janie @ 21 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1491019Zwykle robie piernik Gigi i bardzo mi odpowiada (oraz moim koleżankom z pracy). Ale w tym roku zdecydowałm sie na ten przepis. Wyszły 2 pieknie wyrośnięte keksówki. Też odjelam cukru, ale wyszedł raczej jasny. Faktycznie przydałoby sie odrobinkę sypnać kakao. Nie za dużo, aby nie zdominowało smaku. Przełożyłam naszymi (a jakże) śliwkami w czekoladzie. Jeszcze nie próbowaliśmy, ale pierniki są raczej długo leżakujące. Pamiętam z mojego rodzinnego domu, że z powodu nadmiaru innych specjałów za pierniki braliśmy się dopiero po Nowym Roku. Niestety przepisu mojej mamy na jej popisowy piernik na kwaśnej śmietanie, z cukrem przepalanym, nie zapisałam ... i już nie zapiszę. Może gdzies taki przepis funkcjonuje, ale sama sie z nim nie spotkałam.Haha, podobny znalazłam w przepisach z thermomixa - i to w 2007 sama go piekłam i chwaliłam.
Ale dobrze, że sie znalazł. Może nie identyczny, ale pyszny. Myslę, że to śmietana tak podnosi smak.![]()
Elka @ 31 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1493233Miod?Ja dałam płynny gryczany. Może mąka?
A nie miałaś nigdy zbyt rzadkiego ciasta? Tak, jak mnie się przytrafiło?
Elka @ 31 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1493269Moze za dlugo mieszalam?IMO dobry trop. Mnie na szczęście jeszcze się gniot nie przytrafił, ale zawsze mieszam krótko, nawet nie używając miksera, tylko silikonowej łopatki.
Zauważyłam, że w celu oceny gęstości warto chwilę poczekać przed porcjowaniem ciasta, zwłaszcza, jak się dodaje ciepłe płyny, bo po paru minutach ładnie gęstnieje. Nigdy nie dodawałam do niego więcej niż dwie, trzy łyżki dodatkowej mąki, ale zawsze zmniejszam ilość cukru. Ciasto faktycznie nie jest zbyt gęste, ale dzięki temu piernik wychodzi lekki i puszysty.
Upiekłam dziś na wynos, w postaci babeczek muffinkowych. Pachną jak zwykle przecudnie.
Tradycyjnie dodałam od siebie nieco otartej skórki z pomarańczy. Udekorowałam śnieżynkami z marcepanu.
EDIT:
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.