Piernik świąteczny

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
nikka @ 9 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1046600hmm, może zrobię z tym roku ten... nie wiem co na to rodzina, bo staropolski być musi, a jeszcze robię jeden piernik i pierniczki, pocieszam się, że pierniki mogą poleżeć... a warto spróbować kilka naraz by wiedzieć co smakuje najlepiej
A ja już tradycyjnie i niezmiennie piekę TEN , bo czeka na niego rodzinka i znajomi.
icon_smile.gif

Nanami

Member
Wrz 6, 2009
6
0
0
Hej mam pytanie, w jakim celu w przepisie na staropolski sodę rozpuszcza się w wodzie? Zapomniałam tego zrobić i teraz nie wiem co dalej !!

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Rum nawet ładniej pachnie jak whisky czy wódka.
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rum będzie doskonały. Whisky może zapachem "zabić" zapach piernika... no chyba że ktoś wybitnie lubi zapach whisky
fiesgrins.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
to chyba zależy od rumu, ja mam taki 80% i 3 łyżki aromatyzują caisto .

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Kurcze, przeryłam cały wątek i nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie: ostatnie "upijanie" ciasta ma się odbyć samą wódką czy tak jak pierwsze, wódką z kawą?
Strasznie kusi mnie ten piernik
icon_biggrin.gif
.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Ja nasączałam kawą i wódką.

CYTATPo tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na 1 tydzień

Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
"Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, złączyć części. Polać piernik polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień."

Sorki, ale nie potrafię zacytować, więc zrobiłam to tak
icon_biggrin.gif
.
Chodzi mi o to ostatnie nasączanie, nie pierwsze, które zacytowałaś.
icon_sad.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
viki-nko, podane w przepisie składniki do nasączania dzielę na dwie porcje. Pierwsze nasączanie 25 ml kawy i 50 ml wódki i z takich samych proporcji robię drugie.
icon_smile.gif

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Ooooooooo to jest wytłumaczenie jak chłopu na miedzy
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif
, a ze mną widać tak trzeba
icon_biggrin.gif
.
Baaaardzo Ci dziękuję Maraa.
anbetung.gif

A swoja drogą to jełop jestem, zajrzałam ponownie do przepisu i jak wól stoi napisane, wystarczyło pomyśleć i podzielić na dwa........ polania
icon_biggrin.gif
.

ewunia_666

Member
Lip 14, 2009
36
0
0
Dzisiaj go upiekłam, prawie w ogóle się nie przypiekł, a był pieczony prawie 2 godz., bo po przepisowym czasie był niedopieczony.
Jeśli chodzi o nasączanie, w tamtym roku nasączyłam o wiele bardziej niż jest podane w przepisie, bo wydawało mi się to o wiele za mało. Ostatecznie wyszedł dość wilgotny, ale dla mnie i tak nie wystarczająco ;p

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Ja będę robić 3 rok z rzędu i zwykle dodaję śliwowicę
icon_biggrin.gif
W ubiegłym roku piekłam w specjalnych papierowych formach w kształcie choinki i gwiazdy i upiekły się bardzo ładnie, dużo lepiej niż w tradycyjnej formie. W tym roku też tak zrobię. Zawsze też stosuję polewę Bajaderki z dodatkiem żelatyny - jest super i nie przykleja się do folii. A jaka błyszcząca...

Załączniki

• IMG_3227.jpg
    IMG_3227.jpg
    142.9 KB · Wyświetleń: 0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja jutro będę piekła, zabrakło mi ślwiek, a po sugestywnym kazaniu - nie robię zakupów w niedzielę ,zeby nie zostac ciemieżycielem ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy