Piernik Gigi

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no co ty... przeciez jest napisane ze ma byc piernik-powidla-piernik-masa budyniowa - piernik... to myslalam ze sie kroi jak tort.....

pzdr
yenn

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nie da sie na okraglo na pewno :lol: :lol: :lol:

ale w smaku to nie przeszkadza jak ukrojony ;)

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hehe, wszystko zalezy od tego w jakiej pieczemy blaszcze, jak w prostokatnej to wyjda sliczne piernikowe kwadraty

CO do budyniu, to w tamtym roku dalam do srodka tylko na smaa bo sie balam :dump:

W tym roku dam wiecej :mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ale jak rosnie taaaaaaaaki garb jak Kashy, to kromka moze byc wcale dobrym rozwiazaniem :lol: :lol: :lol:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
sluchajcie, niek ktos mi zrobi zdjecie jak u was ten piernik wyglada po przekrojeniu i napelnieniu masa... bo ja sie zakrecilam juz calkiem....

pzdr
yenn

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
owieczko , u m nie w szafce lezy zawiniety w folie aluminiowa , zrob tylko kilka dziurek w folii .

Yenulko, nie da sie :)bo jego sie przeklada dopiero na kilka dni przed spozyciem , teraz to on sobie dojrzewa nie przelozony :mrgreen: :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dobra, to ja pieke... ale nie zapomnijcie wkleic zdjecia jak tylko go przelozycie bo sie zastrzele :mrgreen:

pzdr
yenn

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja zawinelam 2 w folie zwykla i jeden w aluminiowa. Musza byc te dziurki? Po co??

Leza razem z winem w najchlodniejszym miejscu jakim jest spizarka. Jakby ktos sie wlamal to by mial fajnie :lol: :lol: :lol:

Tak mysle... W sklepie trzymaja w folii zwyklej w lodowce. Ale czasem to sprzedaje sie do ostatniego okruszka zaraz po przywiezieniu wiec nie wiem jak dlugo tak mozna.
Tak sie wtracam z tym sklepowym, bo on bardzo dobry, a z wygladu podobne.....

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Ja właśnie rozpuściłam płynne "elementy" i czekam aż wystygną (a zrobiłam to w Zepterze wrrrr...) Mam pytania dotyczące kilku składników, tzn.
1 proszek do pieczenia - duży? znaczy się taki na kilogram mąki? ma 30g
2 przyprawy do piernika - każda waży 200 g - takie?
1 cukier waniliowy - tak jak proszek - na kilogram mąki... waży 16g
1 olejek rumowy - na flaszce pisze, że na 2 kg ciasta- taki cały??? ma ok 10g

Wybaczcie za może infantylne pytania, ale chcę go zjeść, a nie wyrzucić po upieczeniu
icon_smile.gif

POMÓZCIE!!!!

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
jaka, niestety ja te proszki dodaje na oko, bo sama nie mialam pojecia:)tutaj tez inaczej jest niz w Polsce i nie az taki proszkowy wybor
icon_smile.gif

Proszek dodaje oetker, to samo z cukrem waniliowym , co do olejku to zazwyczaj polowke takiego zwyklego polskiego ( taki co jak mala karafka wyglada:) )

A z prymat uzywalam przyprawe do piernika

COs czuje ze to nic nie pomoze, wiec moze ktos inny sie wypowie :lol:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja piekłam wczoraj. Wyszły mi dwie ogromnie długie keksówki, a mam wrażenie, że lepiej by było, gdybym ciasto rozlała na 3, bo w tych dwóch strasznie wysokie mi urosły. I co za tym idzie był problem z dopieczeniem w środku. U góry już bardzo bardzo przypieczone, a w środku mokro. Ale z tym problemem jakoś sobie poradziłam.

1 olejek rumowy - na flaszce pisze, że na 2 kg ciasta- taki cały??? ma ok 10g
Ja dałam cały.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedź dziewczyny!!! Właśnie zajrzałam tu po raz ostatni i miałam potuptać do kuchni piec piernik, więc Wasza "pomocna dłoń" bardzo mnie ucieszyła.
Znikam piec

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
:oops:

ale raban

zapachu nie daje. Jedyny jaki uzywam w kuchni to naturalny waniliowy, wiec jego wpusicilam troszke pomijajac cukier wanilinowy - bardzo rzadko jest w domu :mrgreen:
nie sadze, aby to mialo duze znaczenie. W pierniku przede wszystkim pachna przyprawy - ktore sypalam lycha ze sloika (robilam mieszanke).
Mleko sojowe jest torche mniejsze - 946ml wiec dolalam .... piwa, bo akurat Liskowy chleb robilam wiec bylo otwarte.
Jakby ocenie podlegala dokladnosc wykonania to bym zawsze byla na przegranej pozycji :mrgreen:

Ciesze sie, ze dziewczyny pomogly :mrgreen:
A proszek na lyzeczki - 6 dalam.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a ktos cos na temat dziurek w folii wie?
chyba musze zrobic.

DagMa

Member
Lis 23, 2005
32
0
0
no i upiekłam ale nie wiem czemu mnie tak imponujaco nie rosły a może za dużo od nich oczekiwałam zrobiłam z połowy ciasta i w dwóch keksówkach ale poza tym wygladają i pachną bosko
icon_smile.gif

Margetita

Member
Sie 10, 2005
100
0
0
No to i ja wczoraj wieczorową porą dołączyłam do Was i upiekłam ten pierniczek.
Z całej porcji wyszły 3 sztuki: jedna keksówka 30x12cm, jedna kwardatowa blaszka 23x23cm, resztę wlałam do okrągłej formy jak na babkę (z braku laku) i tu wymiary babkowe średnica 18cm w najszerszym miejscu.

Miałam z tym pieczeniem jednak zabawę. Piernik początkowo wyrósł w piekarniku, ale krzywo i mocno popękał (szczególnie w tej keksówce), potem, gdy minął czas, cała szczęśliwa chciałam już wyjąć go z pieca a tu niespodzianka: góra za chwilę się spali a w środku surowe ciasto.
Zdecydowałam, że wyjmę z pieca kwadratową blaszkę, która już wg mnie się wypiekła w przewidzianym czasie 50 minut, a w to miejsce przeniosłam z niższej półki piernik-babę. I w ten sposób dogrywka trwała kolejne 40 minut.

Dziś z samego rana, wystudzony piernik powyjmowałam z blach, żeby ciasto zawinąć w folię. Odcięłam spieczoną skorupkę z keksówki, reszta była już w porządku. Tylko czy to ciasto od spodu, czyli ta niewystająca z blachy część ma być już teraz takie mokre i lepkie?

Michał powiedział, że pierniczek wyszedł bardzo dobry i nie jest pewne, czy doczeka świąt
icon_razz.gif
, No zobaczymy.

Mam nadzieję, że zdążę go jeszcze przełożyć powidłami.

A teraz kończę, bo do pracy trzeba się spieszyć.

Dziękuję Wam za porady i pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

DagMa

Member
Lis 23, 2005
32
0
0
Zostawiłam na noc żeby dobrze wystygło i teraz gdy chciałam zawinąć w folię okazało się że 3/4 keksówki ZNIKNĘŁO :roll: normalnie w nocy teść po kryjomy wyżarł :dump: :twisted:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy