyślałam akurat o tym. Jak tylko o to chodzi, to sobie dam radę
Myślałam, że tu chodzi o jakieś bardziej abstrakcyjne rzeczy typu przegryzanie się smaków, dojrzewanie czy coś w ten deseń![]()
![]()
Dziękuję i pozdrawiam![]()
Biz-Art @ 28 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=796509No jasne, że takNie pomyślałam akurat o tym. Jak tylko o to chodzi, to sobie dam radę
Myślałam, że tu chodzi o jakieś bardziej abstrakcyjne rzeczy typu przegryzanie się smaków, dojrzewanie czy coś w ten deseń![]()
![]()
Dziękuję i pozdrawiam
może grubiej wałkowałaś i dlatego się rozrosły? Jak są cienko (ok. 0,5 cm) rozwałkowane, to rosną w sam raz.
Ale i tak są pyszne, prawda?![]()
duende @ 7 Jan 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=799997może grubiej wałkowałaś i dlatego się rozrosły? Jak są cienko (ok. 0,5 cm) rozwałkowane, to rosną w sam raz.
Ale i tak są pyszne, prawda?
Niby ciasto było wałkowane na ok. 0,5 cm, ale składane podwójnie z nadzieniem pośrodku... może więc i za grubo, następnym razem spróbuję rozwałkować cieniej. Jednakże pierniki nie wyrosły za bardzo do góry, na grubość były w sam raz, tyle że się rozlazły na szerokość![]()
W smaku jednak są wyśmienite i do tego mięciutkie, a nie jakieś gnieciuchy - wszystkim smakują![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.